O poletu z vladnim falconom poročajo tudi avstrijski mediji

Datum:

Čeprav predsednica državnega zbora in osrednji mediji na vse načine skušajo prikazati, da let z vladnim letalom na obisk novoletnega koncerta na Dunaju “ni nič nenavadnega”, je to res težko verjeti. Če je to nekaj povsem običajnega, kot želijo to prikazati, zakaj bi o tem škandalu pisali tudi avstrijski mediji. Tudi ti so namreč nad njeno potezo presenečeni, celo zgroženi.

                   

Z letalom je “lažje kot z avtom“, je bil komentar avtorja v članku Kleine Zeitung, avstrijskem mediju. Sarkastičen komentar, ki je več kot na mestu, je sledil po tem, ko je Urški Klakočar Zupančič namenjen cel članek, v katerem je razvidno, da je njena poteza uporabe vladnega letala za obisk novoletnega koncerta škandal brez primere in da njenim izgovorom, da “je to nekaj povsem običajnega”, ne verjame nihče. O tem škandalu poroča tudi avstrijska nacionalna televizija ORF.

Kot poroča več avstrijskih portalov, se je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič udeležila novoletnega koncerta na Dunaju in za prevoz uporabila letalo slovenske vlade. Dejstvo, da se o njeni potezi poroča tudi v avstrijskih medijih, je dovolj, da lahko zaključimo, da je njena poteza vse prej kot običajna. To je želela opravičiti s tem,da se je odpravila na državniški obisk (kar sploh ni v pristojnosti njene funkcije), da je tam opravila 4-urni razgovor (kar je glede na čas poleta logistično nemogoče) ter da se je s Sobotko pogovarjala tudi o slovenskih manjšinah v Avstriji (kar zopet ni v domeni njene funkcije).

Urška Klakočar Zupančič s predsednikom avstrijskega parlamenta Wolfgangom Sobotko (Vir: Državni zbor)

Urška Klakočar Zupančič ni edina dobila vabila za koncert
Ob tem naj poudarimo, da so avstrijski mediji v preteklosti poročali, da Urška KLakočar Zupančič ni edini politik, ki bi dobil vabilo na novoletni koncert na Dunaju. Pred njo je bil vabljen Igor Zorčič leta 2020. O tem je poročala uradna stran avstrijske vlade in nacionalka ORF. O uradnih zadevah so se v preteklosti z Wolfgangom Sobotko že sestajali slovenski politiki, njihov obisk pa je bil dokumentiran, zabeležen, in ker je zadeval urejanje odnosov, so o tem pisali uradni mediji kot tudi nacionalka. Fotografija pa pove več od besed: medtem ko so fotografije ostalih srečanj primerne uradnim državniškim obiskom, je fotografije Klakočarjeva s Sobotko vse prej kot “uradna”.

Ironija – koncert so želeli prekiniti podnebni aktivisti – kot bi vedeli
Da pa je vse skupaj še bolj ironično, so avstrijski mediji poročali tudi o nameri podnebnih aktivistov, ki so želeli z disruptivno akcijo prekiniti omenjeni novoletni koncert in s tem opozoriti na podnebne spremembe, a so jih k sreči zaustavili. Kot bi vedeli, da je med obiskovalci tudi ta, ki je za svoj obisk na Dunaj uporabila dekadentno prevozno sredstvo, ki ima najbolj intenziven ogljični odtis, in sicer po izračunih N1 kar petkrat večjega od vožnje z avtom. Ampak to ne pride v poštev za zvezdo DZ, ki je s svojimi rdečimi čeveljci v preteklosti večkrat dokazala, da želi “živeti zvezdniško” življenje in da “ona pa že ne bo potovala s kočijami”. Na Dunaj je prišla kot največji kapitalist, medtem ko se slovenski javnosti želi prikazati kot empatična predstavnica žensk, ki ji je mar za ljudi in okolje. Smo videli, ja.

“Zvezda” Urška Klakočar Zupančič pa že ne bo “potovala s kočijo”, kot je dejala.(Foto: STA)

Če smo menili, da se zdrsi Klakočarjeve slišijo le pri nas, ali to vsaj upali, je Klakočarjeva zdaj poskrbela, da se o njej piše tudi v tujini. Žal v tem primeru ne gre za pohvalo, ampak posmeh Avstrijcev slovenski predsednici državnega zbora, kar meče slabo luč tudi na Slovenijo. Kako torej pričakovati, da bo slovenske politike sploh kdo jemal resno?

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Sukičeva vrača udarec: Kordiša je označila za kanibala v lastnih vrstah!

Dobrodošli v bizarnem svetu Levice. V svetu, v katerem...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Jedrska renesansa v svetu, Slovenija pa jo sabotira

Jedrska energija se na svetovnem nivoju vrača kot način...

Velika zmaga SDS; vladajoča koalicija doživela poraz

Za nami so evropske volitve, ki so pozitivno prevetrile...