Gospodarstvo za 100-odstotno precepljenost prebivalstva

Datum:

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovali dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje, in mag. Marjana Majerič, direktorica Zbornice osrednjeslovenske regije v okviru GZS, ki je poudarila, da je cepljenje pomembno tudi za to, ker s tem pridemo do velikih prihrankov na ravni državne blagajne, saj so stroški zdravljenja bolnikov s covidom nesorazmerno višji, kot so stroški cepljenja.

Uvodoma je direktor Ukoma Uroš Urbanija predstavil epidemiološko sliko, in sicer s PCR-testi je bilo včeraj potrjenih 57 novih okužb, 7-dnevno povprečje znaša 242, 14-dnevna incidenca pa je 173. S prvim odmerkom je cepljenih že 719.715 oseb, z vsemi odmerki pa 478.383 oseb. “Epidemija se umirja, nismo pa še tam, kjer bi želeli biti,” je v nadaljevanju pojasnila dr. Mateja Logar. Glede na druge EU države je v Sloveniji epidemiološka situacija bistveno slabša, zato moramo biti še vedno previdni in upoštevati veljavne ukrepe. Slovenija sicer izpolnjuje lastne kriterije za prehod v zeleno fazo, vsekakor pa to ne velja za evropske kriterije, po katerih se Slovenija še vedno nahaja v rdeči fazi. V primerjavi s številnimi drugimi evropskimi državami imamo bistveno slabšo epidemiološko situacijo, zato so še vedno potrebni določeni ukrepi, saj iz izkušenj v zadnjem letu vemo, da prehitro sproščanje ukrepov privede do povečanega števila okužb.”

Logarjeva je še predstavila sistem delovanja v sosednji Avstriji, med drugim evropske kriterije za posamezne faze. Pri zeleni fazi je 14-dnevna pojavnost 25 okužb na 100 tisoč prebivalcev in manj kot 4 odstotke pozitivnih testov. Če bomo vsi upoštevali ukrepe, bomo poletje lahko preživeli dokaj normalno in brez hujših omejitev, je sklenila vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje.

Image

Pomen cepljenja v gospodarstvu
Direktorica Zbornice osrednjeslovenske regije na GZS Marjana Majerič pa je povedala, da je GZS že na začetku opozarjala o pomenu cepljenja v gospodarstvu. Zagovarjajo 100-odstotno precepljenost delovno aktivnega prebivalstva, s tem pridemo tudi do prihrankov v državni blagajni. Interes Gospodarske zbornice Slovenije je tudi, da čim prej dosežemo kolektivno imunost. “Če se ob zdravstvu in šolstvu zlomi še gospodarstvo, to za Slovenijo zagotovo ne bi bilo dobro,” je dejala. Člani GZS so družbeno odgovorna podjetja, zato svoj reprezentativni glas ne dajejo le 60-odstotni precepljenosti, kar je naš cilj, ampak 100-odstotni precepljenosti, saj s tem večamo varnost na delovnem mestu in zagotavljamo nemoten delovni proces, je na tiskovni konferenci povedala Majeričeva. Cepljenje oz. precepljenost delovno aktivnega prebivalstva je pomembno tudi zato, ker s tem pridemo do velikih prihrankov na ravni državne blagajne, saj so stroški zdravljenja bolnikov s covidom nesorazmerno višji, kot so stroški cepljenja.”

Image

Neverjeten odziv
Po zeleni luči gospodarstva za
cepljenje so skozi vseh 13 regijskih zbornic pozvali gospodarstvo, da posredujejo število zaposlenih po podjetjih, ki so izrazili interes za cepljenje. “Odziv je bil neverjeten,” je dejala Majerič, “po vseh 12 slovenskih regijah je bil preko GZS evidentiran odziv pri več kot 450 podjetjih, kar pomeni več kot 20.500 cepljenih v gospodarstvu, zagotovo pa je številka še veliko večja.” Če ne bomo imeli zdravega gospodarstva, ne bomo imeli finančnih sredstev za zdravstvo, šolstvo, infrastrukturo in vse preostale dejavnosti, ki so vezane na proračun RS, zato delamo vse, da bo gospodarstvo ostalo vitalno v rasti.

Anita Gužvič

Sorodno

Zadnji prispevki

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...

[Video] Klavca, ki se je z nožem lotil dojenčka, je pokončala policistka

Iz Avstralije poročajo o tragičnem napadu na civiliste. Skrajni...