Harvard priznal, da so za plagiatorstvo Claudine Gay vedeli

Datum:

Univerza Harvard je priznala, da je za domnevno plagiatorstvo nekdanje predsednice prestižne ameriške univerze Harvard izvedela že oktobra, kar pomeni, da je bila njena nedavna obramba – farsa. Kot smo poročali, so jo vzeli pod drobnogled zaradi njenega pričanja pred kongresom o antisemitizmu, hkrati pa se je s tem razkril negativni učinek vsiljevanja okvira o “raznolikosti, pravičnosti in vključenosti (DEI)”.

Harvard zdaj priznava, da je bila njegova celotna obramba Claudine Gay lažna. Ups!” je na X zapisal novinar in raziskovalec Cristopher F. Rufo, ki je najprej opozoril na morebitno plagiatorstvo nekdanje predsednice univerze Harvard. Univerza je namreč priznala, da je za potencialno plagiatorstvo izvedela že pred časom, čeprav so to kasneje zanikali.

Univerza Ivy League je v petkovem pismu kongresnemu odboru priznala, da je izvedela za potencialni plagiat 24. oktobra po poročanje novinarja New York Posta, ki ga je povzel Associated Press. S tem je univerza priznala, da je bila obramba nekdanje predsednice lažna. Plagiatorstvo so vztrajno zanikali, a je naknadno ustanovljena neodvisna komisija na Harvardu ugotovila, da je bilo kar devet od 25 obtožb tehtnih, saj so manjkale navedbe drugih avtorjev in virov. Odkrila je tudi primer, da je Gayeva ugotovitve drugega akademika predstavila kot svoje.

Njeno akademsko delo so podrobno preučili zlasti po terorističnem napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, ko Gayeva pred kongresom ni obsodila zagovarjanja genocida nad Judi, kar je razburilo javnost. Zaradi njenih številnih antisemitskih izjav so podrobneje preučili tudi njeno akademsko delo, pri čemer so razkrili plagiatorstvo. Harvard se je decembra po obtožbah odzval z zanikanjem plagiatorstva in enoglasno stopil v bran predsednici.

Zaposlena ni bila na podlagi svojih kompetenc, ampak zaradi zapolnjevanja “kvot”
Nato je decembra le odstopila (o tem si lahko preberete tukaj), pri čemer je igrala na rasno karto (češ da so jo napadli, ker je temnopolta). Toda novinar F. Rufo je kot strokovnjak in poznavalec kritične rasne teorije zatrdil, da je bila prav zato tudi postavljena na tako visoko pozicijo. V ZDA so namreč že dlje časa priča zaposlovanju na podlagi določenih lastnosti in ne kompetenc. Vse to poteka v okviru politike DEI.

Harvard je vedel za njeno plagiatorstvo. (Foto: epa)

Predsednica Harvarda Claudine Gay je bila zapletena v polemiko zaradi zmanjševanja Hamasovega terorizma in plagiatorstva v svojem akademskem delu o rasi. Oba škandala sta diskreditirala njeno predsedovanje, a nobena ne bi smela biti presenečenje. S pomočjo Gayine kariere profesorice, dekanje in predsednice na Harvardu je rasistična ideologija vodila njeno štipendijo, administrativne prioritete in napredovanje,” je na svojem portalu zapisal F. Rufo.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...

Zdravstveno letovanje otrok na Debelem rtiču

Zdravstvenega letovanja na Debelem rtiču se lahko udeležijo tisti...

Štirikrat proti referendumski prevari

Čez dva tedna bomo na neobvezujočih referendumih glasovali, ali...