Golobov in Jankovićev podžupan letoval v luksuznih hotelih za drobiž

Datum:

Ljubljanski podžupan Samo Logar iz vrst Gibanja Svoboda je bil ujet pri koruptivnem ravnanju, ko je sredi sezone koristil poceni hotelske usluge družbe Istrabenz turizem, kjer je sam predsednik nadzornega sveta.

Protikorupcijska komisija je pri ljubljanskem podžupanu Samu Logarju, sicer iz kvote Gibanja Svoboda, zaznala sume korupcije, potem ko je za neverjetnih 80 evrov na noč letoval v prestižnem hotelu Slovenija, ki sicer spada pod družbo Istrabenz turizem, kjer je Logar prvi nadzornik.

Logar je v hotelu s petimi zvezdicami sredi lanske turistične sezone odštel 80 evrov na noč. Cena nočitev je bila v tem času okoli 400 evrov.

Podpis koalicijskega sporazuma o sodelovanju med Listo Zorana Jankovića in Gibanjem Svoboda (Foto: Bobo)

KPK je sporočil, da je v tem zaznal kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, saj mu je ugodno nastanitev omogočila uprava družbe Istrabenz turizem, ki jo je imenoval nadzorni svet pod Logarjevim vodstvom.

“Senat Komisije je po predhodnem preizkusu na seji 22. februarja 2024 zaradi zaznanih sumov kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije sprejel odločitev o uvedbi preiskave. Več informacij v zvezi z zadevo vam bomo zaradi zagotavljanja pravic obravnavanih oseb lahko podali, ko bodo o uvedbi preiskave obveščene,” so za TV Slovenija odgovorili na KPK.

Pet zvezdic za ceno malo boljšega hostla

RTV Slovenija poroča, da je Logar v Hotelu Slovenija dopustoval dvakrat, prvič konec tedna od 28. do 30. julija, kjer je najel dve sobi, zase in za družinsko članico. Za posamezno prenočitev z zajtrkom je plačal 80 evrov, torej skupaj 320 evrov, in to v obdobju, ko je hotel dve prenočitvi za eno osebo ponujal za 655 evrov. Nato je v istem hotelu še enkrat ugodno dopustoval od 25. do 27. avgusta 2023, od 4. do 6. avgusta pa je bival še v Grand hotelu Portorož – zopet za 80 evrov.

Ni šlo za dopust, ampak posel?!

Na vprašanje TV Slovenija o ugodnem letovanju in njegovi spornosti se je spremenil v komedijanta in dejal, da v resnici ni šlo za dopust, ampak za posel.

“To ni bil dopust, v Portorožu sem bil poslovno, saj sem želel iz prve roke testirati storitev, način, kako funkcionira hotel. Bil sem dogovorjen s predsednikom uprave Istrabenz Turizem za sestanke, saj se je pripravljala obnova hotela Riviera. Ponudbo mi je pripravil oddelek za rezervacije, sprejel sem jo, na njej ni bilo niti črke, da bi bil to popust. Na ponudbi, ki sem jo dobil po elektronski pošti, je bil skupen znesek, ki se mi ni zdel nič posebnega,” je dejal v odzivu.

Letovanje uredil kar predsednik uprave

Da je šlo za “službeno pot”, trdi tudi predsednik uprave Aleš Semejo, predsednik nadzornega sveta naj bi bil tam “z namenom spoznavanja hotelskih kapacitet, saj smo pred sprejetjem nove strategije in petletnega investicijskega plana.”

Poročilo sicer pravi, da o t. i. službeni nastanitvi ni bilo sklepa nadzornega sveta niti sklepa uprave družbe Istrabenz Turizem.

“Predsednik nadzornega sveta ima pravico sam komunicirati z upravo. Obisk je bil poslovno potreben in koristen za nadaljnjo razpravo na nadzornem svetu,” se brani Logar.

“Testiranje hotela?”

Sicer je iz opisa situacije vsakemu osnovnošolcu jasno, kaj se je v tem primeru zgodilo. Predsednik nadzornega sveta državnih hotelov je želel malce poceni izletkati na davkoplačevalski račun. “Dogovoril” se je z direktorjem uprave, naknadno pa so si piarovske službe izmišljale zgodbice o “testiranju” hotelskih storitev – v glavni turistični sezoni. Bilo bi smešno, če ne bi bilo tako žalostno.

Pri tem pa se Logar in Semejo s svojimi izjavami še bolj zapletata. Po eni strani Logar trdi, da za ceno sploh ni vedel, ker je bila dogovorjena mimo njega, predsednik uprave pa trdi, da je bila nastanitev dogovorjena s hotelsko službo z njegovo vednostjo. Torej je šlo za dogovarjanje o ceni, kot priznava Semejo, a na drugi strani Logar trdi, da za ceno sploh ni vedel in se mu “ni zdela nič posebnega”.

Davkoplačevalce prikrajšal za več tisoč evrov

Videti je, da gre za v nebo vpijoč primer korupcije v državnih hotelih, kjer predsednik uprave nadzornikom, ki po pravilniku takšnega privilegija nimajo, odobri nižje cene, ki so več kot štirikrat nižje od tržnih. Šlo je za hotelske sobe, ki jih je nadzornik “svobodnjakov” zavzemal v času najvišje sezone, s tem pa je davkoplačevalcem, ki so posredni lastniki hotelov “ukradel” več tisoč evrov prometa. Predsednik uprave podjetja pa se celo brani, da v tem ne vidi nič spornega. Tako zelo so odtujene te naše rdeče levičarske elite.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Streljanje v romskem naselju in kamenjanje policistov – Olaj: To je posledica neukrepanja vlade

"Odsotnost pripravljenosti vlade za sistemsko ureditev romske problematike se...

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najprepoznavnejših in obiskanih naravnih vrednot v...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...