Danes na “zagovoru” pred Logarjevo komisijo tudi Franc Križanič in Dejan Židan – Kaj bosta povedala člana stranke SD, ki se ju šteje med krivce za bančno luknjo?

Datum:

Pred Preiskovalno komisijo o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji pod vodstvom poslanca SDS dr. Anžeta Logarja je vroč in naporen ponedeljek. Zaslišana bosta namreč nekdanji finančni minister in član SD Franc Križanič ter predsednik iste stranke, Dejan Židan.

Naj spomnimo. Franc Križanič je bil finančni minister v času vlade Boruta Pahorja, bil je del takratnega političnega vrha, zato je poleg predsednika države Danila Türka, predsednika vlade Boruta Pahorja, zunanjega ministra Samuela Žbogarja, notranje ministrice Katarine Kresal in direktorja Policije Janka Goriška vedel za pranje denarja, ki je kar dobri dve leti neovirano potekalo v Novi Ljubljanski banki.

Franc Križanič je sicer v zvezi z drugo sanacijo bančnega sistema v eni izmed kolumn v časopisu leta 2016 zapisal, da so bile slabe terjatve, na katerih je temeljila sanacija, izračunane na podlagi fiktivnih in zgrešenih predpostavk, leta 2015 pa je kot poslanec v državnem zboru zagovarjal stališče, da se manjšinskim delničarjem in lastnikom podrejenih obveznosti vrne tisto, kar je njihovega v bankah.

Urad za preprečevanje pranja denarja pod vodstvom Andreja Plausteinerja, ki deluje pod okriljem finančnega ministrstva, je Sovo o sumljivih transakcijah na iranskih računih pri NLB prvič uradno obvestil šele dobro leto in pol po tem, ko je iranski državljan že odprl račun v NLB. Sova je politični vrh obvestila še nekaj mesecev kasneje. Franci Križanič je v svojem kabinetu imel med drugim za svetovalca zaposlena Draga Isajlovića in Tomislava Malnariča, o katerih so mediji že zapisali, da sta nekdanja člana Službe državne varnosti. Kljub navedenim dejstvom je Križanič pred meseci v oddaji Tarča na TV Slovenija brez sramu zatrjeval, da o pranju denarja ni vedel ničesar.

Foto: Nova24TV. Nekdanji finančni minister v času Pahorjeve vlade, Franc Križanič.

Križanič nalagal denar v davčne oaze in zavajal javnost, da bo Slovenija denar, ki ga je poslala v Grčijo, dobila nazaj
Franc Križanič je v času svojega ministrovanja večkrat zmotno zatrjeval, da se bo Sloveniji finančna pomoč, ki smo jo namenili Grčiji v času hude gospodarske in finančne krize, zagotovo povrnila. Trdil je, da bo izračun, koliko bo Slovenija dobila nazaj, sicer precej zapleten, a da na koncu nobena od držav, ki bo sodelovala pri pomoči Grčiji, zaradi tega ne bi smela imeti izgube, je zatrjeval leta 2010. Križanič je znan tudi kot eden najbolj glasnih nasprotnikov davčnih oaz, a se je pozneje izkazalo, da je tudi sam vlagal denar v davčne oaze, saj je od leta 2007 solastnik investicijske družbe Demifin, katere edina naložba so delnice zaprtega sklada tveganega kapitala P&S East Growth.

Foto: Nova24TV. Dejan Židan je šef Socialni demokratov.

Židan povezan z banksterji, ki so kopali slovensko bančno luknjo
Pred preiskovalno komisijo bo sicer pričal tudi šef Socialnih demokratov Dejan Židan. V izjavi za medije je Židan glede sanacije bank že oktobra 2014 opozoril, da ljudje, ki so pripeljali do slabega stanja v slovenskih bankah, nimajo pravice voditi bank naprej. Vendar pa pri tem ni zanemarljivo dejstvo, da v državnih podjetjih in v različnih kabinetih zdajšnje vlade, v kateri je Židan celo podpredsednik, sedijo mnogi nekdanji bankirji, ki so izkopali globoke luknje v slovenskih bankah, za imenovanje na svoje pozicije pa so potrebovali tudi podporo članov vlade Mira Cerarja.

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa seje na Nova24TV od 10. ure dalje.

T. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Sanjska pogodba na Darsu za prijatelje Roberta Ilca iz NSi

Episcenter, agencija za merjenje javnega mnenja, ki deluje pod...

Fajonova škodljivo vsiljuje resolucijo o Palestini

Slovenija bo glasovala za polnopravno članstvo Palestine v Varnostnem...

Hladen tuš za Putina iz Kitajske: “Ruski poraz v Ukrajini je neizogiben”

Vojna med Rusijo in Ukrajino je uničujoča za obe...