Ne nasedajte temu kar pravijo Tanja Fajon, Alenka Bratušek, Luka Mesec, Marjan Šarec in osrednji mediji

Datum:

“Resno. Ne verjemite temu kar pravi Tanja Fajon, ne verjemite temu kar pravi Luka Mesec, ne verjemite temu kar pravi Marjan Šarec, kaj pravijo osrednji mediji, kaj pravijo vsi drugi politiki. Preberite ga. Prepričajte se. Na naši spletni strani nova24tv.si imate prevod,” je Tomašič še pozval gledalce, naj ne nasedajo lažnim novicam, ki širijo neresnice glede pisma Janeza Janše voditeljem EU.

                   

V včerajšnji oddaji Kdo vam laže se je voditelj Boris Tomašič uvodoma dotaknil zavajanj, ki so jih zmontirali na nacionalni televiziji – plačujemo jo vsi davkoplačevalci, pa kljub temu poroča skrajno pristransko. Tokrat so se spotaknili ob nedavno pismo predsednika vlade Janeza Janše, ki je v Bruselj poslal protestno pismo, v katerem je izrazil nasprotovanje manipuliranju z “vladavino prava” s strani evropskih voditeljev pri dodeljevanju evropskih sredstev. Tomašič je dejal, da so zaradi pisma vsi po vrsti ponoreli ter pokazal kaj so si dejansko privoščili na že omenjeni televiziji.

Tam so namreč izjavo, ki jo je v resnici podala propadla premierka Alenka Bratušek, prikazali kot uradno izjavo Evropske unije in to celo v samem naslovu članka. Ta se je namreč glasil: Evropska unija/Odzivi na Janševo pismo: “Počasi bo trenutek, da se ta norost konča”. “Evropska unija” se seveda nanaša na področje o katerem govori novica, a stvar je zastavljena tako, da neveščemu bralcu subtilno vsiljuje mnenje, da je izjava del uradnega stališča EU. Gre za podlo zavajanje televizije na kateri je za naš – davkoplačevalski denar – zaposlenih kar 2200 ljudi. “Vsi kritizirajo to pismo, pravijo, da je Janša proti vladavini prava, da je proti Evropski uniji itd. Drage gledalke, dragi gledalci. Levi, desni, rumeni, zeleni. Preberite to pismo.”

Ne nasedajte lažnim novicam
“Resno. Ne verjemite temu kar pravi Tanja Fajon, ne verjemite temu kar pravi Luka Mesec, ne verjemite temu kar pravi Marjan Šarec, kaj pravijo osrednji mediji, kaj pravijo vsi drugi politiki. Preberite ga. Prepričajte se. Na naši spletni strani nova24tv.si imate prevod,”
je Tomašič še pozval gledalce, naj ne nasedajo lažnim novicam. Voditelj je bil ob tem jasen, da Janša ni blokiral mehanizma za varstvo, ampak je opozoril naj ne delajo potez, ki bi lahko rušile Evropsko unijo. “Pozval je k razumu, pozval je k dogovoru, k enotni Evropski uniji. Opozoril je, da vladavina prava ni vprašanje politične odločitve, ampak stvar presoje neodvisnih organov.” Tomašič se je dotaknil tudi navedb iz leta 2014, ko je levica dejansko ukradla volitve, o čemer Janša tudi piše. Stvar se nanaša na zmontiran sodni proces in zaprtje Janše, s čimer je bilo preprečeno, da bi Janša znova lahko postal premier. Tomašič pa se je dotaknil tudi dejstva, da nasprotna stran popljuva vse karkoli naš predsednik vlade naredi. Znova in znova smo priče zmerjanju, rušenju in sramotenju, kar smo lahko tudi videli ob nedavnem Janševem tvitu, ki se je nanašal na ameriške predsedniške volitve. “Prišli smo v situacijo, ko Tanja Fajon, Marjan Šarec in PRO PLUS, določajo, kaj on sme misliti in česa ne. To je tisti najbolj krut, klasični komunizem. Narobe misliš, ne smeš o tem govoriti,” je bil še zgrožen voditelj oddaje.

Voditelj Boris Tomašič o nekdanjem premierju Marjanu Šarcu. (Foto: Nova24TV)

V nadaljevanju se je Tomašič dotaknil tudi poslanskih vprašanj, ki so jih v ponedeljek zastavljali poslanci ter opozoril na kakšen način so zastavljena vprašanja tistih, ki skušajo prevzeti oblast, med njimi takšnih, ki so že bili na oblasti, v določenem trenutku pa pobegnili in bi se radi znova vrnili. Ob tem je voditelj najprej izpostavil Šarčevo izjavo, sledil je Janez Trček v svojem histeričnem slogu, za poslastico pa smo lahko slišali še nekaj zabavnih s strani Mesca. Šarec: “Lahko bi vas vprašal, zakaj ste takrat spisali neko poročilo, ki je bilo gledano z današnjega vidika, navadna  farsa, kjer vlado in pa mene osebno obtožujete kazenske odgovornosti in ne vem česa še vsega.” Šarec bi kot kaže “lahko vprašal”, a v resnici “ni vprašal”. Ob tem pa bi bilo potrebno Šarca vprašati kakšno je bilo dejansko stanje ob nastopu epidemije, ko je bilo 120 postelj, medtem ko jih je sedaj 1200 in tako dalje. Bivši mandatar je dejansko ves čas ponavljal le “Lahko bi vas vprašal.” Tomašič je ob tem dejal: “To je enako, kot tedaj, ko je bil predsednik vlade. “Lahko bi naredil, če …” V nadaljevanju je navedel še nekaj manipulacij Šarca: “Nočem biti takšen kot ste vi, ki obtožujete …” Je pa na koncu Šarec le vprašal glede, kot je temu rekel, “največje sramote slovenske zunanje politike”, ko je premier “preuranjeno” čestital republikanski stranki, ne Donaldu Trumpu in se skregal s svetom in EU, ob čemer naj bi Janšev minister to branil ter ob tem ponovil, da je bila večja sramota Šarčeva odpoved nastopu v Evropskem parlamentu.

“Kako lahko jaz vplivam na delo ameriškega predsednika, glede na to, da nisem mogel vplivati niti na vaše ravnanje, v času, ko ste vi zanikali virus?”
Šarec je v nadaljevanju končno vprašal Janšo kako svojim privržencem in slovenskemu narodu razlaga dejstvo, da Trump, ki ga podpira, zanika obstoj virusa. Janša je ob tem odvrnil, da bi tudi on lahko postavil veliko vprašanj, a je zastavil le eno: “Če ste tako pametni, če tako veste, kaj je bilo treba narediti v času epidemije. Zakaj ste vrgli puško v koruzo v času, ko je bilo jasno, da epidemija prihaja v Slovenijo, in da bo treba združevati sile in resurse, da bomo reševali zdravje in življenja?” Janša pa je na Šarčeve očitke, da ne vpliva na Trumpa oziroma mu ne reče, da dela nekaj narobe, modro odvrnil: “Kako lahko jaz vplivam na delo ameriškega predsednika, glede na to, da nisem mogel vplivati niti na vaše ravnanje, v času, ko ste vi zanikali virus, ko ste skupaj z Nino Pirnat govorili, da gre za malo hujšo gripo, da je treba zgolj kašljati v rokav in da ni nobenega problema, in ko smo vas morali iz opozicije prisiliti, da ste razglasili epidemijo, vi pa ste takrat grozili vašemu ministru za zdravje in ga po neposrednih virih celo fizično napadli.” Šarec je namreč fizično napadel Aleša Šabedra, takratnega Ministra za zdravje in ga celo davil. Pirnatova iz SD pa je ob začetku epidemije govorila, da je to manjša “gripca”, in da če se človek počuti dobro, naj kar hodi v službo.

Voditelj Boris Tomašič je izpostavil izjavo premierja Janeza Janše. (Foto: Nova24TV)

Z vprašanjem pa se je na Janšo obrnil tudi Trček iz Socialnih demokratov, ki je vprašal: “Moje vprašanje se nanaša na leto 2020, nanaša se na epidemijo. Imam naloženo aplikacijo. Tudi večina poslanskih kolegov jo ima.” Tomašič je ob tem spomnil še na Fajonovo, ki je menda nima, čeprav je predsednica Socialnih demokratov. Ob tem pa je Trček vladi očital celo vrsto zadev, ki jih je v nadaljevanju tudi naštel: “nezaščitenost DSO-jev, zelo omejeno delovanje “necovid javnega zdravstva”, neustrezna oprema, manjkajoči kadri, problematiko šolstva, ki zadeva več kot 300 tisoč ljudi, če prištejemo starše oziroma skrbnike pa verjetno več kot četrtino vseh nas, karantenske odločbe, pomanjkanje socialnega dialoga, vsak zakon vsebuje kakšno neumnost, kot je na primer izenačitev matur, vedno se pozabi tudi na več skupin zaposlenih, nepremišljena kadrovanja, med katerimi so tudi pravno sporna itd.” Tomašič je ob tem zavrgel očitek, da DSO-ji niso zaščiteni. “Dajte pogledati na terenu, domovi za starejše občane so bili zaprti, edini ki so hodili ven, so bili zaposleni in zaposleni so prinesli okužbe v domove. Vendar pa je odstotek okužb bistveno nižji, kot je bil. Nekaj centrov je, ampak imajo navodila, so naredili zaščito in ne morete reči, da ni tako.” 

Ja, ostalo zdravstvo je sedaj v krču – ne deluje, ker je 1200 bolnikov. A očitati, da se vlada ni pripravila, da so aparature nedelujoče in to kar govorite, ni res.”
Tomašič se je dotaknil tudi očitkov glede nedelovanja primarnega zdravstva: “Poglejte, če so bolnice polne zaradi covida-19, zato ker SD in LMŠ, Levica, SAB skupaj s predsedniki na čelu, javno, očitno ali pa pritlehno nasprotujejo ukrepom vlade in se ta virus širi, je pač to posledica. Ja, ostalo zdravstvo je sedaj v krču, ne deluje, ker je 1200 bolnikov, a očitati, da se vlada ni pripravila, da so aparature nedelujoče … To kar govorite ni res. Na intenzivni negi imamo 120 ljudi, ki potrebujejo respiratorno pomoč. In dopis oziroma program Černača je neberljiva šlamastika. To kar tako malo navržete. Govorite o dejstvih. Doktor Trček prosim vas, bili ste v vladi. Poglejte kaj so pošiljali ministri vaše vlade in v katero znova želite vstopiti. Poglejte si, kako je bilo s črpanjem evropskih sredstev, sedaj pa ko sredstva prihajajo pa ni nobenih problemov.” V nadaljevanju pa se je voditelj dotaknil tudi šolstva, ker je menda štirinajst dni zdržati z učenjem na daljavo zares velik problem. Poudaril je še, da je večina tega kar je Trček naštel polresnic ali celo neresnic, ki jih ima gospod z doktorskim nazivom celo za dejstva.

Voditelj Boris Tomašič se je kritično odzval na zavajanje poslanca SD Janeza Trčka. (Foto: Nova24TV)

“Dajte ohraniti malo dostojanstva do vašega naziva in do tega kar počnete, ko niste politik. Ni verodostojno.” Ob tem je bila pokazana tudi izjava Janše, ki je dejal, da je v Sloveniji stanje podobno kot v drugih evropskih državah. Tomašič je ob tem še poudaril, da epidemijo v Sloveniji obvladujemo, in da sistem ni razpadel ter da je potrebno počakati še nekaj časa. Izpostavil je še dejstvo, da nas dohitevajo druge države kot so Hrvaška, Avstrija in med levičarji tako priljubljena Švedska ter izrazil prepričanje, da nas bodo vsi po vrsti dohiteli in prehiteli. Za DSO-je pa je poudaril, da glede zaposlenih v DSO-jih, stvari ni bilo mogoče reševati drugače, kot šele sedaj, ko obstajajo hitri testi ter spomnil na roko sodelovanja, ki je bila spomladi ponujena opoziciji, in ki jo je še vedno mogoče sprejeti, vendar je leva opozicija ne želi. “Najlažje je sedeti v kotu in kritizirati.” Trček pa je ob tem še izustil, da opozicija in večina Socialnih demokratov ni imela nikdar težave s spoštovanjem ukrepov. Na laž jih ob tem med drugim postavlja poslanec Jani Möderndorfer. Tudi poslanec SD Marko Koprivc  je nošenje maske v DZ imenoval za “maškarado” in še pristavil, da je to zato, da se v državi ustvarja neko izredno stanje. To je izjavil poslanec Socialnih demokratov h katerim spada tudi Trček. “Jaz vem, da je to vam v Socialni demokraciji težko razumeti, ampak dajmo enkrat pošteno, dajmo enkrat iskreno. Dajmo enkrat za spremembo po resnici. A bo šlo  gospodje levičarji? Od Levice do LMŠ-ja? A lahko nehate lagat? Sram vas bodi! Nikoli niste nasprotovali ukrepom!?” je bil še kritičen voditelj.

Baraba policajska, baraba Janša, nikogar nisem ogrožal. A je bil kje kakšen otrok. Sam sem bil na cesti, nikjer nobenega. Lockdown je, jaz lahko vozim 80 km/h”
V nadaljevanju pa se je Tomašič dotaknil še Meseca, poslanca Levice, ki je vprašal: “Ta vikend je Slovenijo obkrožila slika. Na njej je dostavljavec hrane, ki se je, kot verjetno vsak dan, usedel na stopnišče, da bi zaužil svoj dnevni obrok, malico, burek, za dva evra, nakar sta k njemu pristopila dva policaja in mu po nalogu vlade izstavila za ta burek še dodatnih 400 evrov kazni.” Tomašič je ob tem dejal: “Masko je zunaj obvezno treba nositi. To je predpis, ki ga je potrebno spoštovati. To je podobno kot z omejitvijo hitrosti na 50 km/h in omejitvijo na 80 km/h. In sedaj Luka Mesec sprašuje predsednika vlade, zakaj je policija oglobila tega fanta, ki je opravljal svoje delo za pet evrov.” Tomašič je ob sentimentalnem Mesčevem izpadu jasno dejal: “Sedaj pa prosim, nehajte s to bolno propagando nenošenja mask. On mora imeti masko gor.” Ob tem je še pristavil, da je resnica to, da ga niso kar oglobili. Najprej so ga zagotovo opozorili, a si ni želel natakniti maske. “Jaz se zvečer peljem mimo šole, kjer je omejitev 30 km/h. Nikjer ni nikogar in nikogar ne ogrožam. Mirno se lahko peljem 80 km/h, a ne? Od nikoder pa se pojavi policaj in mi napiše kazen. Baraba policajska, baraba Janša, nikogar nisem ogrožal. A je bil kje kakšen otrok. Sam sem bil na cesti, nikjer nobenega. Lockdown je, jaz lahko vozim 80 km/h. Ja takšne neumnosti govorite Luka Mesec,” je bil ob tem še kritičen Tomašič. Jasno je, da je masko potrebno nositi, in če je kdo ne nosi, bo plačal kazen. Janša pa je ob tem v DZ dejal, da ima nesojeni opozicijski mandatar Jože P. Damijan menda 46 poslanskih glasov za konstruktivno nezaupnico in sestavo nove vlade, in kaj še čakajo, saj tako ali tako vse vedo in znajo.

Poslanec LMŠ Jani Möderndorfer si je v DZ protestno snel masko. (Foto: Nova24TV)

“Če bi imeli 46 glasov, a mislite, da bi se razburjali na takšen način? Tukaj sta sedaj samo dve možnosti. Prva je ta, da nimajo 46 glasov in niso niti blizu in se napihujejo, druga, sicer ne tako neverjetna, pa je, da si ne upajo. Tako ali tako se ve, da so popolnoma nesposobni in to je problem.” je bil še jasen Tomašič ter pristavil, da Janša ni Šarec, da bi kar odstopil. Šarec se je namreč prestrašil odgovornosti, Janša se ne bo in bo vodil vlado kot misli, da je prav ter pisal pisma svojim kolegom, drugim predsednikom vlad. V pismih bo seveda pisal o resničnih stvareh, ki pa levi opoziciji niso všeč in ga bo ta zato kritizirala. “Ampak nimajo 46 glasov in tudi, če jih imajo jih ne znajo prešteti,” se je še pošalil voditelj. Mesec se je ves čas svojega govora vrtel okoli nesrečnega bureka, ki ga kolesar menda ni smel zaužiti: “Spoštovani predsednik vlade, gospod Janez Janša. Vi ljudem ne dovolite jesti bureka. To je diktatorsko, to je grozljivo. In to je na nacionalni osnovi, ker kranjsko pa lahko jedo. To je čisti nacionalizem in prosim, da resno razmislite o teh ukrepih. Vi onemogočate poštenim državljanom, da bi jedli burek. Nismo pa še slišali, da bi komu preprečili jesti kranjsko klobaso.” Mesec se je dotaknil tudi navedb, da želi Damijan izstopiti iz evra in stvar oklical za laži in puhlice, čeprav je Damijan evro v resnici oklical za mrtev, in da ta valuta pokopala evropsko integracijo ter bi jo bilo potrebno nadzorovano razpustiti. Na njegovem blogu pa še vedno piše, da je evro celo fašističen.

Rešitev je preprosta: nehajte lagat, vem da je težko, ampak nehajte, pa bo mir. Dobro, jaz potem ne bom imel več oddaje, ampak žrtvujem tudi to.”
“Ja Luka Mesec, kdo sedaj laže? Ali laže Janša, ki pravi, da je Damijan proti evru ali laže Luka Mesec, ki pravi, da laže Janez Janša? Pa še nekaj: iz evroobmočja ne moreš izstopiti drugače, kot da izstopiš tudi iz Evropske unije,” je še pojasnil Tomašič ter omenil še Lizbonsko pogodbo. Mesec pa je še dejal: “Pojdite danes pogledati te medije, ki jih predsednik vlade imenuje kot MSM, ker je to pobral od Trumpa kot neko populistično puhlico in primerjajte njihovo poročanje, lahko v Sloveniji, lahko tuje, s tem kar piše Nova24TV. Vi gospod Janša zato, da se boste obdržali na oblasti, ustvarjate neko vzporedno vesolje.” je Tomašič citiral Mesca in na njegove besede odgovoril sledeče: “Pojdite pogledati te medije, MSM, RTV Slovenija, ki jo vsi plačujemo, pa PRO PLUS POP TV, pa Odlazkove medije in primerjajte s tem kar govorimo in pišemo na Novi24TV. Dober nasvet, odličen nasvet. Hvala Luka Mesec tudi vam za reklamo. Ni samo Marjan Šarec tisti, ki nas hvali. Ja, natanko to je namen tega medija, da imajo ljudje možnost primerjave. Da lahko razkrinkavam in govorim o tem kako lažete, kako se sprenevedate, kako se škodljivo obnašate, ker tega tako imenovani MSM ne bodo naredili.”

Voditelj Boris Tomašič je izpostavil neumne izjave poslanca Levice Luke Mesca. (Foto: Nova24TV)

“Ker lahko Luka Mesec, Tanja Fajon rečejo kar hočejo in se izmišljujejo pa bodo vedno deležni njihove podpore. Ja, tukaj smo pa mi problematični. A ne Luka Mesec, ni fino, ko te dobim na laži. Rešitev je preprosta: nehajte lagat, vem da je težko, ampak nehajte, pa bo mir. Dobro, jaz potem ne bom imel več oddaje, ampak žrtvujem tudi to.” Vendar pa se Mesec ni ustavil in je nadaljeval s svojim napadanjem Janše in Nove24TV: “Hkrati pa, nek delež populacije, ki mu verjame, hujska in ga poskuša odlepiti od neke skupne deljene resničnosti in vzpostavlja totalen razdor v narodu. Zato ne bo nosil odgovornosti samo gospod Janša, ampak boste vsi tisti, ki mu krijete hrbet.” Tomašič je ob tem odvrnil: “V državi, ki je praktično posejana s trupli tistih, ki so mislili drugače, in ki so se odcepili od skupne deljene realnosti, če citiram Luko Mesca. To je grožnja. In kaj komunistična grožnja pomeni v Sloveniji, vemo: Barbara rov, Teharje, Kočevski rog, da ne naštevam naprej.” Ob tem je Tomašič še izpostavil Mesčeve besede, da ne bo nosil odgovornosti in posledic le Janša, ampak tudi tisti, ki mu krijemo hrbet. “Jaz se nimam nobenega problema srečati z Luko Mescem, to je smešno. Vem pa kako te komunisti razmišljajo. So kot hijene. Ena hijena ni nikoli nevarna, v tropu pa so nevarne, tudi leva premagajo, ki objavljajo “še premalo smo vas pobili, banda domobranska.”” Ob tem se je obrnil še na policijo in tožilce, da bolj pazijo na tovrstne izjave. “Zato ker ne znajo šteti do 46, bodo koga tudi počili, da bo 39 dovolj.” 

Ekonomist in samooklicani mandatar koalicije KUL Jože P. Damijan o tem, da je evro mrtev. (Foto: Nova24TV)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

V soboto bodo po Sloveniji potekale maše za domovino. Tudi v Mariboru

V soboto, 22. junija bodo po različnih cerkvah po...

Izginila brez sledu, nazadnje so jo videli v nedeljo ob Kolpi

Od nedelje, od 16. ure, je pogrešana Nuša Krhin...

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...