Nezaslišano: Nevladna LGBT organizacija zahteva prepoved rabe besede “mama”

Datum:

LGBT aktivistična skupina Stonewall UK, ki se ukvarja z agresivnim vsiljevanjem svoje ideologije javnosti, po novem od britanskih delodajalcev zahteva, da prenehajo uporabljati besedo “mama”, ker naj bi bila diskriminatorna do transspolnic, ki si domišljajo, da so moški in zaradi ne morejo biti mame, čeprav so otroka rodile.

Besedo “mama” bi po zahtevah britanske LGBT aktivistične organizacije Stonewall UK moral nadomestiti izraz “starš, ki je rodil”. Nasilje nad govorjenim jezikom pri Stonewallu upravičujejo s trditvami, da se na tak način borijo proti diskriminaciji proti transspolnicam, ki verjamejo, da so moški in jim kot takim izraz “mama” ne ustreza, saj beseda inherentno vsebuje oznako ženske.

Aktivistična skupina, ki je še do nedavno tesno sodelovala z britanskim varuhom za človekove pravice, je v preteklosti nanizala vrsto malih zmag pri uradnih institucijah, a dejstvo, da želijo razvrednotiti besedo “mama”, je razjarilo britansko javnost.

Image

“Odbor za merila v javnem življenju bi moral sprožiti javno preiskavo o tem, kako je organizacija, ki je v osnovi lobistična skupina, dobila tako vpliven položaj znotraj številnih institucij,” je po poročanju Daily Express povedala članica kampanje Sex Matters (v prevodu Spol je pomemben) Maya Forstater.

Na seznamu partizanov raznolikosti več kot 850 organizacij
Po podatkih Stonewalla je na njihovem seznamu partizanov raznolikosti več kot 850 organizacij. Od tega je okoli 250 vladnih uradov in javnih institucij. Stonewall je v preteklosti dosegel, da je Univerza v Edinburghu prenehala uporabljati besedo “mama”, kar so nadomestili s “starš, ki je rodil”, uspešni so bili tudi pritiski na policijo v Merseysidu, kjer so lobirali za bolj “vključujoč” izraz “noseč zaposleni”, ravno tako pa so skalp pobrali tudi valižanski vladi, ki je iz zakonika o materinstvu umaknila besedo “mati”.

Britanski ekvivalent varuha za človekove pravice je po poročanju The Irish Post nedavno s Stonewallom prekinil sodelovanje, saj so spoznali, da želi lobistična skupina z vzpostavitvijo tako imenovanih prebujenih delovnih okolij zatreti svobodo govora med zaposlenimi.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Je Tina Gaber botrovala odstopu direktorja Zavoda RS za šolstvo?

Dolgoletni direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj je...