Ob ustanovitvi Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni politika ni pripravila pogojev za delo: Profesor Gregorič skočil v bazen, v katerem pa ni bilo vode!

Datum:

Že leta smo priča težavam v programu otroške srčne kirurgije na UKC Ljubljana, vrhunec pa so te dosegle v času vlade Mira Cerarja, ki je le nekaj mesecev pred odstopom skupaj s tedanjo ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc zaradi sesutja programa v naši največji zdravstveni ustanovi v državi napovedal ustanovitev Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB), ki naj bi prispeval k rešitvi težav. Ta se je kmalu izkazal za katastrofo, danes pa je že v postopku likvidacije.

                   

Z namenom ugotavljanja politične odgovornosti so se pred preiskovalno komisijo za ugotavljanje politične odgovornosti glede otroške srčne kirurgije v torek znašli trije predsedniki Zdravniške zbornice Slovenije, ki so ali še zasedajo to funkcijo: Gordana Živčec Kalan, ki je zbornico vodila od maja 2008 do oktobra 2012, Andrej Možina, ki je kot naslednik na tem mestu ostal do januarja 2017, in zdajšnja predsednica zbornice Zdenka Čebašek Travnik.

Prelomna točka v celotni zgodbi okoli otroške srčne kirurgije je bilo nedvomno leta 2015 javnosti predstavljeno poročilo petčlanske mednarodne komisije, ki je opravila nadzor nad programom otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana za obdobje 2007-2014. Neprimerna skrb za bolnike, sumljive smrti otrok, neodzivanje kljub opozarjanju na nepravilnosti, 15 odstotkov manjkajoče dokumentacije o posameznih operacijah in nevnašanje podatkov o operacijah v mednarodni register je le nekaj izmed najbolj šokantnih ugotovitev, o katerih lahko beremo v poročilu. In kdo bo za to prevzel politično odgovornost? Vse tri priče so glede odgovornosti za propad otroške srčne kirurgije v Sloveniji s prstom pokazale na nekdanje predstojnike pediatrične in kirurške klinike, strokovne svete in direktorje UKC Ljubljana.

Zdravniška zbornica zdravnikom podeljuje licence, po besedah Živčec Kalanove so “skrbno preverjali, kateri zdravniki delujejo v slovenskem zdravstvu”, težave pa so nastale, ko zdravstveni zavodi kljub več pozivom zbornice niso sporočali vseh podatkov glede zaposlenih. Tako je zdravniška zbornica po besedah Živčec Kalanove ugotovila, da nekateri zdravniki delajo tudi brez licenc. Glede izraelskega kirurga Davida Mishalyja, ki je v UKC Ljubljana kar pet let operiral brez licence, pod njegove operacije pa so se podpisovali drugi kirurgi, pa je dejala zgolj, da so mu licenco kasneje podelili po takratnem postopku, ki ga je skrbno pregledovala.

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

UKC Ljubljana je spolitizirana ustanova skozi daljše časovno obdobje
Tako Živčec Kalanova kot Možina sta na pričanju vztrajala, da sta se v času vodenja zdravniške zbornice ukvarjala tudi s težavami na oddelku otroške srčne kirurgije in sklicevala sestanke, da bi prišli do rešitev, vendar pa se po njunih besedah večina vpletenih niti ni odzivala. “Vodstvo kliničnega centra evidentno tu nosi vso krivdo,” je poudaril Možina in dodal, da “vsi vemo, da je UKC Ljubljana spolitizirana ustanova skozi daljše časovno obdobje, vpliv kadrovanja je še relativno močan”. Tudi sedanja predsednica zdravniške zbornice Čebašek Travnikova je menila, da za to, če zaposleni na nekem oddelku ne upoštevajo priporočil drugih strokovnih nadzorov, narcisoidno ignorirajo timsko delo na škodo bolnika in stremijo k zvišanju varnosti, ne more biti kriva zdravniška zbornica, temveč delovna organizacija.

Možina je med drugim priznal, da je za spore med zdravniki vedel, preden je zasedel mesto predsednika zdravniške zbornice, saj je bil zaposlen v UKC Ljubljana, s čimer je še podkrepil danes znana dejstva, da so bile razmere na oddelku dlje časa zares zaskrbljujoče. Po njegovih besedah lahko zdravniška zbornica zgolj posreduje v sporih med zdravniki in jim pomaga reševati medsebojne težave. “Zgodba je bila prav vulgarna,” je priznal. Na vprašanje predsednice preiskovalne komisije Jelke Godec, kaj se je spremenilo po objavi mednarodnega poročila leta 2015, je Možina odgovoril, da “je bilo narejenega zelo malo”. Sedanja predsednica Čebašek Travnikova je dodala, da so nekateri primeri zdravljenja otrok v programu otroške srčne kirurgije še vedno odprti in da jih bo zdravniška zbornica vendarle vzela pod drobnogled.

Foto: Printscreen

Ustanovitev inštituta neprimerna, nevarna in  škodljiva
“Rešitev” za nastalo situacijo je nekdanja vlada predsednika Mira Cerarja, ministrica za zdravje je bila Milojka Kolar Celarc, videla v ustanovitvi Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, ki pa se je izkazal za pravo katastrofo in je danes že v postopku likvidacije. Vse tri priče so na včerajšnji seji preiskovalne komisije ustanovitev NIOSB označile za napačno. Živčec Kalanova je ustanovitev označila za neprimerno, nevarno in  škodljivo. Izrazila je tudi skrb, da je v. d. direktorja v tem trenutku Brane Dobnikar – mimogrede, njegova mesečna plača je 2.200,47 evra neto –, saj je po njenem mnenju “šlampast”. Živčec Kalanova je pred časom na NIOSB naslovila tudi nekatera vprašanja glede njegovega delovanja – odgovorov glede pogodbe za najem prostorov in podatkov o tem, kje je Dobnikar lociran, ni dobila, so pa iz NIOSB sporočili, da jim obračun plač opravljajo kar v UKC Ljubljana, primerne opreme za delovanje pa da še vedno nimajo.

Čebašek Travnikova je priznala, da je že ob ustanovitvi dvomila, da bi NIOSB lahko zaživel, kot bi bilo treba. Po njenem mnenju bi bilo smiselno, da bi zasnovi, ki je delovala pred tem, dali še nekaj časa, da bi pokazala prve rezultate. “Politika ni pripravila pogojev, da bi profesor Gregorič lahko začel delati,” je bil jasen Možina, v nadaljevanju pa je uporabil trenutno precej priljubljeno prispodobo, da je Gregorič skočil v bazen, v katerem pa ni bilo vode. Kritičen je bil do dejstva, da je politika določila program, ki mu je nasprotovala skoraj vsa stroka, in ga označil kot neuresničljivega. “S to zgodbo si je Slovenija zapravila ogromno,” je še opozoril Možina. “Ko vodiš preiskovalko in v živo poslušaš priče ter gledaš odzive članov komisije, dobiš odgovor na marsikatero (notranje) vprašanje,” je predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec zapisala na družbenem omrežju po zaključku zaslišanj. Verjetno se je tako počutil še kdo, ki je včeraj spremljal sejo komisije …

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...