Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Datum:

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en sum korupcije, v igri pa naj bi bili isti zakulisni igralci kot v aferi Litijska. Prostore celjskim tožilcem namreč oddaja bosanska družba po astronomski ceni. Najemnina mesečno znaša 22.305 evrov, krijemo pa jo davkoplačevalci. 

Afera Litijska se še ni dobro ohladila, pa je že izbruhnila nova. Tudi tokrat so v igri nepremičnine, bivša pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in domnevno isti zakulisni akterji. Prav tako gre za sum korupcije na stroške davkoplačevalcev, v igri pa je astronomska najemnina, ki jo celjsko tožilstvo plačuje bosanski družbi Mrkulić Company, ki je v lasti znanega sarajevskega poslovneža. Najemnina mesečno znaša več kot 22.305 evrov, denar za njeno plačilo pa prihaja iz proračuna, poroča Delo.

Objekt je novega lastnika dobil 1. januarja 2024. Nekdanji lastnik Nordis je pred prodajo objekta bosanskemu poslovnežu iz BiH 27. junija lani s tedanjo ministrico za pravosodje Švarc Pipanovo podpisal novo pogodbo o najemu prostorov. Skladno z dogovorom naj bi stavbo za celjsko tožilstvo najeli za deset let z možnostjo petletnega podaljšanja. Iz dokumentacije je mogoče razbrati, da je bilo ob podpisu pogodbe izrecno dogovorjeno, da je najemnik ne more enostransko odpovedati pred iztekom desetih let.

Predsednica SD Tanja Fajon in Klemen Žibert (Foto: Igor Kupljenik in Žiga Živulović jr./Bobo)

Z višjo najemnino vrednost objekta avtomatsko naraste!
Znano je, da stara pogodba ni imela člena, ki bi to določal. Obenem so se z njo za tožilstvo najeli dodatni prostori v objektu ter dvignilo najemnino za kvadratni meter, s čimer se avtomatsko dvigne vrednost dotičnega objekta (namesto 1,8 evra znaša ta celo 3 milijone evrov). Spomnimo, da že pogodbe v primeru Litijske ni bilo mogoče razveljaviti. Sajo Mrkulić, lastnik prostorov, kjer je celjsko sodišče, bo v desetih letih na svoj račun prejel več kot 2,6 milijona evrov oziroma še nekoliko več, saj se po pogodbi najemnine upošteva tudi inflacija.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Svet se pripravlja na globalni spopad, Golob pa nabira šparglje in zajtrkuje

Neposredni napad Irana na Izrael je povsem in za...

Utrinki z nedeljskih srečanj podpornikov stranke SDS

Včeraj je potekalo srečanje članov in podpornikov Posavske in...