Cerar ponovno zmerjal policiste. Petrovič: To spominja na totalitarizem.

Foto: J. F.

Cerar je ponovno udaril po policistih. Tokrat jih je obtožil, da zlorabljajo institut zakonodajnega referenduma. “Vlada naj pričakuje nadaljevanje in stopnjevanje upora,” pa Cerarju ni ostal dolžan sindikalist Zoran Petrovič. Policistom med drugim prepovedujejo objave na socialnih omrežjih, kar pa Petroviča spominja na “en drug čas”.

Po največji zlorabi policistov v času migrantske krize, masovnih kršitvah pravic iz delovnega razmerja je legitimno uveljavljanje nepokorščine kaplja v morje proti temu, kar je naredila ta vlada, je bil na svojem Facebook omrežju kritičen predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič.

Oblast želi policistom “zapreti usta”
“Policistom se celo prepoveduje komentiranje, pisanje po socialnih omrežjih, kar nas vrača v en drug čas, za katerega smo mislili, da se nikoli več ne bo vrnil,” je bil še kritičen prvi mož sindikata. Ob tem je dodal, da se vse to dogaja v letu 2016, ko bi morali živeti kot odprta svobodna in demokratična družba.

“Zato naj Vlada RS pričakuje nadaljevanje in stopnjevanje upora. Zaradi pritiskov vodstva policije so se kritično poslabšali odnosi v policiji in so dosegli najnižjo možno raven,” je napovedal Petrovič.

Vlada policistom le prazne obljube …
Policijska stavka traja že nekaj mesecev, saj vlada za težave policistov nima posluha. Ti se soočajo z zastarelo opremo, ki jim ne omogoča dobrega in varnega dela, opozarjajo pa tudi na anomalije plač. Sindikata policistov sta se zato lotila zavlačevanja vlade na drugačen način – v državni zbor so, podobno kot sindikat delavcev migrantov Slovenije, vložili pobude volivcev za razpis referendumov o noveli zakona o varstvu okolja, noveli zakona o trgu finančnih instrumentov, spremembah zakona o družbi Slovenske železnice in noveli zakona o sodnih taksah. V sindikatu so pojasnili, da jih je v takšno državljansko akcijo prisilila vlada, ki da se krčevito brani izpolniti dane obljube.

Cerar: Največja zloraba zakonodajnega referenduma doslej
Referendumska pobuda je pri predstavnikih vlade naletela na gluha ušesa ter na zgražanje. “To ni stavkovni ukrep, pač pa dejanje, ki ga je sprožilo vodstvo policijskega sindikata, ki neposredno onemogoča uveljavitev pomembne zakonodaje, ki jo je sprejel najvišji državni organ, to je državni zbor. Želim si, da to ne bi vrglo sence na delo policije in njenega vodstva, ki svoje naloge opravljata zelo dobro in predano,” je pobudo komentiral Miro Cerar.

SMC: Policisti so neodgovorni
Cerarjevemu pritoževanju se je pridružila tudi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, ki je prepričana, da so ravnanja policistov neodgovorna. Predsednik državnega zbora Milan Brglez pa je poudaril, da se s tem zlorablja zakonodaja, ki je bila sicer namenjena nečemu drugemu.

Policijski sindikat je z vložitvijo pobude verjetno sledil zgledu sindikata delavcev migrantov, ki so prav tako začeli z zbiranjem podpisov za spremembo Zakona o medijih in Zakona o mednarodni zaščiti. Tudi oni so vložili referendumsko pobudo, saj vlada ni razumela njihovih zahtev.

N. K., Ž. K., STA