Neuradno je novela o RTVS zadržana, vlada pa na hitro spisala še en protiustaven zakon!?

Datum:

Po neuradnih informacijah naj bi ustavni sodniki s 5 : 3 izglasovali zadržanje novele zakona o RTVS. Ob tem naj bi se Golobovi histerično lotili pisanja še enega podobnega zakona, ki pa je ga je Zakonodajno-pravna služba prav tako že odsvetovala!

Po poročanju STA naj bi po neuradnih informacijah Ustavno sodišče zadržalo novelo zakona o RTVS. V vladnih vrstah naj bi ob tem zavladala prava panika. Kot piše Bojan Požar, naj bi vlada sedaj pisala še en zakon po hitrem postopku. Seja odbora za kulturo, je vila sicer sklicana včerajšnji dan, torej tedaj, ko so neuradno izvedeli, da naj bi Ustavno sodišče novelo zakona zadržalo. Naj bi pa nastal velik problem, ker naj bi jim tudi novi ekspresni zakon Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora odsvetovala. Predlog drugega zakona je namreč proučila z vidika skladnosti z Ustavo RS, pravnim sistemom, kot tudi iz zakonodajno tehničnega vidika.

Kot navaja že omenjeno telo DZ-ja “pogoji za noveliranje, na način, kot je predlagan, po mnenju ZPS niso izpolnjeni”. Požareport sicer poroča, da je po neformalni odločitvi Ustavnega sodišča prišlo do pravega spletnega linča ustavnih sodnikov. Dirigirani politični troli so na Twitterju nemudoma začeli z diskreditacijsko kampanjo, sodnike pa razglasili za “janšiste”. Podobna usoda je doletela poklicne gasilce, ker so v Ljubljani protestirali proti vladi Roberta Goloba. Razlog so bile nizke plače. Za zadržanje novele zakona naj bi bil rezultat 5 : 3. Za zadržanje naj bi neuradno glasovali: Matej Accetto, Rok Svetlič, Marko Šorli, Klemen Jaklič in Rajko Knez.

Proti zadržanju pa so bile vse tri ustavne sodnice: Katja Šugman Stubbs, Špelca Mežnar in Neža Kogovšek Šalamon. Rok Čeferin pa se je zaradi navzkrižja interesov oziroma sodelovanja odvetniške pisarne Čeferin z RTVS, iz primera izločil. Uradna odločitev naj bi bila znana v ponedeljek, ko poteče rok za revotacijo (ko si ustavni sodniki še lahko premislijo).  Acceto naj bi si enkrat sicer že premislil, zato v drugo tudi ni nemogoče, za kar pa je malo možnosti.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Skrito sporočilo v Bidnovem odstopnem pismu: Kdo pravzaprav vodi ZDA?

"Kako sramoten konec sramotnega predsedovanja," je ob odstopu Joeja...

Trump Bidna označil za najslabšega predsednika v zgodovini ZDA

Nekdanji ameriški predsednik in republikanski predsedniški kandidat Donald Trump...

[Video] 94-letnega Lojzeta iz vozička spravila frajtonarica

Na Radiu Ognjišče poteka čudovita dobrodelna akcija Dobro delo dobro dene, ki...