Novo vodstvo RTV reže politično-kritične voditelje!

Datum:

Z javne RTV so sporočili, da so “osvežili” oddajo Arena s tem, da so umaknili voditelja Igorja Pirkoviča in Vido Petrovčič ter ju zamenjali z novimi voditelji. Brez vodenja Dnevnika je ostala voditeljica Valentina Plaskan. Po novem se torej depolitizacija in obračun z neposlušnimi voditelji imenuje “osvežitev”. V prihodnje naj bi obračunali tudi s Pričevalci in Jožetom Možino.

                   

“Oddaja Arena ta ponedeljek z Vido Petrovčič. Naslednji ponedeljek pa komentar tedna, nesrečni piarovski spini (Ciao, Ana …) in trpke zgodbe o ukradenih novorojenčkih iz časa 80-ih let Yu režima. In še kaj …,” je preko omrežja X o usodi oddaje Arena sporočil voditelj oddaje Igor Pirkovič. Kot smo izvedeli, prihodnji teden oddaje ne bodo predvajali, čeprav je že posneta. So pa z RTV sporočili, da jo bodo vodili novi voditelji. In namesto družbeno-političnih tem bodo vse sile usmerjali v posledice poplav – da se o vladi in vodilni eliti ne bo govorilo.

Oddaja Arena vsak ponedeljek predstavlja nekakšen prostor za soočanje mnenj in pogledov na aktualne politične in družbene razmere. V razpravah je sodeloval širok spekter gostov, ki je podajal razmišljanja in poglede o politiki in vedno zanimivih temah. Ker se je razpravljalo o temah, ki jih osrednji mediji radi zamolčijo, vladajoči, vključno z nevladniki, niso skrivali svojega nezadovoljstva nad omenjeno oddajo. Odstranitev slednje s programa je po kadrovskih rošadah vladajočih kot kaže naslednji korak k depolitirani RTVS oziroma korak k enoumju.

Dolgoletna novinarka, voditeljica in urednica Vida Petrovčič je prav tako ostala brez vodenja oddaje. (Foto: STA)

Pirkovič v ponedeljek zadnjič na ekranu?!
“Spoštovani gledalci, včasih je bilo v oddaji Arena tudi kaj nerodnega za oblast in za leve aktiviste. Vabili smo vse, pomagali ljudem v stiski in odpirali medijski prostor. Z dejstvi in posnetki. Kot slišim, sem bil v ponedeljek zadnjič na ekranu. Pazite nase in hvala,” je izpostavil novinar javne RTVS Pirkovič. Novinar Bojan Požar je razkril, kdo se skriva za izvajanjem eksekucij. “Eksekucije izvaja Polona Fijavž, v.d. odgovorne urednice informativnega programa TVS, pod izgovorom, da se premalo poroča o poplavah. Ker da bo zdaj do novega leta treba poročati predvsem o poplavah.”

Vršilka dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa RTV Polona Fijavž izvaja kadrovske “eksekucije” znotraj javne hiše. (Foto: RTV)

Nadaljujejo se tudi kadrovske menjave
V dopoldanskih urah se je po navedbah Požarja na vrhu informativnega programa TVS odvijalo “dopoldne dolgih nožev“. Fijavževa, ki je po odstopu Jadranke Rebernik postala v. d. odgovorne urednice informativnega programa, je namreč šla v zamenjave in sekanje vsega po vrsti. Dejan Ladika je postal urednik DIO (dnevno-informativnih oddaj), Nataša Rijavec Bartha urednica notranje politike, Marta Razboršek pa urednica zunanje politike. “Polona Fijavž, očitno zato pripeljana iz Nemčije, in vse naj bi se zdaj odvilo s svetlobno hitrostjo,” je napovedal in dodal, da naj bi po Areni padla še oddaja Pričevalci z voditeljem Igorjem Možino.  

Na javno RTVS smo naslovili novinarsko vprašanje v zvezi z ukinitvijo oddaje Arena, kje so torej razlogi za njeno ukinitev in kdo je tisti, ki je sprejel omenjeno odločitev. Ko odgovor prejmemo, ga objavimo. Predsednico Inštituta 8. marec Niko Kovač pa bo najverjetneje vest o ukinitve oddaje navdušila, saj so v nevladni organizaciji 8. marec pozdravili odhod direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije.

Iz RTV Slovenija so nam sporočili, da 25. septembra prihaja na spored oddaja Arena, pogled naprej. “Prenovljena oddaja bo nadaljevanje dosedanje pogovorne oddaje Arena z jasnim vsebinskim fokusom, do konca leta usmerjenim v odpravljanje posledic vremenskih katastrof”.

“Oddaja Arena, pogled naprej bo vsak ponedeljek osvetlila eno od problemskih področij odpravljanja posledic vremenskih ujm. Voditelji pogovorne oddaje bodo poskrbeli, da bo vsako vprašanje dobilo svoj odgovor. Novinarji Informativnega programa TV Slovenija bodo preverjali, kako poteka popoplavna obnova, kje prihaja do zastojev in zakaj, ter kaj še bi bilo potrebno storiti, da bomo kot družba solidarni, učinkoviti in usmerjeni v prihodnost”, navajajo in dodajajo, da bosta prvo oddajo vodila Elen Batista Štader in Jan Novak, urednica pa bo Vesna Pfeiffer.

“Oddaja Arena, pogled naprej bo zapolnila informativno vrzel, ki je nastala po usodnih poplavah, in s tem izpolnila pričakovanja javnosti in poslanstvo javnega medija. Gledalke in gledalci od Televizije Slovenija upravičeno pričakujejo tudi servisne informacije, možnost soustvarjanja vsebin ter preverjanje uresničevanja vladnih obljub o pomoči prizadetim v poplavah, transparentnost odločanja in porabe javnega denarja.”

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...

Tudi to je kurban bajram

Z nedeljsko jutranjo molitvijo so muslimanski verniki pričeli s...