Nove grožnje družini Možgan in zakaj so živali v naselju, kjer ima partner Štigličeve veterinarsko ambulanto?

Datum:

Saga o odvzemu 24 glav govedi družini Možgan se po vseh pozivih stroke o prekomernem in nezakonitem ukrepu še kar nadaljuje. Ne le, da so slovenskemu kmetu odvzeli lepo rejene govedi, z njimi so ob odvozu zelo grobo ravnali, zdaj bi družini celo prepovedali ukvarjanje z živinorejo. Ni treba posebej poudarjati, da so razmere v kmetijstvu v Sloveniji vsako leto slabše, kmetov je vse manj, s tem pa se znižuje stopnja samooskrbe s hrano. Poleg tega pa so pomenljive tudi razkrite lokacije, kamor so razselili odvzete živali. Vse skupaj je vsekakor zrelo za kazensko ovadbo in nadaljnjo raziskavo.

                   

Kot je poročal Svet, je veterinarska inšpektorica Danuša Štiglic povedala, da so živali na treh različnih lokacijah. Del govedi je v Društvu za zaščito konj, preostala živina pa naj bi bila na Štajerskem in v Mokronogu. Ni pa povedala, da ima v Mokronogu njen partner mag. Iztok Rep veterinarsko ambulanto. Prav tako naj se živali ne bi vrnile na kmetijo Možgan, ampak naj bi jih prodali. S kupnino bi najprej poravnali stroške prevoza in veterinarsko oskrbe.

Pri tem se poraja vprašanje, kdo je opravil pregled živali in kdo bo pri tem zaslužil. Je to partner inšpektorice, ki je odredila nezakoniti odvzem? Veterinar, ki jih je pregledal, je večino goveda, po njenih besedah,  ocenil z 1 do 2 ali 2 od možnih 5 točk, pravi Štigličeva. Le redke so dobile boljšo oceno, a nobena ni presegla ocene 3, poroča Svet.

Foto: Bizi

Kot pravi inšpektorica, živali šepajo, se držijo zgrbljeno, kar naj bi pomenilo težave z notranjimi organi, imele naj bi razne bolezni, a kljub temu so kmetje, pri katerih so sedaj v “začasnih domovih”, zainteresirani za nakup teh živali – kar je bizarno, saj kmetje ne kupujejo bolnih živali, da bi si z njimi ustvarili še dodatni strošek. Še bolj bizarno pa je to, da bi kmetu Možganu prepovedali ukvarjanje z živinorejo v prihodnosti. Ali bo družina Možgan še lahko imela govedo, naj bi bilo odvisno do preteklih dogodkov – če ga je inšpekcija zaradi podobnih kršitev že obiskala, bo verjetnost manjša. Glede na to, kdo je “inšpekcija”, so se že potrudili, da bo tako.

Tudi aktivistka sodelovala pri odvzemu. (Vir: Družina Možgan)

Štigliceva tako ostaja pri svojem, da je bil odvzem upravičen, da je bilo ogroženo življenje živali. Nasprotuje tudi stroki, tako Sindikat kmetov Slovenije (SKS) kot tudi Kmetijsko gozdarska zbornica sta namreč izrazili ostro kritiko nad nezakonitim odvzemom, ki ga je odredila. Rejcu je brez vsakršnega opozorila krave odvzela, v inšpekcijskem zapisniku pa sploh ni navedla razlogov za odvzem. Aleš Primc na podlagi pretekle “protikmetijske politike” meni, da gre za posredna svarila čisto vsem kmetom.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...