Orban ob sprejemu mandata za sestavo vlade: Pred nami je desetletje nevarnosti

Datum:

Madžarski predsednik Janos Ader je dosedanjemu premierju Viktorju Orbanu danes poveril mandat za sestavo nove vlade. Orban, čigar stranka Fidesz je prepričljivo zmagala na aprilskih volitvah, je mandat sprejel, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI. Dolgoletni premier je pri tem opozoril, da je pred Madžarsko “desetletje nevarnosti”.

“V Evropi je vojna in cene rastejo, kažejo se znaki resne energetske krize,” je izjavil Orban v navzočnosti predsednika Aderja. Kot je še dejal, se je zavezal, da bo oblikoval vlado, katere člani bi lahko skupaj in tudi “posamezno zaščitili Madžarsko pred nevarnostmi naslednjega desetletja”.

Orbanova stranka Fidesz je v začetku aprila prepričljivo zmagala na parlamentarnih volitvah in ima s 135 sedeži od 199 v novem parlamentu ponovno dvotretjinsko večino. Ader je potrdil, da je Orban sprejel poverjeni mu mandat in dodal, da bo v ponedeljek parlamentu, ki se bo sestal na konstitutivni seji, uradno predlagal glasovanje o Orbanu kot novem premierju.

To bo Orbanov že četrti zaporedni mandat na čelu vlade in skupno peti. Orban je del madžarske politike že več kot tri desetletja in je trenutno premier z najdaljšim stažem v EU.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Levica spet deli manjšinske pravice narodom nekdanje SFRJ

O umiku dodeljevanja dodatnih kolektivnih narodnostnih pravic Srbom, Hrvatom,...

V ljubljanski vrtec vstopil neznanec in se pretvarjal, da je prišel po otroka

Potem ko nas je pred dnevi pretresala novica o...

V NSi nadzornike za volitve iščejo kar z oglasom na Facebooku

Kot kaže, jim v stranki NSi manjka kandidatov za...