Nenasitna oblast pripravlja nov udarec za Slovence

Datum:

Vlada Roberta Goloba je našla nov način, kako povečati prilive v davčno blagajno. V pripravi je novela zakona o trošarinah, ki bo podražila alkohol in tobačne izdelke. 

                   

Kot navaja vladni portal, bi se znesek trošarine za alkohol in alkoholne pijače, razen vina, zvišal za 25,7 odstotka. Za cigarete bi se trošarine dvignile za 2,8 odstotka, izvzete ne bi bili tudi drugi tobačni izdelki. Trošarine za električne cigarete bi se dvignila za 1,5-krat.

Osnutek zakona je bil dan v javno obravnavo konec lanskega leta, zaključil se je 14. januarja. V vmesnem času je ministrstvo za finance prejelo več opomb. Med drugim, da bi lahko zakonske rešitve povzročile bohotenje črnega trga in čezmejne nakupe alkoholnih pijač, poroča STA. Z drugimi besedami, oblast bo s povečanjem trošarin izgnala slovenske potrošnike čez mejo ali za štiri stene domov, kjer se bo proizvajalo domače alkoholne pijače. Obenem načrtujejo tudi povečanje nadzora na tem področju.

Tako ne bi bil dosežen deklarativni učinek zmanjšanja porabe zdravju škodljivih izdelkov, ravno nasprotno. Raven potrošnje alkoholnih pijač bi ostala ista, zelo verjetno pa bi se zmanjšali tudi prihodki v davčno blagajno.

Vlada postala preveč potratna
Resnični razlog predlaganih sprememb seveda ni skrb za prebivalstvo, temveč povečanje davčnega bremena. Vlada Roberta Goloba je del svojih obljub o višjih davkih že udejanjila, večjo reformo davčne zakonodaje pa še vedno ni uspela pripraviti, med drugim tudi zato, ker je povečanje davčnih obremenitev, še posebej tistih, ki naslavljajo premoženje v nepremičninah, izredno nepopularno.

Robert Golob (Foto: epa)

S povečanimi trošarinami želi vlada “olajšati” Slovence za dodatnih 54 milijonov evrov letno.

Resnični učinek povečanja trošarin bi bilo poslabšanje poslovanja družb, ki se ukvarjajo s proizvodnjo alkoholnih pijač in zmanjšanjem razpoložljivih sredstev za tiste, ki do alkoholnih pijač ne bodo uspeli priti po nezakoniti poti ali na tujem.

Pivo že sedaj med najbolj obdavčenimi
Še posebej pa naj bi bili na udaru pivoljubi. Kot je opozoril poslanec NSi Aleksander Reberšek: “Ministrstvo pripravlja povečanje trošarinske obremenitve za pivo. Dajatve že danes predstavljajo skoraj polovico cene piva. Državi pa to ni dovolj in si želi odrezati še večji del! Se vam zdi normalno, da si bo država pri ceni piva odvzela kar celo polovico?”

Vir: X

Vlada še ni sprejela dokončne odločitve. Podobno velja tudi za obdavčitev sladkih pijač, ki je bila napovedana decembra ob predstavitvi zvišanja trošarin na tobačne izdelke in alkohol.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Sukičeva vrača udarec: Kordiša je označila za kanibala v lastnih vrstah!

Dobrodošli v bizarnem svetu Levice. V svetu, v katerem...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Jedrska renesansa v svetu, Slovenija pa jo sabotira

Jedrska energija se na svetovnem nivoju vrača kot način...

Velika zmaga SDS; vladajoča koalicija doživela poraz

Za nami so evropske volitve, ki so pozitivno prevetrile...