Edinstveno na svetu: Novi kitajski zakon predvideva kazni za starše otrok, ki se neprimerno obnašajo

Datum:

Na Kitajskem je pripravljen osnutek zakona, ki predvideva kazni za starše otrok, ki se “zelo grdo obnašajo”. Gre za edinstven primer na svetu, kjer bi država kaznovala starše za slabo vzgojo otrok.

“Obstaja veliko razlogov zakaj se mladostniki neprimerno obnašajo in manko ali neprimerna vzgoja v družinskem krogu je pomemben dejavnik,” je povedal tiskovni predstavnik Odbora za pravne zadeve kitajskega parlamenta Zhang Tiewei.

Po novem predlogu zakona bi na Kitajskem lahko kaznovali starše otrok in najstnikov, ki se vedejo neprimerno ali pa so celo zagrešili zločin. Predvidena kazen za starše je trenutno ukor in pa odredba udeležbe na izobraževanju za starše.

Starši kaznovani za neprimerno vedenje svojih otrok
Trenutni osnutek je del širše družinske reforme na Kitajskem, s katero si želi oblast zmanjšati škodljiv vpliv zahodne kulture. Pred časom so začeli gonjo proti poženščenim moškim, na piko pa so vzeli tudi raznorazne popularne glasbenike in filmske zvezdnike. Mladoletnikom je trenutno dovoljeno igrati spletne računalniške igre samo med vikendi in državnimi prazniki med 20. in 21. uro zvečer. Po poročanju Zero Hedge bi lahko kitajske oblasti na podlagi predlaganega zakona preganjale tudi starše, ki pustijo otrokom, da dlje časa igrajo računalniške igre. Kitajske oblasti so namreč prepričane, da je igranje videoiger duhovni opij, kar je nesprejemljivo za državo, ki želi imeti zdravo prihodnost in vzgojiti generacijo, ki bo lahko nadaljevala delo svojih predhodnikov.

Za kitajske oblasti je igranje videoiger razvada, ki zasvoji, primerljiva z opijem duha. (foto: EPA)

Vse videoigre, za katere oblasti menijo, da ne promovirajo “pravilnih vrednot”, končajo na prepovedanem seznamu. Nova zakonodaja bo kitajske starše spodbujala, naj otrokom ob primernem času omogočijo čas za igro in počitek. Predstavniki ministrstva za izobraževanje so ob tem zmanjšali dovoljen obseg domačih nalog in kitajskim študentom prepovedali inštruiranje glavnih predmetov med vikendi in prazniki.

Kitajske oblasti od staršev ravno tako pričakujejo, da bodo svojim otrokom vcepili spoštovanje do starejših in skrb do mlajših. Kitajske oblasti želijo na tak način stremeti k dobro zaokroženi izobrazbi mladih, kar je že dolgo uveljavljen konfucijanski ideal.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...