[Video] Norost! Sindikalist Štrukelj od Vlade zahteva, da izplača nagrade vsem zaposlenim v javnem sektorju – tudi, če ne delajo v nevarnih pogojih!

Datum:

Bivši Kučanov zet, vidni predstavnik stranke Levica in sindikalist Branimir Štrukelj je pričel svoj ideološki boj proti trenutni vladi Republike Slovenije. Vzrok za njegovo novo medijsko rjovenje naj bi bila odločitev Komisije za razlago Kolektive pogodbe za javni sektor (KPJS), ki je sprejela, da bodo dodatek dobili vsi javni uslužbenci, ki so v teh dneh v prvih bojnih vrstah, ki tvegajo svoje zdravje, življenje, zato da pomagajo tistim, ki jih je ta epidemija že prizadela. Štrukelj in njegov sindikalni oproda Jakob Počivavšek želita, da ga dobijo tudi tisti zaposleni v javnem sektorju, ki v času koronakrize sploh ne ogrožajo svojega zdravja.

Vlada Republike Slovenije je z zakonom zagotovila sredstva za financiranje tega dodatka neposredno iz proračuna. “Komisija za razlago kolektivne pogodbe, v kateri so predstavniki sindikalne in vladne strani, je po 11. členu edina pristojna za razlago te pogodbe, zato na Ministrstvu za javno upravo razlago spoštujemo in bi jo spoštovali tudi, če bi bila odločitev vsebinsko drugačna,” se je odzval minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Komisija pod vodstvom Nataše Belopavlovič je navedla, da dodatek za delo v rizičnih razmerah, v katere sodi tudi epidemija, javnemu uslužbencu pripada za delo v rizičnih razmerah v obdobju epidemije, če sta kumulativno izpolnjena pogoja, da je razglašena epidemija v skladu z Zakonom o nalezljivih boleznih in da javni uslužbenec opravlja delo v nevarnih pogojih. Do dodatka je upravičen le za ure, ko je opravljal delo v nevarnih pogojih, so poročali na RTV Slovenija.

https://www.facebook.com/BostjanKoritnikMJU/videos/2480637215519047/

Branimir Štrukelj zavzel prve sindikalne vrste proti trenutni vladi
Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, ki jo vodi Branimir Štrukelj, in pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Jakoba Počivavška, zahtevata odstop predsednice Komisije za razlago KPJS. Menita, da je z razlago o dodatku za delo v rizičnih razmerah presegla pristojnosti.

Branimir Štrukelj (Foto: STA)

“Komisija je zlorabila svoja pooblastila, ki gredo samo do razlage tistega, kar piše v kolektivni pogodbi. Ne pa, da se ustvarja novo resničnost. Posegla je v absolutno nedotakljiv princip, da se pogodbe vedno spreminjajo zgolj s soglasjem podpisnikov. Po tej razlagi ima delodajalec popolnoma enostransko, arbitrarno pravico, da sam s prstom pokaže na tistega, ki se njemu zdi izpostavljen tveganjem, ne da bi bilo to v čemerkoli objektivno opredeljeno,” je opozoril Štrukelj za STA.

Štrukljev sindikalni oproda Jakob Počivavšek potezo Belopavlovičeve označuje za absurd
Jakob Počivavšek je še opozoril, da je bil potek seje izrazito nenavaden. “Predsednica komisije je vnaprej, kar je v nasprotju z dosedanjo prakso, oblikovala predlog razlage, ki je bil v nadaljevanju sprejet. Ni obravnavala še nekaterih drugih vlog, ki so prišle v vmesnem času in so argumentirale, zakaj bi bilo treba to določilo razlagati drugače,” je obrazložil.

Jakob Počivavšek, vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. (Foto: STA)

Na to so sicer opozorili tudi v Sindikatu policistov Slovenije (SPS). “Sporočajo nam, da smo ogroženi v tistem trenutku, ko stopimo iz hiše,” je ukrepe povzel Počivavšek. Zato odločitev komisije, da bo tveganje ocenil delodajalec, ocenjuje kot “popolni absurd”. “Če vlada sprejema takšno razlago Komisije za razlago Kolektivne pogodbe za javni sektor, spodkopava legitimnost svojih ukrepov,” je še dodal Počivavšek za STA.

Sindikati bi rizični dodatek tudi za tiste, ki niso izpostavljeni nevarnosti
Štrukelj ni zdržal niti mesec dni brez napadov na trenutno vlado. Vidni podpornik stranke Levica je skupaj z mlajšim sindikalnim voditeljem Jakobom Počivavškom oblikoval novo sindikalno linijo proti Janezu Janši. Podobno se je dogajalo v letih 2004 do 2008 ter v letu 2012. Takrat je zraven Štruklja grmel še bivši predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Tako so sindikati pod vodstvom ZSSS Dušana Semoliča v letu 2006 protestirali proti politiki prve Janševe vlade. (Foto: STA)

Zato bi radi sindikaliste vprašali, koliko tvegajo svoje zdravje uradniki, učitelji, profesorji ter preostali nerizični delavci v javnem sektorju. Ne glede na količino opravljenega dela so vsak mesec plačani iz slovenskega proračuna. Zato je pravično, da so nagrajeni le tisti zaposleni v javnem sektorju, ki tvegajo svoje zdravje za varnost vseh slovenskih državljanov.

Fotografija osebe Celcar Mojca.
Plača Branimirja Štruklja močno presega povprečno slovensko plačo.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...