V ruskih napadih na Kijev je bilo sinoči ranjenih vsaj 10 oseb

Rusija izvaja raketne napade na Kijev. (Foto: epa)

Ukrajinske oborožene sile so zadnji dan uspešno odbile devet sovražnikovih napadov in uničile uničile 21 enot ruske vojaške opreme v Donbasu. 

Zaskrbljujoče pa so navedbe ukrajinske strani, da je tekom včerajšnjega uradnega obiska generalnega sekretarja ONZ Antonia Guterresa prišlo do raketnih napadov na središče Kijeva. V obstreljevanju je bilo ranjenih vsaj deset ljudi, poroča PAP.

Lokalni mediji pa poročajo tudi o nekaj eksplozijah v Odesi. Sedem ukrajinskih regij je bilo ponoči žrtev ruskega obstreljevanja. V javnost je prišla zgodba ranjene ženske, katere zet in 14-letni vnuk sta bila ubita v ruskem obstreljevanju njihove hiše v Luganski regiji. Okupatorska stran je obstreljevala tudi nekatere druge zahodne regije.

Od pričetka vojne v Ukrajini je bilo v Kijevu sicer ubitih že preko sto oseb, 435 pa je bilo ranjenih. Napadena stran sicer uspešno kljubuje okupatorju, tudi zahvaljujoč se vojaški pomoči Zahoda. Agresor pa svoje frustracije kompenzira z vojnimi zločini nad civilisti (v Buči itd.) in jedrskimi grožnjami zahodnim državam.

Jedrski napad na EU bi grobo posegel v interese Kitajske, ki si želi Svilno pot
Spomnimo, da Rusija EU državam grozi z uporabo balističnih raket Sarmat in jedrskim orožjem, s čimer želi jih odvrniti od vojaške pomoči Ukrajini. Ob tem pa je ključno vprašanje kitajskih interesov. Kitajska namreč želi v miru trgovati tako z Rusijo kot tudi z Evropo in obnoviti Svilno pot. Jedrski napad na evropsko državo bi posegel v njene interese in jo tesneje povezal z ZDA. In nenazadnje ne gre pozabiti na prenaseljenost Kitajske in njenih apetitov po redko naseljeni Sibiriji …

https://twitter.com/visegrad24/status/1518285061199740934?s=20&t=UtXewl_6VIUab_wVGYilEw

Poljska je Ukrajini pravkar poslala 200 tankov T-72. (Foto: Twitter)

Ruske izgube, ukrajinski podatki. (Foto: Twitter)

Domen Mezeg