Je Berlinski zid res padel na obeh straneh? Objavljamo prispevek, v katerem je Janez Janša pojasnil, kaj je omogočilo genocid v Katinu, Hudi Jami in Srebrenici!

Datum:

Predsednik SDS Janša je danes spomnil na svoj članek, v katerem je za Inštitut za kulturno diplomacijo (Institute For Cultural Diplomacy) leta 2009 opisal razloge, ki so privedli do genocida v Srebrenici. Pri tem je poudaril, kako je komunizem preživel in se ohranja tudi s pomočjo močne neokomunistične propagande, do tako hudih dogodkov, kot je Srebrenica, pa lahko nacionalistične težnje pripeljejo le v kombinaciji s kriminalno komunistično ideologijo.

                   

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter spomnil na svoj članek iz leta 2009, v katerem je odlično pojasnil, kaj se je dogajalo spomladi in poleti leta 1989, ko so se dogajali usodni dogodki, ki so napovedali konec hladne vojne. Janša je vse to opazoval iz zaporniške celice v Ljubljani: “Zmaga Solidarnosti na poljskih volitvah, ki so bile le deloma svobodne, turbulenten kongres poslancev v Moskvi, zgodovinski obiski in srečanja predsednika Sovjetske zveze Mihaila Gorbačova v Bonnu, Vatikanu, Pekingu, Berlinu in na Malti (tam se je srečal z ameriškim predsednikom), padec železne zavese na avstrijsko-madžarski meji in protesti v vzhodnonemških mestih, ki so imeli močan vpliv tudi na Socialistično federativno republiko Jugoslavijo (SFRJ) in s tem na Slovenijo.” V zvezi s tem Janša še omenja, da je bilo dogajanje v Evropi deloma v senci tistega v Iranu s smrtjo Homeinija, v tistem času pa se je zgodil tudi masaker na Trgu nebeškega miru v Pekingu.

Domači komunisti so čistke izvajali temeljiteje od Sovjetov
Janša je bil na vojaškem sodišču v postopku, skritem pred javnostjo, obsojen na zaporno kazen in Odbor za človekove pravice pod vodstvom Igorja Bavčarja je v le dveh mesecih dosegel 100 tisoč članov. Oblasti so sankcije izvršile, upale pa so, da spremembe v Vzhodni Evropi ne bodo uničile režimov v Jugoslaviji in v Sovjetski zvezi. A motili so se, s svobodnimi volitvami in vzpostavitvijo prostega trga je socialistični sistem razpadel tudi formalno. Medtem ko je bil proces v Sovjetski zvezi relativno nadzorovan, pa so na območju SFRJ izbruhnili medetnični spopadi v Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem in nazadnje na Kosovem. Še na tej točki so komunisti upali, da bo komunizem preživel, morda v modernizirani obliki, saj je bil v Sovjetski zvezi in v SFRJ – za razliko od drugih vzhodnoevropskih držav – avtentičen, in ne vsiljen. A to je bil rezultat ideološkega čiščenja med in po drugi svetovni vojni s strani komunistov, prav v letu nastanka tega članka je bila odkrita tudi Huda jama. Kot poudarja Janša, so bili umori s strani domačih komunistov izvedeni še temeljiteje od tistih, ki so jih v vzhodnoevropskih državah izvajali Sovjeti.

Idejo o avtentičnosti jugoslovanskega komunizma je takoj po drugi svetovni vojni pričel promovirati Stane Dolanc, Titova desna roka in sekretar političnega biroja Komunistične partije Jugoslavije, pozneje pa tudi sekretar za notranje zadeve. Bil je osebni prijatelj še danes vodilnega slovenskega komunističnega politika Milana Kučana.
Stane Dolanc (Vir: Twitter)

Neokomunistična propaganda je še danes zelo močna
Prav zaradi čistk so nasledniki množičnega morilca Josipa Broza Tita pričakovali, da bodo lahko vladali še desetletja. V skladu s tem so začeli lokalne medije in državno lastnino privatizirati že leta 1989, kdorkoli si je drznil vprašati glede povojnih pobojev, pa je bil takoj označen za nacista. Janša se je v članku vprašal, če smo dovolj raziskali razloge za Srebrenico, ki je bila povzročena na enak način kot poboji leta 1945. Slovencem so odgovori na to, kako je lahko preživela kriminalna ideologija, ki je povzročile več deset tisoč smrti v osrčju Evrope, nekoliko bolj jasni. Neokomunistična propaganda je še danes namreč zelo močna in množični mediji še danes žrtve povojnih pobojev prikazujejo kot kolaborante okupatorjev, pa čeprav so bili med njimi tudi ženske in otroci, prav tako pa izkopavanja prikazujejo kot nepotrebna in kot zapravljanje denarja.

Genocid v Srebrenici (Foto: Facebook)

Tako, kot je bila potrebna denacifikacija, je treba izvesti tudi dekomunizacijo
Mediji prav tako povzdigujejo pomen SFRJ v mednarodnih odnosih in potvarjajo njeno zgodovinsko vlogo s sklicevanjem na gibanje neuvrščenih, prav tako pa skušajo življenjsko raven v nekdanji državi prikazati kot boljšo od tiste v kapitalističnih sistemih. Tako, kot je bila potrebna denacifikacija Nemčije, je treba izvesti tudi dekomunizacijo, sicer nas lahko v prihodnosti ponovno čakajo dogodki, kot je bil genocid v Srebrenici. Le komunistična ideologija v kombinaciji z nacionalizmom je lahko povzročila toliko človeških žrtev in takšno razdejanje. “Če sprejmemo, da je berlinski zid padel na obeh straneh v smislu vrednot z obeh strani zida, demokracije in komunizma, pomeni, da smo odprti za smrtonosne viruse, ki bodo okužili evropsko telo in ne nazadnje, za ponovno tveganje dogodkov, kot so bili Katin, Huda Jama in Srebrenica,” sklene Janša.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...