Velika Britanija zaostruje ukrepe: Policija bo začela s preverjanem na domovih ali se ljudje držijo navodil o samoizolaciji, aplikacijo si je v nekaj dneh naložilo 10 milijonov Otočanov

Datum:

Število okužb s covidom-19, tako kot po večini ostalih evropskih držav narašča. V zadnjem tednu na dan v povprečju zabeležijo več kot pet tisoč novih potrjenih primerov. Stanje drugega vala, ki se je v Veliki Britaniji začel sredi avgusta je tako preseglo katastrofo, ki ji je bila država priča med prvim valom. Britanski premier Boris Johnson, ki je imel priliko izkusiti covid-19 na lastni koži, ponovno zaostruje preventivne ukrepe, da bi preprečil nadaljnje širjenje epidemije v državi.

Policija bo na podlagi prijav preverjala ali se ljudje, ki bi morali biti v samoizolaciji tam tudi nahajajo. Kazni za kršitelje karantene po poročanju Daily Mail znašajo do 10 tisoč evrov.

Tisti, ki jim bo odrejena karantena – na podlagi ugotovljenih stikov z ljudmi, pri katerih je bila potrjena okužba – bodo morali za deset dni ostati v samoizolaciji. Tisti, pri katerih je odkrita okužba s covidom-19 pa morajo ostati v karanteni 14 dni.

Nasprotniki preventivnih ukrepov jezni zaradi policijske ure za obratovanje lokalov
Medtem pa so vse bolj glasni nasprotniki drakonskih preventivnih ukrepov, na primer policijske ure za lokale, ki se začne ob 22. uri. Nasprotniki preventivnih ukrepov v času epidemije so prepričani, da jim vlada z uvedbo policijske ure za lokale krati osebne svoboščine.

Notranja ministrica Priti Patel se na to ne ozira. Kot je opozorila, “ne bodo dovolili kršenja pravil, ki bi izničila težko izbojevan napredek za katerega se lahko zahvalijo večini, ki sledi zakonu”.

“Naši policisti neumorno delajo v službi skupnosti, da bi naredili naše ulice varne, pogosto v najtežjih okoliščinah. Hvaležni smo za njihovo ključno sodelovanje v času pandemije,” je sporočil britanski premier Boris Johnson.

Da dobršen del ljudi stanja v državi ne jemlje resno, kaže tudi anketa, ki so jo izvedli pri Daily Mailu. Kar tretjina vprašanih pacientov je razkrila, da so v zadnjega pol leta odlašali ali se celo izogibali obiska pri zdravniku.

Aplikacijo za sledenje v štirih dnevih naložila šestina državljanov
Aplikacijo za sledenje koronavirusu si je v Veliki Britaniji v štirih dnevih od objave na telefone naložilo več kot 10 milijonov ljudi, kar je slaba šestina vseh prebivalcev.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...