Neveste Islamske države v gladovni stavki! Zahtevajo vrnitev v Evropo!

Datum:

Skupina žensk, povezanih z Islamsko državo, se je v zaporniškem taborišču v Siriji odločila za gladovno stavko, potem ko je zahtevala, da jih francoska vlada spusti nazaj v Francijo. Radikalistke so v nedeljo pričele z gladovno stavko v skladu z napovedjo njihovih odvetnikov Marie Dosé in Ludovica Rivièreja, ki sta izjavila, da ženske želijo, da se lahko skupaj z otroci vrnejo v Francijo, potem ko so jo zapustile zaradi simpatiziranja z Islamsko državo.

                   

“Po letih čakanja in brez možnosti sodbe na kraju samem menijo, da jim ni preostalo drugega, kot da zavrnejo hrano,” sta po poročanju Ouest France povedala odvetnika. Iz poročila je razvidno, da je v gladovno stavko vpletenih približno ducat žensk. “Te ženske so v zvočnih sporočilih svojim sorodnikom razložile, da ne morejo več gledati, kako trpijo njihovi otroci. Želijo “prevzeti odgovornost “in da bi jim v Franciji sodili za to, kar so storile,” je še povedala obramba.

Glede vrnitve odraslih so evropske države zadržane
Ženske so med približno 80 ženskami, ki so zapustile Evropo, da bi se pridružile teroristični skupini Islamska država na Bližnjem vzhodu in trenutno prebivajo v zaporniških taboriščih, ki jih vodijo kurdske sile v Siriji, skupaj s približno 300 otroki. Medtem, ko je Francija lani junija lani sprejela deset otrok iz vrst Islamske  države, ki bivajo v teh taboriščih, letos januarja pa še sedem otrok (skupno 35 otrok), je država veliko bolj zadržana, ko gre za vračanje odraslih.

Oktobra lani je mati ene od pripadnic Islamske države, ki je prebivala v taborišču al-Hol, zahtevala, da francoska vlada pošlje hčerki gotovino ali pa dovoli, da ji družina pošlje gotovino. “Čeprav se država trenutno odloča, da ne bo organizirala vrnitve svojih državljanov nazaj v domovino, je odgovorna za zagotavljanje materialne in finančne pomoči slednjim ali vsaj za to, da to dovoli njihovim družinam,” so zatrdili odvetniki matere. Ne samo Francija, temveč tudi druge evropske države, na primer Švedska, se obotavljajo glede vrnitve džihadistov v domovino.

Foto: epa

Januarja lani je somalijski predsednik Mohamed Abdullahi Mohamed Švedski ponudil, da lahko sprejme nekatere člane Islamske države, saj ima približno polovica Švedinj v taborišču al-Hol somalijsko ozadje. “Če jih nihče ne želi in jih Evropejci ne sprejmejo nazaj, se je predsednik Somalije odločil, da je mogoče ženske in otroke, ki to želijo, odpeljati v Somalijo,” je zatrdil somalijski veleposlanik v Evropski uniji Ali Said Faqi.

Morda najbolj znana nevesta Islamske države je Sahmima Begum, ki je kot najstnica zapustila Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske in se poročila v Islamski državi. Britanske televizijske ekipe so žensko pozneje znova odkrile, ko je ta živela v begunskem taborišču.  Njeni intervjuji brez dlake na jeziku o življenju v Islamski državi pa so šokirali Britanijo. Nasprotovanje njeni vrnitvi v Združeno kraljestvo se je povečalo, potem ko je mimogrede opisala, kako je bilo, ko je videla svojo prvo odsekano glavo, in pojasnila, da si je žrtev obglavljenje zaslužila, ker je nasprotovala islamu. Leta 2019 so ji odvzeli britansko državljanstvo, vendar se je odločila za boj z namenom razveljavitve odločitve, poroča Breitbart.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki