Nemška kanclerka Merklova je v bolnišnici obiskala zastrupljenega kritika ruskih oblasti Navalnega

Datum:

Ruska opozicija je potrdila, da se je nemška kanclerka Angela Merkel zasebno sestala z Aleksejem Navalnim, ki se je v Berlinski bolnišnici zdravil zaradi zastrupitve. Nemčija je od Kremlja že zahtevala odgovore glede incidenta zastrupitve z novičokom. 

Ruski član opozicije in kritik ruskih oblasti Aleksej Navalni je potrdil, da ga je obiskala nemška kanclerka Angela Merkel, medtem ko je bil na zdravljenju zaradi zastrupitve z novičokom v berlinski bolnišnici, je poročal DW.

O obisku je najprej poročala nemška revija Der Spiegel. V prispevku, ki je članek delil na Twitterju, je Navalny obisk potrdil, čeprav je zanikal trditev revije, da je bil obisk “tajen”. “Sestanek je bil, vendar ga ne smete imenovati za tajnega. Šlo je za zasebni sestanek in pogovor z družino. Zelo sem hvaležen kanclerki Merkel, da me je obiskala v bolnišnici,” je na Twitterju zapisal Navalni.

Navalni je bil prejšnji teden odpuščen iz bolnišnice Charite v nemški prestolnici, potem ko je bil en mesec na zdravljenju zaradi zastrupitve. Nemška nevladna organizacija, ki je organizirala njegovo evakuacijo iz Sibirije v Berlin, je dejala, da je odločen, da se vrne v Rusijo.

Aleksej Navalni skupaj z ženo Julijo Navalni v bolnišnici Charite v Berlinu (Foto: epa)

Laboratoriji v Nemčiji, Franciji in na Švedskem so potrdili, da je kritik ruskih oblasti bil zastrupljen s kemičnim sredstvom novičok.  Nemška vlada je od Kremlja že zahtevala pojasnilo glede zastrupitve. Moskva je zanikala kakršno koli vpletenost v incident in Berlin obtožila, da ovira preiskavo primera.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...