Nemška leva vlada gre v davčno razbremenitev gospodarstva – slovenska ravno obratno

Datum:

Nemška vlada bo v višini sedmih milijard davčno razbremenila gospodarstvo. Ekonomisti pa so še vedno prepričani, da je paket pomoči podjetjem, glede na razmere, premajhen. 

Zvezna vlada je končno sprejela dogovor, na kakšen način razbremeniti gospodarstvo. Skladno s tem je obseg davčne razbremenitve nekoliko večji od predhodno načrtovanega. Pomoč podjetjem sedaj znaša 7,035 milijarde evrov letno do vključno leta 2028, je razvidno iz končnega osnutka zakona. Zvezna vlada bo o zadevi dokončno odločala na seji vlade v sredo. Kancler Olaf Scholz je na začetku seje napovedal nove resolucije za spodbuditev ohlajajočega se gospodarstva, poroča Handelsblatt

Kot je dejal, se bodo pogovarjali o možnostih, kako dati gospodarstvu močno spodbudo. Govora je o spodbujanju rasti prek zakonodaje in pobud. Spomnimo: slovensko gospodarstvo je močno odvisno od nemškega. A namesto, da bi vlada razmišljala, kako podjetjem pomagati z nižjimi davčnimi bremeni, išče načine, kako od njih še več pobrati. Čim več bi vzela bankam, zavarovalnicam in običajnim državljanom.

Nemška avtomobilska industrija (Foto: epa)

Da bi slovenska vlada Roberta Goloba sledila nemškemu zgledu ne gre pričakovati, saj zasleduje zgolj trdo socialistični program skrajne Levice, ki zase trdi, da so antikapitalistična stranka. Protigospodarski ukrepi vlade bodo kmalu imeli tudi ekonomske in socialne posledice.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...