Putinovo maščevanje Erdoganu

Datum:

Ruska obveščevalna služba naj bi načrtovala in izvedla protierdoganovske demonstracije v Evropi, da bi zasejala razdor med Turčijo in EU ter ovirala širitev Nata. Rusija je v protestih videla priložnost za dodatno zaostritev spora med več državami EU in Turčijo. Izdelan naj bi bil načrt, katerega cilj je bil očrniti Erdogana v vseh večjih evropskih mestih.

                   

V ta namen naj bi 5. marca izvedli “akcijo” v Parizu, ki je dajala vtis, da so jo izvedli Ukrajinci. Moški na sliki, ki je preplavila splet, je Alžirec in pozira ob napisih z ukrajinsko zastavo: “Erdogan, protest je maščevanje za ruske turiste! Alanya je naslednja!” Isti moški se je na protestu 5 . marca prikazoval kot Ukrajinec, ki protestira proti Ukrajini (obe sliki si lahko ogledate spodaj).

Dokumenti, ki so jih pridobili nemški mediji, namreč podrobno opisujejo, kako naj bi vodili te lažne kampanje. Te naj bi namreč kupil londonski “Dossier Center” – raziskovalni center, ki ga financira kritik Kremlja Mihail Hodorkovski.

Strateški dokumenti naj bi izvirali iz ruske varnostne službe, nastali pa naj bi letos. Dokumenti dajejo navodila, naj pri tovrstnih provokacijah sodeluje pet zamaskiranih oseb. Njihova naloga je pošiljanje posnetkov turškim medijem in njihovo širjenje na družbenih omrežjih. Navedena so tudi mesta, kjer bi tovrstne akcije lahko dosegle želeni učinek: Pariz, Haag, Bruselj, Frankfurt.

Cilj lažnih protestov je zmanjšanje podpore Ukrajini in preprečitev širitve Nata
Vse je videti kot scenarij za operacijo, ki je očitno zasnovana tako, da izzove spore in konflikte znotraj Nata. Pravzaprav naj bi se takšni lažni protesti pod nadzorom Moskve dogajali že prej. Cilj protiturških oziroma protimuslimanskih protestov domnevnih Ukrajincev je očitno, da turški predsednik Erdogan zmanjša podporo Ukrajini in prepreči vstop Švedske v Nato. V dokumentih so navedeni tudi konkretni postopki in navodila. Domnevni Ukrajinci bi se morali provokativno odzvati na protest v Turčiji. In s tem poudarjajo “destruktivni nacistični značaj” ukrajinske družbe pod vodstvom Zelenskega.

Recep Tayyip Erdogan (Foto: epa)

Zahodne obveščevalne službe menijo, da so ruska dejanja, opisana v teh dokumentih, “popolnoma prepričljiva”. Ocenjujejo, da je del ruske strategije dezinformiranja tudi širjenje obstoječih sporov, kot je tisti med Turčijo in Nemčijo ali spor med Turčijo in Francijo. V enem od dokumentov, imenovanem “Projekt proti Erdoganu”, je navedeno, da “med Turčijo in državami EU trenutno obstajajo precejšnje napetosti”.

Rusija spremljala dogajanja, kot je zažiganje Korana
Prav tako naj bi se pojavljali indici, da bi lahko za nedavnim zažiganjem Korana na Švedskem, kar je sprožilo proteste v številnih muslimanskih državah, posredno stala tudi Rusija in pozorno spremljala dogajanje. Tako omenjeni dokumenti opisujejo, kako in na kakšen način bi se lahko razvile nadaljnje napetosti med državama. Predlagano: poteptati zastavo Turčije in zažgati Erdoganov portret na Nizozemskem. Poleg tega bi se morali v vseh večjih evropskih mestih pojaviti grafiti, ki bi žalili Erdogana. Raziskave mednarodnih medijev kažejo, da sledi za več podobnih akcij, ki so potekale v Evropi, dejansko vodijo v Rusijo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...