Nemci so lagali sami sebi, zato so danes v težavah in mi z njimi

Datum:

Nemška vlada je zavajala svoje državljane glede morebitnega podaljšanja obratovanja jedrskih elektrarn, je na Twitterju zapisal Simon Wakter član uprave okoljevarstvene organizacije Ekomodernisterne. Po njegovih besedah ​​in predloženih dokazih vse kaže, da je bil cilj Berlina zapreti jedrske enote ne glede na dejstvo, da bi to lahko rešilo večji del energetske krize v Nemčiji.

                   

Kancler Olaf Scholz je dejal, da je odločitev Nemčije o ponovnem zagonu elektrarn na premog in olje za zmanjšanje pomanjkanja energije zaradi vojne v Ukrajini le začasna, hkrati pa z ministrom za gospodarstvo Robertom Habeckom na vse pretege zavračata idejo o podaljšanju obratovanja treh preostalih jedrskih elektrarn, ki bi nadomestile približno četrtino uvoza ruskega plina, češ da je premalo gorivnih palic in da se javnost s tem ne strinja. Okoljevarstvenik Simon Wakter je nemško vlado postavil na laž, saj je izpostavil dejstva, na podlagi katerih je mogoče sklepati, da Nemčija že ves čas zavaja sebe in laže javnosti in svetu.

Nemška vlada zagotavlja, da bo uporaba fosilnih goriv le začasna in da vlada ne bo obupala v boju proti podnebnim spremembam. Obžaloval je odločitev države o ponovnem zagonu 16 elektrarn na fosilna goriva in podaljšanju obratovalnih dovoljenj za nadaljnjih 11 tovrstnih elektrarn zaradi možnosti nadaljnjega zmanjšanja pretoka ruskega plina zaradi vojne v Ukrajini. Kljub vsemu pa nemški okoljevarstveniki menijo, da bi lahko vlada naredila veliko več, na primer uvedla splošno omejitev hitrosti v prometu in omejila domače letalske lete.

Scholz in nemški minister za gospodarske zadeve in podnebne ukrepe Robert Habeck strogo zavračata podaljšanje obratovanja treh preostalih jedrskih elektrarn po letošnjem letu, saj menita, da to ne bo vplivalo na energetske potrebe Nemčije. Da Nemčija vztrajno zavaja javnost, je z dokazi na Twitterju izpostavil okoljevarstvenik Simon Wakter, ki je zbral izjave nemških politikov in energetskih znanstvenikov iz zadnjih mesecev in jih primerjal.

Nemška vlada ni ukrepala v določenem roku
V obrazložitvi Wakter med drugim navaja ključni argument nemške vlade glede jedrskega goriva. Berlin je trdil, da je podaljšanje obratovanja jedrskih elektrarn nemogoče zaradi pomanjkanja pogodbenih dobav gorivnih palic. Po poročanju Die Welt pa je marca 2022 prišlo do zaupnega srečanja med politiki vladajoče koalicije in predstavniki upravljavcev jedrskih elektrarn, kjer naj bi slednji na sestanku izjavili, da jim je uspelo organizirati dobave v “razumnem časovnem okviru”, vendar Berlin v zvezi s tem ni ukrepal, kar je šlo še dlje v pripoved o nezmožnosti zagotavljanja vnosa goriva. 8. marca je nemška vlada objavila poročilo, v katerem navaja razloge, zakaj jedrske elektrarne ne morejo več delovati. Toda hkrati so se oblastniki srečali s predstavniki operaterjev jedrske industrije, ki so nakazali rešitve za obtožbe iz poročila, je zapisal Wakter.

Jedrske elektrarne bi lahko brez težav delovale, potrebujejo le politično dovoljenje
Kot dodatni dokaz navaja izjavo tiskovnega predstavnika Preussen Elektre, ki pravi, da lahko jedrska elektrarna Isar, ena od zadnjih treh tovrstnih enot v Nemčiji, deluje po 31. decembru 2022 – in brez dodatnih zalog jedrskega goriva. Argument Berlina v zvezi s tem se je izkazal za navadno laž. Obstoječe gorivne palice imajo dovolj rezerve za naslednjo zimo. Zaradi raztezne operacije in zasilnega jedra je možna polletna premostitev. Šest jedrskih elektrarn lahko nadomesti velik del proizvodnje električne energije na plin, električne energije pa proizvedejo dobro tretjino količine zemeljskega plina, ki ga uvozi Nemčija iz Rusije.

Javnost podpira obratovanje jedrskih elektrarn. (Foto: Twitter)

Kot je dodal, je iz spomladanske javnomnenjske raziskave razvidno, da večina Nemcev (65 odstotkov) jedrsko energijo vidi kot del ukrepov za doseganje podnebnih ciljev EU. To potrjuje še eno od laži nemške vlade, ki je kot razlog za nepodaljšanje delovanja jedrskih elektrarn navedla, da se javnost s podaljašnjem ne strinja.

Po njegovih izjavah pa se je izkazalo, da so se ključni argumenti nemške vlade za zaustavitev jedrske energije (pomanjkanje goriva in nasprotovanje javnosti) izkazali za laž. Lahko se le sprašujemo, zakaj si Berlin tako obupno prizadeva za ugasnitev teh enot kljub energetski krizi, saj podaljšanje jedrskih elektrarn ni le kakršen koli ukrep, ampak celo najpomembnejši nemški nujni ukrep za zmanjšanje uvoza ruskega plina.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada podražila goriva

Regulirana cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega...

Celjski policisti oglobili objestnega voznika znamke Ferrari

Policisti s Postaje prometne policije Celje so med včerajšnjim...

Karavana “Odprte kuhne” bo obiskala Ptuj

Na Mestni trg v Ptuju bo 20. julija in...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...