Potrditev akta o digitalnih trgih in akta o digitalnih storitvah izjemen dosežek slovenskega predsedovanja in ministrov

Datum:

Na formalnem zasedanju sveta za konkurenčnost so države članice Evropske unije soglasno potrdile splošni pristop k aktoma o digitalnih trgih (DMA) in digitalnih storitvah (DSA), ki bosta v prihodnje pomembno prispevala k oblikovanju digitalne prihodnosti. V službi vlade za digitalno preobrazbo poudarjajo, da gre za izjemen dosežek slovenskega predsedovanja in ministrov Zdravka Počivalška, Boštjana Koritnika in Marka Borisa Andrijaniča.

Z aktom o digitalnih trgih (DMA) se vzpostavlja enake pogoje poslovanja za vsa podjetja ter poštene in tekmovalne digitalne trge. To v praksi pomeni, da bodo poslovni uporabniki, ki so pri ponujanju svojih storitev odvisni od velikih platform, t. i. vratarjev, lažje konkurirali napram velikim platformam. Za velike platforme (t. i. vratarje), ki omogočajo dostop podjetij do potrošnikov, DMA določa obveznosti in prepovedi, ki jih je potrebno spoštovati. To bo vsem podjetjem omogočalo pošteno tekmovalnost na digitalnih trgih, večjo izbiro za potrošnika, več možnosti za menjavo ponudnika in pravičnejše cene. DMA namreč določa usklajena pravila za celotno Unijo, ki omogočajo hitro in učinkovito uporabo, ter jih bo enotno izvajala Evropska komisija. Akt pa prinaša tudi ureditev digitalnih trgov, kar bo omogočilo večjo konkurenčnost ter razvoj novih in inovativnih proizvodov za vsa podjetja.

Ob sprejetju akta o digitalnih trgih je minister Zdravko Počivalšek poudaril, da se je s tem doseglo pomemben mejnik pri ustvarjanju bolj odprtega in tekmovalnega ter poštenega digitalnega trga. “Slovenija je med predsedovanjem Svetu EU intenzivno sodelovala z državami članicami in Evropsko komisijo, da bi našli ustrezen kompromis in še dodatno izboljšali cilj DMA, tj. zagotoviti poštene in konkurenčne digitalne trge.” Izrazil je svoje veliko zadovoljstvo s potekom pogajanj v svetu o DMA in dodal, da so ponosni, da so države članice danes soglasno podprle splošni pristop k DMA. “To kaže, da je EU močno zavezana ustvarjanju jasno določenih pravic in obveznosti za velike spletne platforme, da bi zagotovila pošteno konkurenco na spletu. Predlog DMA kaže na skupno evropsko pripravljenost in ambicijo, da zakonodajno uredimo digitalne trge in storitve. Upamo, da bomo s tem postavili nov trend, ki naj mu sledi ves svet.”

Akt o digitalnih storitvah uvaja celovit sklop novih pravil za vse digitalne storitve
Prav tako akt o digitalnih storitvah (DSA) prinaša ambiciozno reformo digitalnega prostora in uvaja celovit sklop novih pravil za vse digitalne storitve. Z usklajenimi pravili na področju digitalnih storitev in posredniških platform se bo bolje zaščitilo potrošnike, prispevalo k varnejšemu spletnemu okolju in boju proti nezakonitim vsebinam na spletu. Po navedbah službe vlade za digitalno preobrazbo bo ureditev delovanja spletnih platform, zlasti večjih, bistveno izboljšala mehanizem odstranjevanja nelegalnih spletnih vsebin in pripomogla k zaščiti temeljnih človekovih pravic na spletu, tudi k svobodi govora. “Z ambiciozno reformo digitalnega prostora in celovitim sklopom novih pravil za vse digitalne storitve, vključno z družbenimi mediji, spletnimi tržnicami in drugimi spletnimi platformami, bomo spodbujali inovacije, rast in konkurenčnost ter uporabnikom zagotavljali nove, boljše in zanesljive spletne storitve.”

“Danes smo z aktom o digitalnih storitvah postavili pomemben mejnik, ki bo spremenil digitalno okolje EU ter ustvaril varnejši in bolj odprt spletni prostor za vse državljane in državljanke. Danes sprejeta zakonodaja bo omogočila, da bomo po spletu krmarili z enako gotovostjo, varnostjo in zaupanjem v spletne storitve in produkte, kakor to počnemo v fizičnem svetu,” je ob sprejetju akta izpostavil minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič.

Foto: SDP

Prav tako na ministrstvu navajajo, da sprejeto besedilo DMA in DSA predstavlja dobro podlago za začetek trialogov z Evropskim parlamentom in Evropsko komisijo, ki bi se lahko začeli na začetku prihodnjega leta in končali med francoskim predsedovanjem Svetu EU.

Gospodarski minister Počivalšek je po koncu zasedanja poudaril tudi napredek okrog predloga direktive o poročanju podjetij o trajnosti in direktive o potrošniških kreditih. Delegacijam in Evropski komisiji se je zahvalil za dobro in tvorno sodelovanje, zaradi katerega sta pristojni delovni skupini dosegli znatni napredek pri obeh dosjejih. S tem je slovensko predsedovanje omogočilo, da bo naslednje predsedovanje lahko hitro doseglo splošni pristop za obe direktivi. “Verjamemo, da smo pripravili dobro kompromisno besedilo, ki bo podlaga naslednjemu predsedovanju za dokončanje teh dosjejev,” je zaključil.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...