Novi generalni direktor UKC Ljubljana bo Cerarjev ljubljenček

Datum:

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je za novega generalnega direktorja izbral Andraža Kopača, je po seji povedal predsednik Sveta Tomaž Glažar. Soglasje k imenovanju mora dati še vlada, kar pa verjetno ne bo problematično, saj je neuradno prav Kopač favorit stranke SMC.

                   

Kopača je podprlo sedem svetnikov, ostali trije so glasovali za fizika Francija Demšarja. Kopač je med letoma 2003 in 2006 vodil Alpino, med letoma 2010 in 2013 pa je bil poslovni direktor Smučarske zveze Slovenije. Kopač naj bi bil po poročanju nekaterih medijev favorit SMC in zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc.

Izkušenj v zdravstvu nima, je pa seznanjen z načinom financiranja UKC
V zdravstvu do sedaj ni delal, se pa je seznanil z načinom financiranja UKC. V viziji razvoja UKC je Kopač zapisal, da bi UKC moral biti najbolj kakovostna in varna bolnišnica v Sloveniji in želeno mesto za zdravljenje bolnikov. Prav tako naj bi bil UKC želeno delovno mesto za zdravnike in drugo zdravstveno osebje, je poudaril. Izpostavil je, da je zaposlene treba postaviti v ustrezno središče in skrbeti za njihovo usposabljanje ter jih tudi primerno motivirati.

Kopač si želi pozitivnega poslovanja
Kopačev cilj, kot tudi od ostalih kandidatov, je voditi UKC tako, da bo posloval pozitivno. Pri tem je opozoril na pomen prihodkovne strani, kjer je za dodatna sredstva izpostavil tržno dejavnost, ter na odhodkovno raven, pri čemer je po njegovem mnenju treba skušati poceniti izvajanje zdravstvenih storitev, kjer to ni strokovno sporno.

Glasovanje je bilo tajno. Glažar, ki ni želel razkriti, ali je podprl Kopača, upa, da bo novoimenovani direktor čim prej prevzel vlogo generalnega direktorja.

Za mesto generalnega direktorja se je potegovalo osem kandidatov
Na razpis se je sicer prijavilo osem kandidatov. Vsem se je Glažar danes tudi javno zahvalil, da so se prijavili. Poleg Kopača in Demšarja so se predstavili še župan občine Dobrepolje Janez Pavlin, kardiolog na UKC Aleš Žemva, uradnik na ministrstvu za zdravje Smiljan Mekicar, medtem ko je predsednik uprave Trima Igor Kržan odstopil od kandidature. Maja Potokar in kirurg Zvonko Hočevar pa razpisnih pogojev nista izpolnjevala.

N. K., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...