Prestrašeni Zajc, ki nima poguma stopiti pred kmete, noče z ministrskega stolčka: Razkrivamo vse njegove grehe, zaradi katerih bi moral odleteti – od konflikta interesov do ščitenja lobija okrog Zorana Jankovića!

Datum:

Pozive kmetov s sobotnega protestnega shoda v Velikih Laščah k odstopu ministra Zajca je ta v kasnejšem odzivu označil kot neutemeljene, po vsej verjetnosti pa uživa zaščito tudi pri premierju Šarcu. A kmetje se ne bodo dali, čez teden dni bo protest potekal v Ilirski Bistrici, čez dva tedna v Gornji Radgoni, nato pa po potrebi še v Ljubljani. Po pojasnilu predsednika SLS Podobnika bo tako vse do Zajčevega odhoda. A to ni prvi greh ministra Zajca, ki se je na vrh ministrstva za okolje zavihtel v luči kadrovskega primanjkljaja stranke SMC po aferi maketa, ki je odnesla Lebna. Očita se mu namreč, da skupaj s sekretarjem Prijonom s spremembami gradbene zakonodaje želi napolniti žepe arhitektom, ob tem pa je pod vprašaj postavljena eksistenca inženirjev gradbeništva. Prav tako ga očitno ne skrbi niti gradnja kanalizacijskega kanala direktno nad vodovarstvenim zajetjem Kleče, ki zagotavlja vodo 300 tisoč porabnikom na območju Ljubljane in ki utegne ogroziti ta vir!

Kot smo na Nova24TV že poročali, je v soboto v Velikih Laščah potekal protestni shod pod geslom Slovensko podeželje ne bo zverinjak zaradi vse pogostejših napadov zveri na rejne živali. Kot je poročala STA, je predsednik sindikata Anton Medved v osrednjem nagovoru zahteval, naj se volkove odlovi ali odstreli, populacijo pa ohrani v ograjenih kompleksih znotraj državnih gozdov. Po njegovih besedah je država dolžna poskrbeti za “svoje zveri”, da te ne delajo škode kmetom, na območjih z zvermi pa naj ljudem zaradi nižje kakovosti življenja nameni davčne olajšave in razvojne spodbude. Sindikat je v protestno peticijo, pod katero je začel zbirati podpise, vnesel tudi poziv k odstopu ministra za okolje in prostor Simona Zajca. Da je čas za njegov odhod, je izkazovalo tudi sporočilo na transparentu enega izmed protestnikov, kjer je pisalo, naj Zajc odstopi, sicer bo odšel predsednik vlade Marjan Šarec.

Minister Zajc poziv k odstopu označil kot neutemeljen
Minister Zajc, ki ga na protestnem shodu ni bilo, je poziv k odstopu pozneje označil kot neutemeljen in ga v celoti zavrača. Zapisal je, da se zaveda resnosti problematike in da s strani izvajalcev interventnega zakona pričakuje pripravo rešitev za hitrejši odstrel volkov. Kot je v sporočilu za javnost navedel minister Zajc, so težave nastale v zadnjih treh letih, ker je sodišče ustavljalo odloke ministrstva o rednem odstrelu in s tem porušilo do tedaj učinkovito upravljanje države z medvedom in volkom. “Razumem kmete, da niso zadovoljni s hitrostjo interventnega odstrela. Za optimizacijo izvajanja zakona bomo v tem tednu za skupno mizo zbrali izvajalce zakona (zavod za gozdove, zavod za varstvo narave, lovska zveza, kmetijski svetovalci). Od delovne skupine pričakujem, da bo sproti razrešila težave, ki se pojavljajo na terenu, in pripravila rešitve za hitrejši odstrel volkov ter da bomo določili število, ki še zagotavlja, da lahko vsi mirno živijo in delajo,” je še zapisal, kot navaja STA.

Žrebe po gostiji volkov v Stari vasi na Blokah. (Foto: Fb)

Zajc uživa zaščito pri Šarcu, protesti pa bodo do njegovega odhoda iz tedna v teden odmevnejši
Medved je sicer napovedal, da bodo s protesti nadaljevali vse do uresničitve svojih zahtev. Tako bodo čez teden dni organizirali shod v Ilirski Bistrici, čez 14 dni v Gornji Radgoni, še teden dni pozneje pa bodo, če bo treba, prišli v Ljubljano pred državni zbor. Izrazil je prepričanje, da bodo protesti le še pridobivali na množičnosti, navaja Delo. Protestnike je sicer v imenu vlade nagovorila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. Zagotovila je, da so tako pristojni ministrstvi kot celotna vlada na čelu s premierjem Marjanom Šarcem odločeni rešiti perečo problematiko, so navedli pri 24ur.com. Kot vse kaže, tako Zajc uživa zaščito pri Šarcu, predsednik Slovenske ljudske stranke Marjan Podobnik, ki se je v podporo kmetom udeležil protesta, pa je na družbenem omrežju Twitter zapisal jasno sporočilo: “Kot vse kaže, g. Šarec, predsednik vlade, podpira Zajca in sobivanje z volkovi, poroča 24ur.com. Škoda. V Velikih Laščah smo zaprli cesto za 30 minut, s 4-kilometrsko kolono. V Ilirski Bistrici bo kolona dolga 20 kilometrov, če do takrat minister Zajc ne gre in ne odlovijo ali odstrelijo vsaj 3 volkove. Podeželani nismo 3. liga.”

SDS je že maja zahtevala sklic nujne seje odbora za kmetijstvo, vlada pa ob zaostrovanju situacije ne ukrepa
Protest v Velikih Laščah je podprl tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, udeležence pa je tam nagovoril poslanec te stranke Franc Breznik. SDS je sicer že v mesecu maju z zahtevo za sklic nujne seje odbora za kmetijstvo opozorila na nesprejemljivo in zaskrbljujoče stanje zaradi preštevilčne prisotnosti zveri v Sloveniji. Predlagali so tudi konkretne sklepe, ki bi lahko situacijo izboljšali, vendar žal vladajoča koalicija njihovih predlaganih sklepov takrat ni podprla. “V zadnjih dnevih in tednih smo priča vsakodnevnim napadom volka na drobnico, govedo in ostale domače živali, ki našim državljankam in državljanom, ki se ukvarjajo s kmetijstvom, predstavljajo vir preživetja. Zato v SDS razumemo njihovo ogorčenje in zahteve po ukrepanju in tudi sami pozivamo Vlado RS, da nemudoma ukrepa, saj interventni zakon, ki je bil sprejet, očitno ne zadostuje in bodo potrebni nadaljnji koraki. Ob tem Vlado RS pozivamo, da Agencija Republike Slovenije za okolje in prostor po hitrem postopku brez omejitev izda odločbe za izredni odstrel volkov na vseh območjih, kjer prihaja do napadov,” je o tem pred dnevi za Radio Ognjišče povedal poslanec SDS Žan Mahnič.

Žan Mahnič (Foto: Veronika Savnik)

Zajc in njegov sekretar Prijon na ministrstvu pripravila shemo, s katero po očitkih DGIT želita napolniti žepe arhitektom, pod vprašaj pa sta postavila eksistenco gradbenih inženirjev
Zajc se je na vrh ministrstva, kot smo že poročali, zavihtel v luči kadrovskega primanjkljaja Stranke modernega centra po izbruhu afere maketa, ko je moral oditi njegov predhodnik Jure Leben. A hudi očitki o klientelizmu, katerega vir je SMC, ne ponehajo. Društvo gradbenih inženirjev in tehnikov Maribor je v začetku meseca opozorilo, da država s sprejemom nove gradbene zakonodaje gradbeno stroko postavlja v podrejen položaj v primerjavi z arhitekturno dejavnostjo. To se zlahka pojasni z dejstvom, da je državni sekretar, pristojen za prostor, Aleš Prijon, univerzitetni diplomirani arhitekt, bivši predsednik Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) in tudi osebno lastnik arhitekturnega biroja PRIMA d.o.o. Ta je sicer kot 8. kandidiral na listi SMC na nedavnih volitvah v Evropski parlament. Favoriziranje arhitekturne stroke proti gradbeni pri sprejemanju nove gradbene zakonodaje je tako lahko rezultat tega očitnega konflikta interesov, situacija, na račun katere si povečane zaslužke obetajo arhitekti, pa je pod vprašaj postavila eksistenco gradbenih inženirjev.

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Zaskrbljeni Ljubljančani naleteli na gluha ušesa pri Zajcu glede Jankovićevega projekta, ki utegne ogroziti pitno vodo 300 tisoč porabnikov
Kot kaže, Zajc v času ministrovanja podpira tudi “balkanske posle” ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Zaradi sporne gradnje kanala C0 nad vodovarstvenim zajetjem Kleče je namreč ogrožena voda kar 300 tisoč Ljubljančanov. Namesto odgovora je minister pri tem navajal, kako sta v povezavi s tem dve reviziji. “Prva je revizija samega postopka na Arsu, druga pa je revizija projektne dokumentacije. Torej, ali je pravilna izbira načina gradnje od črnuškega mostu do Tacna.” Ob tem je dodal, da na ministrstvu želijo ugotoviti, zakaj je bila ta odločitev sprejeta in čemu se je šlo v takšen način gradnje. “Ko bom imel te informacije, se bom moral na podlagi ugotovitev odločiti, ali je gradnja pravilna ali ne.” Na besede ministra se je v začetku prejšnjega meseca odzval poslanec SDS in ljubljanski mestni svetnik dr. Anže Logar in na družabnem omrežju Twitter zapisal: “Je prvi varuh vode Zajc s svojimi inšpekcijskimi službami še vedno v sedlu. Medtem ko on v intervjuju daje takšne izjave, Zoran Janković dela. Potem pa bo rekel, da je lokacija kanalizacije čez ljubljanski vodonosnik res neustrezna, ampak je projekt žal že zgrajen.” Ob tem se je vprašal, če si morda pri Jankoviću ne upa ukrepati?

Foto: Twitter

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Sanjska pogodba na Darsu za prijatelje Roberta Ilca iz NSi

Episcenter, agencija za merjenje javnega mnenja, ki deluje pod...

Fajonova škodljivo vsiljuje resolucijo o Palestini

Slovenija bo glasovala za polnopravno članstvo Palestine v Varnostnem...

Hladen tuš za Putina iz Kitajske: “Ruski poraz v Ukrajini je neizogiben”

Vojna med Rusijo in Ukrajino je uničujoča za obe...