“Hm, Barilla ob dnevu karbonare začela kampanjo za spremembo stoletnega recepta za pripravo te slavne italijanske tradicionalne jedi. Ker želi večjo ‘vključenost’, predlaga, da ne vsebuje več svinjskih ličnic, ker drugače karbonare ne morejo jesti muslimani,” je zapisal dolgoletni novinar in nekdanji urednik Demokracije Jože Biščak.
V podjetju Barilla (multinacionalka, ki proizvaja testenine) so prepričani, da je hrana nekaj, kar mora med ljudmi graditi mostove, ne pa jih deliti. Svojo vizijo so prikazali v kratkem filmu, kjer nastopajo otroci, ki pripadajo različnim rasam in etničnim skupinam, v eni od šol v Rimu.
Neka deklica nekega dne ugotovi, da sošolec ne more jesti špagetov carbonara. To doma pove očetu in ga s tem močno preseneti. Naslednji dan njen oče, sicer kuhar, izumi t. i. “Odprto karbonaro” (“Open carbonara”). Šlo naj bi za “mnogo bolj vključujočo” različico te jedi. Zatem svojim podrejenim v kuhinji ukaže, da naj tovrstno jed pripravijo vsem otrokom in jih “osrečijo”. Sedaj je bil zadovoljen tudi hčerkin sošolec.
Domen Mezeg