Norveška policija zaradi napetosti na shodih proti islamu primorana uporabiti solzivec

Datum:

V soboto se je veliko število policistov razporedilo po norveški prestolnici, saj so se v Oslu povečale napetosti zaradi protiislamskih shodov, ki so potekali v bližini parlamenta. Napetosti so se povečale zaradi provokacije skupine, ki želi ustaviti islamizacijo Norveške. Njeni člani so trgali strani in pljuvali strani iz Korana, islamisti pa so se želeli maščevati.

                   

Skupina “Stop islamizaciji Norveške” – SIAN se je zbrala skupaj s skupino protestnikov, ki so bobnali, peli in vzklikali “Na naših ulicah ni nobenega rasista”. Med nekaj sto protestniki, ki so protestirali, so napetosti naraščale, ko je ženska pripadnica SIAN strgala strani iz Korana in jih pljuvala, poroča Foreigner.

“Glejte, sedaj bom oskrunila Koran,” je vzkliknila protestnica Fanny Braten, ki je bila po navedbah medijev že obtožena in kasneje oproščena sovražnega govora. Zaradi izrečenega jo je nasprotnik protestov, ki mu je uspelo priti mimo varnostne ograje in policije brcnil v nogo, a ji je uspelo zbežati pred napadalcem.

Da bi ohranila nadzor nad protestom, je policija morala uporabiti solzivec
Policija se je bala, da bo med protestniki ene in druge strani vzniknilo hudo nasilje, zato so se odločili, da bodo poskusili shod skupine SIAN predčasno zaključiti. Obe skupini protestnikov je policija ločila s pomočjo solzivca. Štiri osebe so poskušale prekiniti protest skupine SIAN, policija pa jih je aretirala zaradi metanja kamenja in raket.

Protest skupine SIAN v Oslu (Foto: epa)

Zaradi preteklega napada na vodjo gibanja Larsa Thorsena v Bergnu, je bila policija na omenjenem dogodku prisotna v velikem številu. Norveški islamski svet in minister za kulturo Abid Raja sta nedavno pozvala ljudi, naj se vzdržijo tako sodelovanja na sobotnem protestu SIAN kot tudi pri ostalih protestih, da se s tem izognejo stopnjevanju napetosti med pripadniki islama in njihovimi nasprotniki.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...