Profesorja Hladnika s Filozofske fakultete naj bi s Pribcem družilo še kaj drugega kot sovraštvo do aktualne vlade – študentke in asistentke

Datum:

Potem ko smo se včeraj razpisali o profesorju s Filozofske fakultete, ki je objavil potopis protestniškega pohoda na Triglav in obenem še razkril, da je Tea Jarc premierju Janezu Janši “prebrala del govora”, smo v uredništvo prejeli še nekaj spornih podatkov, ki pričajo o osebnosti profesorja Mirana Hladnika. Njegova narava, sodeč po zapisanem, precej spominja na Igorja Pribaca, ki je na isti fakulteti prav tako nadlegoval študentke. “Ampak so to pometli pod preprogo, postopkov sploh niso zagnali,” naj bi sicer veljalo v Hladnikovem primeru.

“Težko bo nejeverne prepričati, da smo se na poti gor zgolj po naključju srečali z obrambnim ministrom Toninom in da sta se zvečer na Kredarici zgolj po naključju znašla še Janez Janša in odstopljeni policijski minister Aleš Hojs,” je zapisal profesor slovenske književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani Miran Hladnik, kmalu za tem pa se je pohvalil, da so na protestnem vzponu na Triglav želeli očistiti nacistični virus, ter povedal, da je okrog devete zvečer na Kredarici prišlo do prvega soočenja protestnikov, ki že 70 tednov pozivajo vlado k odstopu in novim volitvam z vrhom režima. “Tea je prebrala del govora, protestniki smo jo podprli z vzkliki,” je opisal histerijo Tee Jarc, ki je imela svoj primitivni repertoar očitno že vnaprej pripravljen. Še toliko bolj žalostno, od profesorja slovenske književnosti bi bilo pričakovati, da bo zapisal bolj izbrane besede.

V uredništvo smo dobili informacije osebe, ki naj bi Hladnika poznala razmeroma zelo dobro, ob tem pa meni, da profesor sodi v skupino petih ljudi, o katerih ima najslabše možno mnenje. Avtor sporočila je o njem naštel nekaj dejstev, in sicer naj bi Hladnik za asistentke na fakulteti vedno izbiral le dekleta. Teh pa ni kar tako spustil na zagovor doktorske disertacije, dokler ni dobil od njih vsaj nekaj. Z očitki o spolnem nadlegovanju je bilo vodstvo Filozofske fakultete menda seznanjeno, vsaj v obdobju med letoma 2007 in 2008.  “Ampak so to pometli pod preprogo, postopkov sploh niso zagnali,” je zapisal avtor sporočila.

Slavisti in komparativisti so hodili enkrat na leto na izlet, skupaj z asistenti, celoten oddelek. Brda in Vipavska sta bili priljubljeni destinaciji. Ko je Hladnik spil kakšen kozarček, je bil predator, šovinist, njegovi seksistični vici so bili katastrofalni. Vzdušje na izletih je bilo za ženske grozljivo: tip se je napil, začel pripovedovati opolzke vice o ženskih spolnih organih. Naslednja faza je bila, da je začel siliti v punce, jih objemati, polagati roke na kolena … Na avtobusu se je treznil. Punce niso hotele hoditi na te izlete, ampak jih je maltretiral, češ da ocenjuje, katera je primerna, da se zaposli na oddelku. Ko je katera od deklet, na primer dr. Mateja Pezdirc Bartol, vendarle napredovala, so te izlete zelo omejili in mu pristrigli peruti, da ni več nadlegoval mladih asistentk. Po navedbah v sporočilu je prišlo tudi opozorilo vodstva fakultete, naj se profesor Hladnik umiri.

 

Miran Hladnik je tempirana bomba spolnega nadlegovanja študentk na slavistiki. Enako kot Igor Pribac
Hladnik naj bi bil tudi odločevalec slovenske oziroma ljubljanske slavistike – prav on je namreč odločal, katera od slavistk ima prihodnost, katera pa bo šla na cesto; on je odločal, katero bodo vzeli v službo na Filozofski fakulteti in katere ne. Njegova doktorantka je bila na primer dr. Urška Perenič, ki pa jo je namestil na Filozofsko fakulteto v Mariboru. “Miran Hladnik je tempirana bomba spolnega nadlegovanja študentk na slavistiki. Enako kot Igor Pribac. Prijave zoper Hladnika so bile številne, vendar nikoli procesirane. Hladnika je rešilo samo to, da pred 15 leti spolno nadlegovanje še ni bilo pereča tema, ni se še zgodilo #MeToo gibanje. Hladnik je prostak, primitivec, šovinist in seksist, ki se skriva za profesorsko titulo. Dobri odnosi z Markom Marinčičem, rednim profesorjem na Filozofski fakulteti in predsednikom Visokošolskega sindikata Slovenije, so ga obvarovali pred neprijetnimi postopki,” je bilo še prebrati v sporočilu, avtor pa je temu dodal, da jih vse skupaj druži politično somišljeništvo v podpori Levici. Profesorju Hladniku smo seveda poslali novinarska vprašanja in mu dali možnost, da predstavi svojo plat zgodbe, vendar nam do trenutka objave še ni odgovoril.

Igor Pribac je bil soočen z očitki o spolnem nadlegovanju. (Foto: STA)

Pribac pa, kot vidimo, na družabenem omrežju goreče zagovarja protestnike ter napada tako opozicijo kot tudi večinske medije, ki se po njegovem mnenju niso primerno odzvali. “Poročanje o incidentu na Kredarici je rumeni karton za SLO MSM. STA na posnetku menda ni zaznala Janševe izjave o Polju, kar je močno spremenilo njen opis dogodka, ki so ga iz vikend lenobe ali režimskosti povzeli mnogi MSM. In tako zavajali javnost in delovali režimsko,” je zapisal ter s tem le še potrdil, da je za levi pol le njihova resnica prava resnica.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada odpira nove kapacitete za migrante – bo sledil upor?

Za nastanitve vlagateljev namere in prosilcev za mednarodno zaščito...

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...