Bizarne analize poslov UKC LJ: Šabeder bo preiskoval samega sebe

Datum:

“Leta 2018 (in danes) so vsi na UKC Ljubljana in Ministrstvu za zdravje držali glavo v pesek ob objavi končnega poročila preiskave v primeru žilnih upornic. Ob pričanju na sodišču sem imela občutek, da sem preiskovanec in ne priča. Kriva, ker smo razkrinkali tisto, kar se danes razglaša za odkritje leta,” je zapisala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec ob “razkritjih” spornih poslov v UKC Ljubljana. Revizija podjetja Ernst & Young je sicer stala dobrih 39 tisočakov.  

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec se je odzvala na “razkritja” koruptivnih poslov v UKC Ljubljana. Kot je zapisala, je bilo že leta 2018 spisano poročilo o nabavi žilnih opornic, pa so v UKC Ljubljana in na Ministrstvu za zdravje tedaj ostali tiho, na sodišču pa je imela občutek, da je kriva ona, ker je sporno poslovanje razkrila. Godčeva: “Ni vam treba gledati za nazaj, ne delati analiz. Samo na Urad za nadzor, kakovost in investicije poglejte. Tam sedi Aleš Šabeder, del velikih zgodb otroške kardiokirurgije, žilnih opornic, srčnih zaklopk, ortopedije … Ministrstvo za zdravje, bleferji z analizami.” Podobno se je odzval tudi Bojan Požar ob dejstvu, da bo direktor urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Šabeder, preiskoval poslovanje bivšega direktorja UKC Ljubljana, torej samega sebe!

“Mi piše eden znanih zdravnikov: ali je lahko še bolj bizarno … ?!” je ob tem zapisal. Poslanec SDS Tomaž Lisec pa je cinično zapisal: “Mogoče je pa kak krivec za stanje sedel poleg na novinarski konferenci?” Ob Šabedru sta bila tudi generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug in zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Zadeva je res bizarna, saj je Šabeder na novinarski konferenci dejansko predstavljal revizijo svojega lastnega spornega dela?! Po poročanju STA je bilo na konferenci med drugim izrečeno, da je revizija poslov UKC Ljubljana pokazala pogosto nespoštovanje predpisov. Revizijo poslov zadnjih štirih let je sicer opravilo podjetje Ernest & Young.

Revizorji so bili osredotočeni na postopke izbora dobaviteljev, ustreznost dobaviteljev, ustreznost trenutnega modela plačevanja, zlasti pa na opredelitev tveganj v sodelovanju z dobavitelji. Šabeder, direktor urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, je na novinarski konferenci predstavil pomembnejše ugotovitve, ki kažejo na kritična neskladja v poslovanju UKC Ljubljana. Med drugim gre za oddajo naročil brez predhodno izvedenega postopka javnega naročanja, nejasne metode izračuna vrednosti naročil, del javnih naročil brez končnega poročila, nekaj naročil je bilo objavljenih po zakonskem roku, manjkajo izjave o lastniških strukturah dobaviteljev, obenem pa so opazili nedoslednosti pri objavi elektronskih kopij sklenjenih pogodb.

V dobaviteljskih podjetjih se pojavljajo takšni, ki so zaposleni v UKC Ljubljana
Nepravilnosti so bile opažene tudi v primeru ponudb za evidenčna naročila, manjkajo zapisniki o odpiranju ponudb in celo naročilnice. Pojavlja se tudi neskladje v primeru prednostne obravnave dobaviteljev pri plačilih, hkrati pa manjkajo pravilniki glede prejemanja daril. Ugotovljeno je bilo tudi nespoštovanje določb zakona o javnem naročanju za zagotavljanje konkurenčnosti med dobavitelji. Posebej zaskrbljujoče pa je dejstvo, da se v dobaviteljskih podjetjih pojavljajo tudi takšni, ki delajo v UKC Ljubljana. Tovrstnih podjetij je nekaj deset. Jug je zaupno sporočilo že predal KPK-ju, danes pa bo predano tudi NPU-ju. Prepričan je, da gre za pomemben mejnik tako za bolnišnico kot celotno zdravstvo.

Tragikomedija v UKC Ljubljana: kader Marjana Šarca Aleš Šabeder preiskuje svoje lastne posle v UKC Ljubljana? (Foto: STA)

Napovedal je tudi ukrepe za spremembo poslovanja. V pripravi je tudi pravilnik, ki bo zavezoval zaposlene, da morajo razkrivati potencialne konflikte interesov. Prav tako je napovedal zmanjšanje števila evidenčnih naročil (iz 40 na 20 odstotkov). Minister Bešič Loredan je prepričan, da je do revizije prišlo, ker je Golobova vlada v svet UKC Ljubljana imenovala ustrezne člane, ki so nemudoma vzpostavili sodelovanje z vodstvom kliničnega centra in zahtevali revizijo. Naloga vlade pa je po njegovem uvesti ustrezne zakonske spremembe za področja, kjer se opaža sistemske nepravilnosti.

Odzval se je tudi nekdanji direktor UKC Ljubljana  in nekdanji zdravstveni minister Janez Poklukar
Janez Poklukar se je odzval na današnjo predstavitev ključnih ugotovitev revizije poslovanje v UKC. Od ministrstva za zdravje pričakuje, da bo revizijo poslovanja razširilo in jo zahtevalo od vseh, ki plačilo za opravljene storitve dobijo iz javnih sredstev. Kot je v izjavi zapisal Poklukar, konkretnih nepravilnosti danes niso predstavili, zato težko ocenjuje, o katerih podatkih je minister govoril. “Veseli me, da je dokumentacija predana Komisiji za preprečevanje korupcije in Nacionalnemu preiskovalnemu uradu, da se opravi temeljita preiskava in ugotovi ali ovrže nepravilnosti,” je dodal.

“Od ministrstva pričakujem, da bo revizijo poslovanja razširil in jo zahteval od vseh, ki opravljene storitve dobijo plačane iz javnih sredstev, torej Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Enak nadzor nad izvajanjem javnih naročil naj se izvede pri vseh izvajalcih v javni mreži, se pravi tudi pri koncesionarjih,” predlaga Poklukar. Odzval se je na navedbe, da so v času, ko je UKC vodil Poklukar, ukinili notranjo revizijo. Kot je pojasnil, takrat ni bili ukinjena notranja revizija, temveč samo notranja revizijska služba. Zakonodaja in predpisi namreč omogočajo, da storitve notranje revizije izvaja notranja služba ali zunanji izvajalec.

“Analiza delovanja notranje revizijske službe v UKC do leta 2020 je pokazala, da služba ni bila učinkovita, ob relativno visokih stroški delovanja službe za notranjo revizijo je ta imela napačen fokus (za izvajanje notranjih revizij je v 2019 porabila samo 26 odstotkov delovnega časa). Med drugim pa se notranje revizije, ki so bile v letnih načrtih, več let niso zaključile. Zato je bila na svetu zavoda sprejeta odločitev, da se v letu 2021 namesto z notranjo revizijsko službo notranje revizije v UKC Ljubljana opravljajo z zunanjimi izvajalci,” je zapisal.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki