Nikoli ni tako slabo, da ne bi moglo biti še slabše, opozarja govorec Jelko Kacin

Datum:

Po podatkih sledilnika za covid-19 smo danes na 834 novih primerih, kar je 16,06 odstotkov od 5196 testiranih. Primeri okužb se dogajajo s sedem do štirinajst dnevno zamudo, so zapisali na Twitterju, “Če začnemo ukrepe upoštevati danes, bo trajalo še kakšen mesec, da se stanje umiri.” Podatke o okužbah, se bo od danes naprej objavljalo dvakrat dnevno, so še zapisali.

                   

V štirinajstih dneh je bilo izdanih 455 TAN kod, v aplikacijo #OstaniZdrav pa si jo je nato dejansko vneslo 282 ljudi, so v torek navedli na ministrstvu. Vnos kode, ki uporabnike drugih telefonov z naloženo aplikacijo obvesti, da so bili nekje v stiku z okuženo osebo, je namreč prostovoljen. Gre za enega od ključnih korakov, s katerim lahko prav vsak uporabnik, ki ima naloženo aplikacijo #OstaniZdrav, učinkovito prepreči nenadzorovano širjenje okužbe, so poudarili v sporočilu za javnost. Na ministrstvu apelirajo na uporabnike, da kodo čim prej po prejemu vnesejo v aplikacijo.

Včeraj je bilo 834 na novo potrjenih okužb, testov pa so opravili 5196. 242 oseb je bilo hospitaliziranih, od teh je rabilo 45 oseb tudi intenzivno nego. Štiri osebe so umrle. NIJZ in laboratoriji glede na število primerov ne zmorejo več sproti obdelati toliko podatkov, pa tudi epidemiologi ne morejo izslediti vseh kontaktov. Ne čakajmo na navodila in predpise, uporabljajmo vse ukrepe, ki jih lahko, že danes. “Zdrava pamet v zdravem telesu,” so zapisali na profilu sledilnika za covid.

Podatki o okužbah v četrtek, 15. oktobra (foto: covid-19.sledilnik.org)

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je govorec Jelko Kacin povedal, da nikoli ni tako slabo, da ne bi moralo biti še slabše. Ukrepi bodo prijeli šele takrat, ko bomo dojeli, da lahko le skupaj obrnemo krivuljo naraščanja navzdol. Brez sodelovanja vseh, smo nemočni. Če ne bomo tega razumeli, bo postalo še slabše, je opozoril.

Zdaj je zadnji čas, da stopimo skupaj, nehajmo se pogovarjati, ali je težko imeti masko gor

Dr. Tomaž Vovko, infektolog in specialist intenzivne medicine je razložil, da so razmere zelo grozne, standard na intenzivnem oddelku je 1,7 bolnik na zdravnika, trenutno pa so te številke bistveno višje, višje od kadarkoli, še nikoli ni bilo tako hudih obremenitev, je dejal. Enako velja tudi za medicinske sestre, ne le za zdravnike. “Niso pomembne le številke, tukaj so zgodbe. Prihajajo ljudje, ki so zelo bolni.” Te bolnike relativno uspešno zdravimo, vprašanje pa, kako bo, ko bo bolnikov še več, je bil zaskrbljen Vovko.

https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1317034761093787648

“Več od tega niti ne zmoremo, razmere so zelo hude. V nedeljo so pripeljali sicer zdravega, oseminpetdeset let starega, fit gospoda (58) z vročino. Sam niti ni hotel v bolnišnico, šel je na prigovarjanje žene, saj je vedno težje dihal. Ko je prišel do bolnišnice, je bil praktično umirajoč, srce se mu je ustavilo. Na srečo nam ga je uspelo oživeti,” je povedal zdravnik, vendar pa je vprašanje, če bi bilo ob višji številki bolnikov to še mogoče. “Zdaj je zadnji čas, da stopimo skupaj, nehajmo se pogovarjati, ali je težko imeti masko gor. Ta maska niti približno ne predstavlja problema.”

Hudo pomanjkanje kadra

Dr. Vovko je poudaril so pri njih zgolj trije specialisti, “če jaz zbolim, kolegici ne bosta zmogli.” Čez štirinajst dni bodo razmere povsod nepopolne, je Vovko odgovoril novinarki, ljudje bi morali biti pod medicinskim nadzorom, glede na to, kako na hitro se lahko pacientom poslabša. Bolje bi bilo, da te bolezni ne bi bilo. “Na infekcijski kliniki so vse postelje polne, to sicer lahko povečamo, a osebja ne moremo klonirat, tega ne zna še nihče na svetu,” je pojasnil in dodal, da medicinske sestre izobražujejo tudi ostale, zato so res izredno obremenjene, kapacitete so omejene, sester bo zmanjkalo, predvsem pa dobrih sester, kvaliteta bo padla.

Dr. Tomaž Vovko (foto: Youtube)

Problem virusa je, da je največja kužnost par dni pred simptomi in pet dni po tem, ko se simptomi pokažejo, je odgovoril na vprašanje, zakaj je smiselno maske nositi tudi na prostem. Ljudje se sicer lahko počutijo zdravo, ko se srečamo, pa se lahko z izločki virus prenese na ostale. “Pri maskah se je dokazalo, da so ljudje imeli blažjo okužbo, če so se že okužili. Z masko prenesemo manjšo količino virusa oziroma jo manj tudi sprejmemo.” Tudi mladi umirajo zaradi tega virusa, če nimajo zaščitne opreme, to se zdaj kaže na določenih primerih, kjer v tujini mladi pomagajo bolnikom s covidom, je še pojasnil Vovko. Vsi smo izpostavljeni virusu, predvidevajmo, da je bil v bližini nekdo, ki je okužen. Treba se je izogibat neposrednim stikom, zmanjšat je treba krog oseb okoli nas, je tudi svetoval.

Namen omejitev je zmanjšati število okužb in preprečiti preobremenjenost zdravstvenih ustanov
Vlada je sprejela prepoved vseh dogodkov in zbiranja, tudi svetih maš. Ljubljanski nadškof Msgr. Stanislav Zore je dejal: “Vse, ki spremljate to tiskovno konferenco, lepo pozdravljam in želim veliko zdravja. Moje misli so pri vseh vas, še posebej pa pri tistih, ki ste bolni oziroma skrbite za bolne. Želim vam zdravja in potrpežljivosti v bolezni. Prav tako izrekam sožalje vsem, ki ste izgubili svojce zaradi koronavirusa ali zaradi drugih bolezni in nesreč. Njih in pokojnih se spominjam v molitvah in pri sveti maši.” Namen omejitev je zmanjšati število okužb in preprečiti preobremenjenost zdravstvenih ustanov in zdravstvenih delavcev, je povedal in dodal, da naj bodo zato nošnja maske, omejitve gibanja, vzdrževanje razdalje in uporaba aplikacije #Ostanizdrav moja podpora vsem, ki si prizadevajo za omejitev epidemije.

Ljubljanski nadškof Msgr. Stanislav Zore (foto: Youtube)

Vlada je z današnjim dnem določila rdeče in oranžne statistične regije, kjer so omejeni ali celo prepovedani tudi verski obredi z navzočnostjo ljudi. “Zato vabim, da dosledno uresničujemo vse ukrepe za zaščito lastnega zdravja in zdravja bližnjih. V župnijah v rdečih statističnih regijah z današnjim dnem začasno odpovedujemo svete maše z verniki,” je občinstvo nagovoril Zore.

Svete maše v rdečih regijah odpadejo

“Vse lepo vabim, da v naslednjih tednih okrepijo molitev v družini ter svojo vero in se udeležijo osebnega obhajila, ki bo na voljo v župnijah. V župnijah, ki so v rdeči regiji, bo verouk do nadaljnjega na daljavo. Starše vabim, da si vzamete čas za vaše otroke, tudi molitev je del verske vzgoje otrok. Zberite se zvečer in molite v tišini. 10 vernikov v oranžnih regijah, duhovniki naj omogočijo obhajila zunaj svetih maš. Ljudje naj prihajajo drug za drugim, razen če gre za družino, tam razdalja ni toliko pomembna. So pa seveda potrebni vsi previdnostni ukrepi. Skupaj se pripravimo na novembrske praznike, Duhovniki bodo opravili molitve in blagoslove grobov brez navzočnosti vernikov. Zato vabim vernike, da obiščejo grobove in se v molitvi hvaležno spomnijo pokojnih na način, da ne bo prihajalo do nepotrebnega druženja in okužb. Varovanje zdravja je naša naloga in dolžnost.

https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1317033535828525056

Vsak dan smo bližje konca epidemije, v srcih ne izgubimo upanja. Bodimo prijazni in odpustljivi. Spomnimo se na tiste ki so v stiski in jim pomagajmo po lastnih zmožnostih. “Na koncu se zahvaljujem vsem, ki se borijo s to epidemijo. Posebna zahvala gre vladi in Uradu vlade za komuniciranje, da lahko tudi preko te tiskovne konference nagovorim katoličane kot tudi evangeličane, pravoslavne, binkoštnike ter muslimane in drugače verne ter neverne. Vse vabim k molitvi za zdravje. Želim vam blagoslovljene dneve, ki nas čakajo. Naj ti dnevi v naša življenja in družine prinesejo vero v vstalega Jezusa Kristusa, mir in medsebojno razumevanje. Vsem obljubljam molitev. Najlepša hvala!

Razglasitev rdečih območij odvisno od NIJZ

Jelka Kacina je novinarka vprašala, ali bodo za rdečo razglasili, glede na število okužb, tudi podravsko in pomursko regijo. To je v pristojnosti NIJZ, je odgovoril Kacin, podatki bodo v kratkem uradno objavljeni. Glede na število okužb bi lahko sprejeli tudi prvi paket ukrepov rdeče faze in razglasili epidemijo, je še omenila novinarka. Kacin je odgovoril, da bo javnost o vsem pravočasno seznanjena, zasedanje voditeljev še poteka, trenutno zadeve ureja podpredsednik vlade Počivalšek, Janša pa se vrne zvečer, takrat se bo tudi presojalo. Pomemben kriterij je zasedenost postelj in seveda stanje na intenzivnih oddelkih, ko bomo preučili stanje, bomo temu primerno ukrepali, je pojasnil.

Foto: STA

Ukrepi začnejo veljati nemudoma, jutri se moramo začeti vsega v popolnosti držati. Zdravstvo takega navala bolnikov ne bodo več dolgo zmogli kvalitetno obravnavati. Kako dokažemo, da smo šli na primer na grob, kar je sicer odsvetovano, je bilo naslednje zastavljeno vprašanje. Infektologi so odsvetovali, tudi nadškof je bil pri tem jasen je dejal Kacin, obisk grobov je odsvetovan, ali ni možno kako drugače obeležiti spomina na pokojnike, je vprašal. “Obisk pokopališča, druženje tam, ne bi smel biti ena od priložnosti za to, da se nekdo okuži.

Kako pa dokažemo, da smo bili v drugi regiji zaradi pomoči starejši osebi, kakšna dokazila rabimo?

Govorec je predlagal kopijo osebne izkaznice, da se situacijo pojasni policistom. Kar se tiče karantenskih odločb, je Kacin pojasnil, da se od ljudi pričakuje, da bodo nemudoma sami obvestili vse, da so potencialno okuženi, ne pa da se čaka, da prejmejo odločbo. “Razglasitev rdečih statističnih regij ni zloba vlade, ampak je edini način, da preprečimo zapiranje v občinske meje.

Če ni nujno potrebno, ostanite doma, je opozoril Kacin. bodimo vsi del rešitve, ne pa problem. Prosim vas, da dosledno upoštevate ukrepe, ki jih je prejela vlada po priporočilih stroke. Postavimo zdravje na prvo mesto. Morda smo bili za koga preveč dramatični, a čim prej moramo obrniti krivuljo števila okužb navzdol, je zaključil Jelko Kacin.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...