Novi šef Gen-I je Maks Helbl, mož generalne sekretarke Golobove vlade

Datum:

Utrjevanje Golobovih kadrov na položajih državnih podjetij se nadaljuje, prav tako pa je nepotizem opazno novi »slog« kadrovanja Golobove »svobode«. Novi šef trgovca z električno energijo Gen-I je Maks Helbl, ki je bil do zdaj vodja pravne službe, ni pa naključje, da gre za soproga  generalne sekretarke vlade Barbare Kolenko Helbl, nekoč prav tako zaposlene v tej družbi. Za člana uprave so imenovali Andrejo Zupan in Sandija Kavaliča. Primož Stropnik ostaja.

Ob izteku enoletnega vodenja družbe sta družbenika Gen-I, Gen energija in Gen-EL na podlagi sodnega imenovanja na današnji skupščini imenovala novo poslovodstvo. Zamenjali so predsednika uprave, Igorja Koprivnikarja, in na njegovo mesto imenovali Maksa Helbla, moža Barbare Kolenko Helbl, (generalne sekretarke vlade Roberta Goloba). Naključje? Ne bi rekli. Za člana uprave so imenovali Andrejo Zupan in Sandija Kavaliča. Primož Stropnik ostaja. Zupan je bila doslej direktorica trgovanja, Kavalič pa vodja službe za upravljanje s tveganji.

Na mesto predsednika uprave Gen-I je bil imenovan Maks Helbl, dosedanji vodja pravne službe v Gen-I. “Maks Helbl velja za enega od glavnih arhitektov planirane dokončane privatizacije družbe Gen-I. Golob pa se po politiki torej zanesljivo vrača na staro delovno mesto,” je ob tem na Twitterju zapisal Mirko Mayer, odgovorni urednik informativnega programa Planet TV.

Pri vsem tem je očitno, da Helbl na to mesto ni prišel po naključju. Helbl je namreč tudi soprog Barbare Kolenko Helbl, generalne sekretarke Vlade RS, govorimo torej o najožjem krogu Roberta Goloba, o čemer pa ostali mediji ne poročajo.

Nepotizem je značilen za Golobovo kadrovanje
Spomnimo, da je nepotizem nekaj, kar smo že videli v praksi “Golobovega nastavljanja svojih kadrov”, saj je nedavno mesto generalnega direktorja krovnega podjetja skupine HSE zasedel Tomaž Štokelj, ki je nazadnje opravljal naloge direktorja strateškega upravljanja portfeljev v družbi Gen-I. Pri vsem tem pa je Štokelj tudi osebni Golobov prijatelj.

Generalni direktor krovnega podjetja skupine HSE Tomaž Štokelj. Vir: STA

Po tem, ko se koščki sestavljanke sestavljajo, se mnogi sprašujejo to, kar se sprašuje tudi vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, ki je ob tej novici na Facebooku zapisala: “A potem govorice, da ko se konča privatizacija Gen-I, Golob zapusti mesto predsednika vlade, postajajo dejstvo?”  Že konec leta 2021 je Siol ovjavil dokumente, v katerih naj bi se razkrival tajni Golobov načrt o privatizaciji Gen-I.

Foto: zajem zaslona Siol
privatizacija geni
Foto: zajem zaslona Siol

Takrat so zapisali, da se državno podjetje prodaja brez vednosti države, da pa se prevzem odvija pod tajnim imenom Projekt Grom. Iz dokumenta izhaja, da je prvi mož Gen-I, Robert Golob, že konec avgusta leta 2021 začel priprave na prodajo slabe polovice največjega slovenskega trgovca z električno energijo. Postopki so bili strogo zaupni, je pa na dokumentu, ki so ga objavili, moč zaslediti tudi ime Maks Helbl, ki je začuda danes nastopil kot šef Gen-i. Vsekakor pa lahko zaključimo, da se bo Golob skoraj zagotovo vrnil tja, od koder je prišel.

Novo poslovodstvo bo Gen-I vodilo v naslednjih petih letih. Gen-I je zadnje leto vodilo poslovodstvo, ki ga je za največ eno leto začasno imenovalo Okrožno sodišče v Krškem. Na čelu družbe je bil Igor Koprivnikar, člani pa so bili Primož Stropnik, Dejan Paravan, od novembra sicer predsednik uprave Gen energije, in Andrej Šajn.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: “Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali”

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...