Nov dosežek predsedovanja Slovenije Svetu EU: Kombinirano učenje bo nadgradilo tradicionalne načine

Datum:

“S kombiniranim učenjem lahko ob pravih pogojih dosežemo visokokakovostno in vključujoče izobraževanje,” je izpostavila ministrica za izobraževanje, dr. Simona Kustec. Evropski ministri za izobraževanje so namreč sprejeli priporočila o kombiniranem učenju, s katerim se nadgrajuje tradicionalne načine – kar predstavlja nov dosežek predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije. Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti pa bo jutri v Bruslju na zasedanju Sveta za izobraževanje, mladino, kulturo in šport vodil zasedanje ministric in ministrov za kulturo, avdiovizualne zadeve in medije. 

                   

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec danes v Bruslju predseduje Svetu EU za izobraževanje, mladino in šport, ki se je pričel z mladinskim zajtrkom, kjer je ministrica izpostavila, da se Slovenija kot predsedujoča Svetu EU zavzema za čimprejšnjo potrditev Evropskega leta mladih. Na dnevnem redu ministrov za izobraževanje so priporočila o kombiniranem učenju, resolucija o izobraževanju odraslih, strateški okvir za Evropski izobraževalni prostor in razprava o vlogi digitalnega izobraževanja, veščinah in kompetencah. V popoldanskem delu se bodo sestali ministri za mladino in obravnavali Delovni načrt za strategijo EU za mlade ter opredelili državljanske prostore, ki bodo omogočali smiselno participacijo mladih.

Zasedanje Sveta EU ministrov za izobraževanje se je začelo s čestitkami ministrici Kustec za uspešno predsedovanje Svetu EU. Trio partnerja iz Nemčije in Portugalske sta izpostavila, da je Slovenija uspešno izvedla sklepni del skupnega programa na področju izobraževanja in usposabljanja. Kustečeva pa je poudarila, da so priporočila o kombiniranem učenju konkreten odziv na pandemijo, ki je korenito posegla v svet izobraževanja. “Iz te izkušnje smo se veliko naučili, zato smo v priporočila vključili dosedanja spoznanja, jasen glas stroke ter opredelili nove, drugačne načine poučevanja. Z njimi dopolnjujemo in nadgrajujemo tradicionalne načine,” je dejala.

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti pa bo jutri v Bruslju na zasedanju Sveta za izobraževanje, mladino, kulturo in šport vodil zasedanje ministric in ministrov za kulturo, avdiovizualne zadeve in medije. Na dnevnem redu zasedanja so potrditve sklepov o visokokakovostni arhitekturi in pobudi Novi Evropski Bauhaus ter o evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebinah. Na dnevnem redu je tudi več drugih razprav in predstavitev. K oblikovanju predlaganih sklepov s področja avdiovizualnega in medijskega sektorja je pomembno prispevala mednarodna konferenca “Kako povečati dostopnost in konkurenčnost evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin”, k politični razpravi o kulturni dediščini v kontekstu trajnostnega razvoja in prihodnosti Evrope pa mednarodna konferenca “Pravica do dediščine kot spodbuda za trajnostni razvoj”. Obe konferenci sta v organizaciji Ministrstva za kulturo Republike Slovenije jeseni letos potekali v Ljubljani.

Ministrice in ministri bodo med drugim razpravljali tudi o okrevanju kulturnega sektorja po pandemiji covida-19 in vzpostavitvi enotne točke za financiranje kulturnih sektorjev v obdobju 2021–2027 ter se seznanili s prednostnimi nalogami na področju kulture prihodnjega francoskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...