Podžupan Tomaž Smole: “Edina smiselna dolgoročna rešitev je policijska postaja Ivančna Gorica!”

Datum:

“Bomo videli, kaj bo vse skupaj prineslo. Upajmo, da je ta pojav predramil tiste, ki skrbijo za varnost pri nas, in da bodo začeli v tej smeri tudi ukrepati in se bolj odločno lotili razmaha kriminala, ne le v naši občini, ampak tudi širše,” glede vaške straže v Ivančni Gorici meni podžupan Tomaž Smole. 

Policija v Ivančni Gorici in Žužemberku ne obvladuje razmer na terenu. Posledično so se bili primorani v prvi občini občani samoorganizirati, saj se bojijo za premoženje. Za boj proti vlomom in tatvinam so ustanovili vaško stražo, ki je pred dnevi že pridržala kriminalca, in sicer vse do prihoda policije. Policija po drugi strani z neodobravanjem gleda na ustanavljanje vaških straž, rekoč da gre za varnostno tveganje. In ker policija razmer ne obvladuje, obstaja vse večja verjetnost, da bo tudi Žužemberk v kratkem dobil vaško stražo. Vaščani se pritožujejo, da policistov v nočnih urah ni dovolj in da so prepuščeni samim sebi. Ko se na enem koncu naselja zgodi prometna nesreča, na drugem primanjkuje uniformirancev. Samoorganiziranost vaščanov, je kot kaže, edina možnost, da se zajezi vse večje število tatvin. Poročila s terena govorijo o vse pogostejših vlomih v cerkve, župnišča in podjetja. Prav tako prihajajo poročila o vse večjem številu vlomov na gradbišča in v gospodarske objekte.

Svoje videnje razmer na terenu je predstavil podžupan Ivančne Gorice Tomaž Smole: “Razumemo policijo, ki ji vaške straže niso všeč. In to predstavljajo kot neko “varnostno tveganje”. Po njihovih zagotovilih delajo vse, kar je v njihovi moči, ampak preprosto nimajo dovolj kadra, da bi šli nasproti pričakovanjem občanov in krajanov.” Kot še meni podžupan, ljudje na terenu živijo in delajo in ne morejo mirno opazovati dogajanja. Razumejo, da policija ne zmore zaradi kadrovskega primanjkljaja. Zato so se odločili, da bodo zadeve vzeli v svoje roke oziroma se organizirali samozaščitno. Kolikor je Smoletu poznano, sodelujejo s policijo in ne prekoračijo pooblastil. Poleg tega jo obveščajo o vsem, kar se na terenu dogaja. V zadnjem obdobju je policija okrepila prisotnost na terenu tako podnevi kot tudi ponoči. Posledično so razmere trenutno umirjene. Smole: “Edina smiselna dolgoročna rešitev je policijska postaja Ivančna Gorica. Pa ne samo zaradi kriminalitete, ampak tudi rasti števila prebivalcev tako pri nas kot v Grosupljem ter zaradi razvoja gospodarstva in vsega ostalega,” je prepričan.

Sestanek predstavnikov občine Ivančna Gorica in grosupeljske policije (Foto: Občina Ivančna Gorica)

Policija: kriminal se pripisuje tudi “določenim potem” iz Kočevja in Novega mesta … 
Kratkoročna rešitev pa bi bile kadrovske okrepitve policijske postaje Grosuplje. Zavedajo pa se, da so težave tudi drugod, zato so “zmerni optimisti”. Po njegovem ni toliko problem v Romih kot v kriminalu kot takšnem. Policija ne vodi evidence na podlagi etnične pripadnosti, ampak po storilcih kaznivih dejanj. Do neke mere so vključeni tudi Romi, ampak ne samo oni. Po neuradnih informacijah je bila prisotna tudi organizirana kriminalna združba, ki nima nobene tesne povezave z Romi. Gre za skupino kriminalcev iz Slovenije, vendar ne lokalnih. Zanje je to posel, in če zaznajo nižjo prisotnost policije, potem je zanje tveganje sprejemljivejše. Po navedbah policije se kriminal sicer pripisuje tudi “določenim potem iz Kočevja in Novega mesta” … Prav tako so zaskrbljeni prebivalci sosednjih občin. Težave se pojavljajo tako v Žužemberku kot v Grosupljem in še kje drugje. Tudi tam se občani počutijo “prepuščeni samemu sebi”. “Bomo videli, kaj bo vse skupaj prineslo. Upajmo, da je ta pojav predramil tiste, ki skrbijo za varnost pri nas in da bodo začeli v tej smeri tudi ukrepati in se odločneje lotili razmaha kriminala ne le v naši občini, ampak tudi širše,” je še dejal podžupan.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Množica navijačev pričakala Pogija na Kongresnem trgu

Prvi dvojni zmagovalec kolesarskih dirk po Italiji in Franciji...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...