Šentjurska občinska odbora SDS in NSi: Vrečko ne sme biti slavnostna govornica!

Datum:

V občinskih odborih SDS in NSi ostro nasprotujejo odločitvi, da bo kulturna ministrica Asta Vrečko slavnostna govornica na občinski proslavi ob kulturnem prazniku v Šentjurju. Razlog je izenačevanje zgodovine pred osamosvojitvijo z zgodovino po osamosvojitvi. Gre za nedopustno in nedržavotvorno početje. Na pobudo ministrice Vrečko je namreč vlada ukinila Muzej novejše zgodovine Slovenije in Muzej Slovenske osamosvojitve ter ustanovila novega – Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. 

Po prepričanju predstavnikov občinskih odborov SDS-a in NSi-ja je slovenski kulturni praznik nekaj posebnega. Dan, ki je posvečen naši kulturi, nas spominja na vse tisto, kar je bilo v več kot tisočletni zgodovini vrednota dobrega, česar se moramo držati. Prav tako nas po mnenju odborov spominja na vse tisto, česar se moramo varovati. Ščititi moramo našo deželo, vrednote domoljubja, enotnosti in sožitja. Ob tem so v odborih spomnili, da je 14. Vlada RS na 61. redni seji, dne 4. 3. 2021, sprejela sklep o ustanovitvi Muzeja slovenske osamosvojitve.

Njegov namen je “zbiranje, ohranjanje, dokumentiranje, proučevanje, interpretacija, upravljanje, razstavljanje in urejanje dostopnosti materialne in nesnovne kulturne dediščine s področja slovenske osamosvojitve in nastanka samostojne države Republike Slovenije.” Ključno je, da ohranjamo spomin na to prelomno obdobje v naši zgodovini, nanj pa opominjamo in spominjamo tudi naše otroke. “Vzgajati jih moramo v domoljubje in v enotnost,” so še prepričani v odborih. Ob tem so spomnili, da je aktualna vlada ravno na pobudo kulturne ministrice Aste Vrečko ukinila Muzej novejše zgodovine Slovenije in Muzej slovenske osamosvojitve.

Protestno pismo SDS in NSi (Foto: Nova24TV)

Obenem je ustanovila nov javni zavod po imenu Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. V občinskih odborih opozarjajo, da je nedopustno in nedržavotvorno izenačevati zgodovinsko obdobje pred osamosvojitvijo Slovenije s tistim po njeni osamosvojitvi. Dejanje nasprotuje Temeljni ustavni listini o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. SFRJ je namreč prenehala obstajati, neodvisna in samostojna Republika Slovenija pa je od nje prevzela vse ustavno določene pravice in dolžnosti. Po njihovem prepričanju kulturna ministrica ne izpolnjuje prednostnih ciljev, določenih v Resoluciji o nacionalnem programu za kulturo 2022–2029.

Vrečkova zanika pomen kulture za slovensko osamosvojitev!
Namen resolucije je predvsem okrepitev “kulture kot povezovalne in združevalne sile v javnem življenju, še posebej pri oblikovanju slovenske narodne identitete in domoljubja ter pri utrjevanju državotvornosti” itd. Zato so v odborih prepričani, da Vrečkova nikakor ni primerna oseba za slavnostno govornico na osrednji občinski seji ob kulturnem prazniku pod okriljem Občine Šentjur, ki bo v nedeljo, 5. februarja 2023. Prepričani so, da Vrečkova zanika, da je imela “kultura v slovenski narodni zgodovini zelo pomembno vlogo in je najvišjo narodno zavest uresničila z razglasitvijo samostojne države Slovenije”.  

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...