Krščanski demokrati niso zbrali dovolj glasov za interpelacijo kulturne ministrice

Datum:

V NSi ne bodo vložili interpelacije zoper kulturno ministrico Vrečko. Na voljo imajo zgolj osem poslancev, potrebovali pa bi jih deset. Poslanci največje opozicijske stranke svoje podpise sicer pogojujejo s podpisi NSi za interpelacijo vlade. V NSi sicer ne izključujejo možnosti prispevanja podpisov za interpelacijo vlade, vendar pa bi pred tem želeli videti vsebino. 

V Nsi-ju so potem, ko je vlada sprejela odločitev, da združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije, odločili za interpelacijo kulturne ministrice Aste Vrečko ter jo v sopodpis poslali poslancema narodnih manjšin ter SDS-u. Število poslancev NSi namreč ne zadostuje, saj jih ima osem, za vložitev interpelacije pa jih je potrebnih deset. Poslanca manjšin podpisov nista želela prispevati, v največji opozicijski stranki pa so pristali na prispevanje podpisov, a le te pogojevali s tem, da vsi poslanci NSi-ja prispevajo podpise k interpelaciji celotne vlade Roberta Goloba, poroča STA.

V NSi-ju o podpori interpelaciji vlade še razmišljajo. Janez Janša je na družbenih omrežjih danes sporočil, da gre v primeru interpelacije zoper celotno vlado za razpravo o delu vlade, ne pa za konstruktivno nezaupnico. Le-ta v skladu s poslovnikom lahko sledi razpravi, kar sicer ni običajno, kar so predsedniku NSi-ja Mateju Toninu in generalnemu sekretarju stranke Robertu Ilcu na sestanku že predstavili.

NSi ni zbrala dovolj glasov za vložitev interpelacije zoper Asto Vrečko. (Foto: Facebook)

Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je danes poudaril, da gre v primeru cel dan trajajoče razprave o interpelaciji o delu vlade za tako močno orodje opozicije, da je zadevo nujno potrebno zaključiti s predlogom za konstruktivno nezaupnico vladi. Na vprašanje, če največja opozicijska stranka sprejme odločitev, da bo vložila interpelacijo vlade, ali bi podporo le-tej v NSi-ju pogojevali s podpisi k interpelaciji ministrice Vrečko, pa vodja poslanske skupine NSi ni želel enoznačno odgovoriti. Interpelacijo o vladnem delu lahko sicer vloži vsaj deset poslancev, SDS pa jih ima na voljo 27, zato podpisov poslancev NSi-ja ne potrebuje.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...

Zdravstveno letovanje otrok na Debelem rtiču

Zdravstvenega letovanja na Debelem rtiču se lahko udeležijo tisti...

Štirikrat proti referendumski prevari

Čez dva tedna bomo na neobvezujočih referendumih glasovali, ali...