Nepravilnosti Zamide segajo še v čas Šarčeve vlade

Datum:

Tožilstvo je vložilo zahtevo za preiskavo zoper nekdanjo direktorico JAK Renato Zamido, kar pomeni, da njena domnevno nezakonita ravnanja morda le ne bodo ostala nespregledana. Preden je bila ta razrešena z omenjene pozicije v času Janševe vlade, je bil za to predlog podan že v času Šarčeve vlade, saj so nepravilnosti v njenem delovanju v JAK opazili že takrat.

Kljub temu, da je Renata Zamida očitke o svojem domnevno spornem delovanju na poziciji direktorice JAK stalno zanikala, so bili vsi razlogi za njeno razrešitev jasni in definirani in to z več strani. Da nekaj od tega zagotovo drži, pa dokazuje nenazadnje tudi zahteva za preiskavo zoper njo, ki jo je po poročanju Požareporta nedavno vložilo tožilstvo.

Ko je bila Zamida s strani nekdanjega kulturnega ministra Vaska Simonitija dokončno razrešena, so se osrednji mediji želeli ustvariti zgodbo, da je šlo za razrešitev iz “političnih razlogov”, ob tem pa nihče ni prav posebej poudaril, da je dal pobudo za njeno razrešitev že prejšnji minister za kulturo v Šarčevi vladi Zoran Poznič iz stranke SD. Prav tako je ostalo bolj skrito tudi dejstvo, da je bila Zamida pred razrešitvijo tudi kazensko ovadena tudi zaradi korupcije, kar so takrat pojasnili tudi na ministrstvu za kulturo.

Takratna podpredsednica sveta Javne agencije za knjigo Gabriela Babnik je tedanjemu ministru za kulturo Pozniču poslala pismo, v katerem je opozorila na “nekatere dileme, ki zadevajo delovanje JAK”. Po poročanju Dnevnika je bila glavna, da JAK še januarja ni imel veljavne dolgoročne strategije razvoja, Babnikova pa je opozorila še na po njenih besedah samovoljo JAK v zvezi z delovnimi štipendijami in na oddajanje dela stavbe JAK v najem. Kot problematično je izpostavila tudi črpanje kohezijskih sredstev in pripravo na gostovanje Slovenije kot častne gostje na Frankfurtskem knjižnem sejmu. Ministrstvo ji je v odgovoru potrdilo domneve o nezakonitosti. Sklicujoč se na zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo je Poznič zapisal: “Če direktor ne sprejme načrta do izteka veljavnosti prejšnjega, je to razlog za njegovo razrešitev.”

Foto: STA

Razlogi za razrešitev pa so bili navedeni tudi v spletnem časniku TAZ leta 2021, kjer je avtorica navedla med drugim tudi njeno poklicno malomarnost in nekatera kazniva dejanja. Članek je bil objavljen na strani časnika TAZ dne 22. aprila 2021 z naslovom Die neue Achse des Bösen (Nova os zla), v slovenskem in angleškem jeziku. Poleg nesprejetja strateškega načrta za obdobje 2020–2024 – članek od vseh omembe vrednih kršitev izpostavlja le tega, Zamida po njihovih navedbah ni opravljala niti osnovnih nalog, ki jih je bila kot direktorica dolžna opravljati od podeljevanja štipendij do priprav na Frankfurtski knjižni sejem in prijav na seznam evidence MJU skladno z uredbo o skupnem javnem naročanju, kar so javni organi dolžni storiti. Ker zaradi tega ne more sodelovati v sistemu skupnih javnih naročil v javni upravi, mora dobrine, kot so elektrika, voda, pošta, računalniška oprema kupovati za trgu, kar je bistveno dražje.

Poleg tega, da Zamida ni izvrševala svojih dolžnosti, je JAK odkril več nepravilnosti in sumov korupcije:

  • vnaprej pripravljeni razpis za investicijska in vzdrževalna dela, ki je bil zasnovan tako, da je dajal prednost točno določenemu izvajalca;
  • podpis poslovne pogodbe z osebami, ki niso imele registrirane dejavnosti, ki bi jo v skladu s pogodbo opravljale;
  • podpis najemne pogodbe z zasebno založbo – njen direktor je član sveta JAK, ki je omogočala ustanovitev knjigarne-kavarne; ob tem pa Zamida ni pridobila soglasja Ministrstva za kulturo, kar pomeni očitno kršitev potrebne skrbnosti, saj je nepremičnina, ki je bila predmet pogodbe, v lasti ministrstva.

Foto: STA

Uršič: Zamida je delala nezakonito in protipravno
Na nekatere nepravilnosti v delovanju Zamide je v javnem pismu takrat opozoril tudi založnik založbe LiteraOrlando Uršič, ki je opozoril, da glede opevanega projekta Frankfurt (Slovenija je bila letos častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu) nekdanja direktorica svetu JAK ni pojasnila, za kaj je bilo porabljenih 1,4 milijona evrov namenskih sredstev. Pisal je tudi o ignoranci, omalovaževanju in smešenju, ki ga je bil deležen od vodstva JAK in nekaterih članov agencije. “Poudariti velja, da je bila gospa razrešena ne zaradi “kadrovskega cunamija” sedanje vlade, pač pa enostavno zato, ker je delala nezakonito, netransparentno in protipravno,” je po navedbah omenjenega medija povedal Uršič, ki se je ob tem obregnil tudi v pristranskost osrednjih medijev.

Foto: STA

“Kako sprevrženo so nekateri mediji branili pozicijo Zamide, priča primer novinarke Špele Kožar s TV Slovenija, pri kateri ideološka zaslepljenost večkrat prevlada nad kritično novinarsko distanco. Tako je recimo pred meseci Kožarjeva poročala, češ da ministra za kulturo Simonitija pri zavzemanju za razrešitev Zamide “ni prepričal niti podpis kar 224 državljanov”. Pozor, ni važno kakšne nepravilnosti in protipravnosti na položaju počneš, za novinarko TVS je argument, da imaš “podpise državljanov”!? je bil zgrožen nad dojemanjem in pristranskostjo Kožarjeve Uršič.

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...