Za sofinanciranje socialnovarstvenih programov vlada namenja dodatna sredstva – večji del bo šel v dvig plač!

Datum:

Z novim javnim razpisom na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi minister Janez Cigler Kralj, zagotavljajo dodatnih 4,8 milijona evrov za sofinanciranje socialnovarstvenih programov v letu 2022. Skupaj se tako za financiranje socialnovarstvenih programov namenja 21 milijonov evrov, kar je 4,8 milijona evrov več kot leto prej.

                   

V petek, 19. novembra, je bil v Uradnem listu RS objavljen javni razpis za sofinanciranje socialnovarstvenih programov za leto 2022, s katerim se socialnovarstvenim programom namenja dodatna sredstva v višini 4,8 milijona evrov. Povišanju sofinanciranja za stroške dela oziroma dvigu plač zaposlenih pri izvajalcih socialnovarstvenih programov bo namenjen velik del dodatnih sredstev. Te se namreč niso spreminjale vse od leta 2012.

Odpravilo se bo neenakosti z javnim sektorjem
V letu 2022 bo za socialnovarstvene programe namenjamo 21 milijonov, kar predstavlja znatno povišanje. Namenjeno je namreč 4,8 milijona več kot v prejšnjem letu. Dodatna sredstva bodo v glavnem namenjena povišanju plač zaposlenih pri izvajalcih socialnovarstvenih programov, s čimer se bo končno odpravilo neenakosti z javnim sektorjem. V slednjem so namreč plače rasle, pri izvajalcih socialnovarstvenih programov pa so ostale nespremenjene vse od leta 2012. 3,5 milijona več sredstev bo namenjenih za stroške dela, kar povprečno pomeni 16-odstoten dvig plač.

Sredstva v višini približno 18,8 milijona bodo namenjena tistim javnim socialnovarstvenim programom, ki so že bili izbrani na javnem razpisu za obdobje sedmih let. Preostanek sredstev v višini 2.2 milijona bo namenjen sofinanciranju javnih socialnovarstvenih programov in razvojnih socialno varstvenih programov.

V razpisu je mogoče najti dodatne kriterije glede na zaznane potrebe na terenu za stanovanjske skupine namenjene reintegraciji zasvojenih, svetovalne pisarne s terenskim delom in namestitvijo – invalidi ter telefonsko svetovanje v duševni stiski. Ena od ključnih značilnosti razpisa je tudi odziv na covid-19 in predvideno dodatno točkovanje razvojnih programov, kot so dnevni centri za otroke in mladostnike s svetovalnicami in programi na področju duševnega zdravja, med drugim poudarjajo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Pixabay

Sofinanciralo se bo deset vsebinskih področij 
Iz javnega razpisa je razvidno, da bodo sofinancirane vsebine na desetih različnih področjih: Preprečevanje nasilja (programi za pomoč žrtvam nasilja in programi za delo s povzročitelji nasilja); zasvojenost; duševno zdravje; brezdomstvo (zmanjševanje tveganja revščine, odpravljanje posledic revščine); otroci in mladostniki, ki so prikrajšani za primerno družinsko življenje, in mladostniki s težavami v odraščanju; starejši, ki jim grozi socialna izključenost, ali potrebujejo podporo in pomoč v vsakodnevnem življenju; podporno bivanje invalidov in mreža drugih programov za organizacijo in spodbujanje samostojnega življenja invalidov; socialno vključevanje Romov; specialistična podpora žrtvam kaznivih dejanj; druga področja, ki so namenjena odpravljanju socialnih stisk ljudi, kot so npr. spodbujanje razvoja prostovoljstva, osebe v postopku deložacije, podpora umirajočim in njihovim svojcem ter žalujočim odraslim, mladostnikom in njihovim svojcem, žrtvam prometnih nesreč itd.

Foto: iStock

V sklop javnih socialnovarstvenih programov, ki se bodo izvajali v obdobju od leta 2022 do vključno 2028, spadajo programi, ki so uporabnikom na voljo za daljše časovno obdobje in vključujejo dalj časa trajajoče aktivnosti na podlagi individualiziranih načrtov obravnave. Programi so uporabnikom na voljo vsak delovni dan, lahko pa so organizirani kot mreža programov enega izvajalca v več regijah. V sklop razvojnih socialnovarstvenih programov, ki se bodo izvajali v letu 2022, sodijo programi, pri katerih je vnaprej predvidena določena oblika dela, posamezni uporabniki pa so v programih kontinuirano ali občasno vključeni. Namen teh programov je pridobivanje novih socialnih izkušenj, novih znanj in učenje socialnih veščin. Rok za oddajo javnih socialnovarstvenih programov je 10. decembra, rok za oddajo razvojnih socialnovarstvenih programov pa 17. decembra. Več informacij si lahko preberete tukaj.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...