Objavljamo sodbo Nadije Kardelj, ki je oglobila Milana Kreka

Datum:

Sodnica Okrajnega sodišča v Ljubljani Nadija Kardelj je Milana Kreka oglobila za tisoč evrov, NIJZ pa za 40 tisoč. V obrazložitvi sodbe mu očita, da je kot direktor NIJZ javno naročilo oddal brez izvedbe ustreznega postopka. Spomnimo, da je bil Krek dlje časa trn v peti vladajočih. 

Spomnimo, da je že kmalu po nastopu vlade Roberta Goloba premier zahteval “glavo” Milana Kreka, eksekutor pa naj bi bil nekdanji zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan.Usklajeno so se nadenj zgrnili tudi osrednji mediji. Kreka pa so se pozneje lotili tudi sodni mlini.

Sodnica Nadija Kardelj je v svoji sodbi lani ugotovila, da je NIJZ med koronakrizo sklenil posel za malo manj kot dva milijona evrov (1.966.800 evrov brez DDV) za vzpostavitev klicnega centra, ne da bi pri tem izvedel ustrezne postopke javnega naročanja, zato je naložila denarno kazen tako inštitutu kot Kreku, takratnemu vodji NIJZ. Inštitut je bil oglobljen za 40 tisočakov, Krek pa za tisočak.

V nadaljevanju objavljamo dokumente sodbo. Kot je znano, sta se NIJZ in takratni vodja NIJZ Krek na sodišču sklicevala na nujnost postopka zaradi širjenja epidemije, saj predpisanega postopka javnega naročanja do jeseni, ko so se slabe epidemiološke napovedi začele uresničevati, ne bi mogli izpeljati. Vendar pa po mnenju sodišča ni šlo za nepredvidljiv dogodek ali skrajno nujnost.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...

[Izjava dneva] Ustavni sodnik ima lahko d. o. o., NVO, ne sme pa imeti s. p.?

"Mislim, da bi bilo absurdno trditi, da ima lahko...