Nova različica covida B.1.1.529 se širi izjemno hitro: Janša sporočil, da že usklajujejo enotno blokado letalskega prometa

Datum:

Znanstveniki v Južni Afriki so v četrtek sporočili, da so odkrili novo različico novega koronavirusa, ki se zaradi nenavadno velikega števila mutacij zelo hitro širi. Zaradi nove različice Velika Britanija danes uvaja omejitve za potnike iz šestih afriških držav. Za podoben ukrep se je odločil tudi Izrael. Tudi evropska komisija bo članicam predlagala, naj zaradi širjenja nove koronavirusne različice omejijo potovanja z juga Afrike in odpovejo letalske povezave s to regijo, je danes tvitnila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Odločitev o tem morajo sedaj sprejeti države članice.

Kot je sporočil Janez Janša že usklajujejo enotno blokado letalskega prometa iz južnoafriške regije za EU. “Varianta B.1.1.529 se širi izjemno hitro in predstavlja novo skrb v naslednjih tednih in mesecih” dodal je naj vsak ravna odgovorno in naj se cepi.

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je danes sporočil, da se bodo lahko na lete v Nemčijo od danes zvečer vkrcali le še nemški državljani, ki bodo morali v karanteno. Ukrep bo predvidoma veljal tudi za sosednje države Južne Afrike. Podobno so se odločili v Avstriji, saj se bodo lahko iz držav na jugu Afrike vrnili le še avstrijski državljani. Italija pa se je odločila, da vsi, ki so bili v zadnjih 14 dneh v Južni Afriki, Lesotu, Bocvani, Zimbabveju, Mozambiku, Namibiji ali Esvatiniju, ne smejo več v državo.

Nova različica covida že potrjena v Izraelu
Izrael je potrdil primere okužbe z novo koronavirusno različico, ki so jo prvič potrdili v Južni Afriki, so danes sporočili z ministrstva za zdravje. Novo različico so potrdili pri treh osebah, ki so se vrnile iz tujine, ena od njih iz Malavija. Svetovna zdravstvena organizacija medtem preučuje, kako nevarna je nova različica.Izraelsko ministrstvo je še sporočilo, da so bile vse tri osebe, pri katerih so potrdili okužbo z novo različico virusa, cepljene proti covidu-19 in so trenutno v karanteni. Izrael je zaradi pojava nove različice že omejil potovanja iz držav na jugu Afrike.

Še ugotavljajo kako nevarna je nova različica
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je po odkritju nove različice B.1.1.529 sporočila, da še preučujejo, kako nevarna je in ali jo morajo uvrstiti na seznam različic novega koronavirusa, ki so skrb vzbujajoče. Na seznamu je med drugim koronavirusna različica delta, ki je med drugim prevladujoča tudi v Sloveniji. Južnoafriški inštitut za nalezljive bolezni NICD je v četrtek sporočil, da so v Južni Afriki odkrili prvih 22 primerov okužbe z novo različico virusa B.1.1.529. Kot opozarjajo znanstveniki, bi lahko nova različica zaradi mutacij zaobšla imunost, pridobljeno s cepljenjem oziroma po prebolelem covidu. Različica namreč kaže “izjemno veliko” število mutacij in “vidimo, da se lahko zelo hitro širi,” je v četrtek v Johannesburgu opozoril virolog Tulio de Oliveira.

V četrtek odkrili prvih 22 primerov okužbe
Južnoafriški inštitut za nalezljive bolezni NICD je namreč v četrtek sporočil, da so v Južni Afriki odkrili prvih 22 primerov okužbe z novo različico virusa B.1.1.529, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot opozarjajo znanstveniki, bi lahko nova različica zaradi mutacij zaobšla imunost, pridobljeno s cepljenjem oziroma po prebolelem covidu. Različico so potrdili tudi v Bocvani in Hongkongu pri potnikih, ki so pripotovali iz Južne Afrike.

Različica kaže “izjemno veliko” število mutacij in “vidimo, da se lahko zelo hitro širi,” je v četrtek v Johannesburgu opozoril virolog Tulio de Oliveira. Njegova ekipa iz raziskovalnega inštituta KRISP, ki ga podpira Univerza Kwazulu-Natal, je lani odkrila zelo nalezljivo različico beta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Pričetek dobrodelne akcije “Pomagajmo preživeti in živeti”

Slovenska karitas je na petkovi novinarski konferenci predstavila začetek...

Telekom ob 47 milijonih dobička ne bo izplačeval dividend?

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) nasprotuje predlogu Uprave in...

Ddr. Jaklič poudarja, da je opravljal le dejavnosti, ki mu jih dovoljuje zakon

Potem ko se je Mladina razpisala o obstoju popoldanskega...

Bo policija ustavila nasilneža na Možino, preden bo prepozno?

"A kdo pozna tega tipa? Prejle se je drl...