Nemčija: AfD prehitela Zelene

Datum:

Stranka Alternativa za Nemčijo pridobiva na priljubljenosti, medtem ko priljubljenost Zelenih usiha. AfD uživa 17 odstotkov podpore, Zeleni pa 16 odstotkov. 

Medtem ko priljubljenost nemških Zelenih upada, se priljubljenost konservativne Alternative za Nemčijo (AfD) povečuje. AfD je zdaj prvič po letu 2018 v dveh ločenih raziskavah prehitela Zelene. V raziskavi agencije YouGov je AfD poskočila na 17 odstotkov, medtem ko so Zeleni s 16 odstotki za točko zaostajali, poroča Remix News.

V ločeni raziskavi agencije Insa, ki jo je naročil časnik Bild, pa je AfD ocenjena na 16 odstotkov javnomnenjske podpore, Zeleni pa naj bi imeli zgolj 15,5 odstotka podpore. Več anket jasno kaže, da Zeleni že mesece izgubljajo podporo, AfD pa pridobiva. Še julija lani je raziskava Inse Zelenim dajala prednost 11 točk. Zeleni so imeli 23 točk, AfD pa zgolj 12. 

Po javnomnenjskih raziskavah je stranka AfD prehitela nemške Zelene. (Foto: Twitter)

Priljubljenost Zelenih pa je začela močno usihati v času vojne v Ukrajini, rastoče inflacije, energetske krize in okrepljenih ilegalnih migracij. Nazadnje je bila AfD pred Zelenimi oktobra 2018, ko je imela AfD 18 odstotkov, Zeleni pa 17 odstotkov podpore. Zadnje leto se je v političnem prostoru sicer močno okrepila diskriminatorna levičarska retorika, usmerjena proti AfD.

Stranka opozarja na migracijsko problematiko
Konkurenčne politične stranke so okrepile pozive k prepovedi AfD v skrbi za “zaščito demokracije”. V resnici jih moti rastoča priljubljenost stranke, ki je v preteklih letih pozivala k boljšemu varovanju nemških meja. Resno krizo je namreč lani v državi povzročilo skoraj 1,4 milijona novih migrantov.

Popularnost AfD raste, Zelenih (Grune) pada. (Foto: Twitter)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Multimilijonarska filmska zvezda se je označila za “srednji razred”

Filmska zvezda Cate Blanchett je na spletu pritegnila precej...

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...