Nova Slovenska zaveza zahteva javno opravičilo, DNA analize in dostojen pokop za žrtve povojnih pobojev

Datum:

“Kljub temu, da je druga svetovna vojna daleč za nami, pa svojci padlih med vojnami še zmeraj ne vemo, kje ležijo ostanki naših pomorjenih,” sporočajo iz Nove Slovenske zaveze državi, ki premalo upošteva želja svojcev, ki si želijo izvedeti za usodo njihovih bratov, sestra, stricev, očetov, starih očetov itd. “Želimo jih dostojno pokopati in jim povrniti njihovo dobro ime.”

Iz Koordinacijskega odbora Nove Slovenske zaveze so poslali odprto pismo državnim voditeljem, v katerem zahtevajo DNA analize, s katerimi bi identificirali žrtve in jih pokopali k svojcem. Pričakujejo pa tudi javno opravičilo, obsodbo in obžalovanje zločina nad človeštvom, ki je bil storjen nad našim narodom.

Od pravosodnih organov pa zahtevajo, da morajo dosledno evidentirati in preganjati vsa dejanja, ki javno izražajo in stopnjujejo sovražno razpoloženje nad svojci žrtev in vsemi, ki se ukvarjajo z odkrivanjem in urejevanjem množičnih morišč.

Straši jih tudi dejstvo, da se stopnjujejo sovražni izpadi v obliki izlivanja sovražnega govora in javnega opravičevanja, celo odobravanja zločina s strani naslednikov totalitarnih organizacij, ki so krive za množične poboje. “Zahtevamo ničelno toleranco do teh dejanj,” še dodajajo v svojem pismu. 

Svoje mesto naj dobijo v prestolnici
Svojce je zmotilo predvsem odločba, da bodo pokojni z območja Notranjske pokopani na mariborskem pokopališču Dobrava. Upajo, da je to le začasna in prisilna tehnična rešitev. Za vse neprepoznavne žrtve je po njihovem potrebno najti primerno pokopno mesto v prestolnici države.

Pogrebna slovesnost ali dan žalovanja
27. oktobra bo v Mariboru pokop prvih 700 žrtev, prepeljanih iz Hude jame. V duhu prihajajočega dogodka so iz Nove Slovenske zaveze podali pobudo za razglasitev dneva žalovanja.

“Predlagamo, da se 27. oktobra letos v spomin na trpljenje tudi preostalih tisočih nedolžnih žrtev razglasi dan žalovanja.  Ali bo pokop sedemstotih ljudi zgolj tehnični problem in medijsko drugorazredna tema?” navaja Koordinacijski odbor Nova Slovenska zaveza v odprtem pismu državi.

V zaključku pa pozivajo vse prejemnike pisma, da jih prisluhnejo in upoštevajo, saj bodo tako dobili občutek iskrenosti o želji po spravi v našem narodu in svetlejši prihodnosti za naše naslednje rodove.

K. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

V berlinskih bazenih bo zaradi migrantov potrebna posebna aplikacija

Na zunanjih nemških bazenih bodo primorani prihajajočo poletno sezono...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...