Golobova vlada nasprotuje državnim pokojninam, dvigu osnove in višjim pokojninam

Datum:

Na četrtkovi seji je vlada zavrnila predlog skupine poslancev s prvopodpisano Jelko Godec (SDS), da se ponovno uvede državna pokojnina. Zavrnili so tudi predlog, da se znesek zagotovljene starostne pokojnine za 40 let pokojninske dobe dvigne na znesek 771 evrov, kolikor znaša prag tveganja revščine. Nasprotujejo tudi zvišanju pokojninske osnove na 78 odstotkov povprečne mesečne plače (iz zdajšnjih 76,5 odstotka).

                   

Poslanska skupina SDS je predlagala (vir), da se ponovno uvede institut državne pokojnine, do katere bi bili upravičeni državljani, ki nimajo pravice do nobene druge pokojnine in so dopolnili 65 let starosti ter so med 15. in 65. letom starosti najmanj 30 let imeli prijavljeno stalno prebivališče v Republiki Sloveniji. Državna pokojnina bi tako znašala 33 odstotkov najnižje pokojninske osnove. Predlagali so še, da se najnižja in najvišja pokojninska osnova dvigne iz 76,5 na 78 odstotkov povprečne mesečne plače.

Državna pokojnina je bila več kot 15 tisoč upravičencem odvzeta v času, ko je vlado vodila stranka SD, ministrica je bila Anja Kopač Mrak iz kvote SD. Spremembe zakona so nato začele veljati s 1. januarjem 2012. Nato so si v SDS in tudi SLS večkrat prizadevali, da bi država popravila krivice. Vendar so to v strankah tranzicijske levice vedno zavračali. Tako je tudi zdaj.

Na pragu revščine je največ upokojencev
Po uradnih podatkih Statističnega urada RS trenutno v državi živi približno 243 tisoč prebivalcev z dohodkom, ki je nižji od praga revščine. Med njimi je največ, in sicer kar tretjina upokojencev, ki si svojega finančnega statusa ne morejo več izboljšati z delom, zato so v teh časih draginje še posebej ranljivi in odvisni od medgeneracijske solidarnosti. Priča smo kar 19-odstotni rasti cen hrane in brezalkoholnih pijač, inflacija pa je okoli 10-odstotna.

Foto: Pixabay

V SDS so predlog vladi posredovali že 31. avgusta lani, vlada pa se je zganila šele zdaj in predlog zavrnila (vir), sama pa na področju pokojnin doslej ni naredila še ničesar.

Predlog je 31. avgusta 2022 na novinarski konferenci predstavila poslanka mag. Karmen Furman.

Moja Dolenjska

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...