Kako je slovenska levica s sramotnimi potezami celo desetletje kvarila odnose z ZDA

Datum:

Država mora z zunanjo politiko v odnosu do tujine vsekakor slediti svojim interesom, kar je seveda povsem normalno in razumljivo. Svojim interesom prav tako sledijo tudi velike države kot so Rusija, ZDA in tudi manjše države. Z dogodki, ki smo jim bili priča, ko je denimo Janez Stanovnik na slovesnosti ostro nastopil do veleposlanika Mussomelija, ruska garda je paradirala po Prešernovem trgu in nastopala v Stožicah, po mnenju strokovnjakov, Slovenija ni mogla v polni meri zasledovati svojih interesov, ki bi ji prinašale največje koristi in bi krepile njen zunanjepolitični položaj. Po mnenju nekdanjega veleposlanika Boža Cerarja je Slovenija prevečkrat zasledovala ruske interese in tako v največji meri škodila sama sebi. 

V zadnjih desetih letih bi lahko našteli številne politične škandale, ki so Slovenijo predstavili v izjemno slabi luči v odnosu do svetilnika demokracije, vladavine prava in človekovih pravic – ZDA. Znano je namreč, da ima slovenska levica do Amerike tradicionalno odklonilen odnos, toda njej podrejeni mediji omenjenih škandalov nikoli niso posebej izpostavljali kot slabih za odnose med državama, saj se zanje preprosto niso zanimali ali pa so jih celo predstavljali kot pozitivne, hkrati pa so se raje spogledovali z Rusijo. Škodo v mednarodnih odnosih je pričela popravljati šele aktualna vlada Janeza Janše, ki je kolesje diplomacije znova zagnala v pravo smer, prizadevanja pa je meseca avgusta okronal obisk ameriškega sekretarja za zunanje zadeve Mikea Pompea.

Napad komunista Stanovnika na ameriškega veleposlanika
Kot enega odmevnejših škandalov, ki so jih zakuhali slovenski socialisti, spomnimo na leto 2012, ko je Janez Stanovnik na 70. obletnici bitke pri Dražgošah ostro nagovoril veleposlanika ZDA Josepha Mussomelija: “Jankoviću želimo, da bi z vsemi, ki v srcu dobro mislijo, uspel sestaviti koalicijo,” je takrat povedal Stanovnik in napadel ameriškega veleposlanika z besedami: “Ambasador, misleč, da predstavlja hegemona, pa si je vzel pravico, da sestavlja fantomsko koalicijo.” Mussomeli je pred tem prvake strank povabil h koaliciji med stranko SDS in Listo Zorana Jankovića, saj bi le tako lahko sestavili tisto večino, h kateri strokovnjaki že dolgo stremijo. Stanovnik je takrat ostro nastopil proti vladi narodne enotnosti, tiste, ki so na sestanek odšli, pa je označil za hlapce. Stanovnik takrat več kot očitno ni imel interesa, ki bi vodil v narodno enotnost, saj je možno koalicijo označil za “kolaborantsko koalicijsko oblast”, danes pa v njegovo “čast” stoji kip v Ljubljani. Stanovnikov napad je vsekakor pomembno odmeval v mednarodni javnosti, posledično pa tranzicijska levica ni sestavila vlade.

Janez Stanovnik v Dražgošah 8. januarja 2012, ko je napadel ameriškega veleposlanika Josepha Mussomelija. (Foto: STA)

Agresorska ruska vojska paradirala po Ljubljani
Medtem ko je Rusija izvajala invazijo nad Ukrajino, so po Ljubljani paradirali ruski gardisti. “Rusija je s svojo vojsko leta 2014 posegla v Ukrajini in si priključila polotok Krim. Prvič v moderni evropski zgodovini in po sprejetju helsinške sklepne listine o varnosti in sodelovanju v Evropi se je zgodilo spreminjanje meja s silo,” je zapisal diplomat Božo Cerar za Delo. Obrazložil je, da so le nekaj mesecev po omenjeni agresiji in eklatantni kršitvi osnovnih načel mednarodnega prava in ukrajinske suverenosti, pripadniki njene armade paradirali po Prešernovem trgu v Ljubljani. “Že takratna udeležba ruskih gardistov, pripadnikov agresorske vojske, na vsakoletni spominski slovesnosti pri ruski kapelici pod Vršičem bi morala biti sporna, kaj šele razkazovanje veščin v glavnem mestu Slovenije,” je še dodal.

Paradiranje ruske garde po Prešernovem Trgu (Foto: STA)

Da ni šlo za osamljen primer ploskanja pripadnikom ruske agresorske vojske, dokazuje gostovanje zbora, orkestra in baleta Rdeče armade novembra 2017 v dvorani v Stožicah. Gostje v ruskih vojaških uniformah so med drugim izvedli tudi nekaj ruskih vojaških plesov. Velja spomniti, da je šlo za zbor in orkester, ki sta le dan po ruski priključitvi Krima, slavnostno muzicirala na osrednjih trgih tamkajšnjih mest Simferopola in Sevastopola.

Ruski vojaški zbor, orkester in balet Ansambla Aleksandrov, ki uporablja tudi ime Zbor Rdeče armade je med drugim nastopil tudi v Stožicah (Foto: STA)

Obisk Marjana Šarca in Zorana Jankovića v Moskvi, ki je bil postavljen na laž
Spomnimo, kako so se ob obisku Šarca in Jankovića pri Moskovskem županu trudili, da ju ne bi slikali ali posneli v istem prostoru. Toda vse so na laž postavili kar na spletni strani moskovskega župana Sergeja Sobjanina. Tam so zapisali, da sta Janković in Sobjanin podpisala program sodelovanja med mestoma v navzočnosti ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva in slovenskega premierja Šarca, sicer nekdanjega nekdanjega člana Jankovićeve Pozitivne Slovenije. Z omenjenim dejanjem pa je šla Slovenija zopet v neskladje s svojimi interesi. Zunanji minister Miro Cerar je obisk s premierjem Šarcem v Rusiji ocenil za zelo pomembnega, zlasti za gospodarstvo. Zavrnil je pomisleke, da bi ta obisk lahko škodil odnosom z zavezniki, zlasti ZDA.

Marjan Šarec in Zoran Jankovič skupaj v Moskvi. (Foto: STA)

Sežig Trumpove skulpture in sramoten ter žalosten napad na kip prve dame Melanije
V slabo luč so Slovenijo postavile tudi neokusne skulpture ameriškega predsednika Donalda Trumpa in prve dame Melanie. Višek “umetnosti” pa smo doživeli meseca januarja, ko so vandali v Moravčah zažgali skulpturo predsednika Trumpa. Župan občine Moravče Milan Balažic je na novinarski konferenci poudaril, da so “v srednjem veku zažigali čarovnice, nacisti so zažigali knjige, danes pa smo prišli tako daleč, da nekateri zažigajo kipe”. Na pogorišču nameravajo postaviti nov kip iz kamna. Ta bo po Balažičevih besedah “opomnik, da se moramo vsi bolj potruditi za več strpnosti”.

Bronasta skulptura, ki uteleša ameriško prvo damo Melanio Trump so postavili po tem, ko so leseno strukturo nasprotniki zakurili (Foto: STA)

Spomnimo, tudi Sevnica je julija ostala brez zloglasnega kipa Melanie Trump, na katerega so že od samega začetka letele večinoma negativne kritike. Po tem, ko so ga neznanci v požgali, so ga zdaj povsem odstranili in ga septembra nadomestili z novim – bronastim. Vsekakor pa velja verjeti, da kipa niso požgali njeni podporniki, kar je slovenski in tuji javnosti pokazalo na negativno nastrojenost zoper ZDA.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...