Kako jugonostalgična levica demonizira slovensko osamosvajanje od Jugoslavije

Foto: STA

V osamosvojitvenem letu 1991 je bila za ustanovitev slovenske države velika večina Slovencev, na pa tudi večina politike in medijev. Levica in levi mediji, katerih intimna opcija je bila Jugoslavija, so osamosvojiteljem in Demosu do konca metali polena pod noge. Po osamosvojitvi in slovenski zmagi nad JLA pa so začeli z načrtno demonizacijo slovenskega osamosvajanja od Jugoslavije.

Slovenska osamosvojitvena enotnost je samo mit – politična levica ni bila namreč nikoli navdušena nad slovensko osamosvojitvijo od Jugoslavije. Že pred prvimi večstrankarskimi volitvami aprila 1990 je levica koaliciji Demos očitala, da so načrti o slovenski državi nerealni in utopični oziroma nevarna pustolovščina. Posmehovala se je domoljubnim besedam o slovenski državi kot uresničitvi tisočletnih sanj Slovencev.

Levica in razorožitev Slovenije
Po volitvah, na katerih je slavil Demos, je levica skušala osamosvojitev najprej preprečiti z razorožitvijo Slovenije maja 1990, nato pa še zlasti z zaviranjem oblikovanja slovenske vojske – takšno vlogo je imela na primer razvpita deklaracija za mir, ki je zahtevala enostransko razorožitev Slovenije in katere podpisnik je bil tudi takratni predsednik predsedstva Slovenije Milan Kučan.

Demonizacija: Izmišljena trgovina z orožjem
Ko se je Slovenija v desetdnevni vojni ubranila pred agresijo, pa se je levica, ki je do konca prisegala na Jugoslavijo, odločila za postopno demonizacijo slovenskega osamosvajanja in osamosvojiteljev. Eno od priročnih orodij te jugonostalgične demonizacije so bile izmišljene zgodbe o trgovini z orožjem, s katerimi so skušali očrniti osamosvojitvenega obrambnega ministra Janeza Janšo in obenem odvrniti pozornost od sodelovanja slovenskih partijskih struktur pri razorožitvi Teritorialne obrambe maja 1990. Prve izmišljene zgodbe o trgovini z orožjem so se pojavile že poleti 1991.

Demonizacija: Izmišljeno trpljenje “izbrisanih”
Drugo orodje demonizacije osamosvojitve od Jugoslavije je bila afera tako imenovanih izbrisanih. V Sloveniji je leta 1991 stopil v veljavo zakon o državljanstvu, ki je bil izjemno liberalen (še zlasti v primerjavi z zakoni o državljanstvih, ki so jih istočasno sprejemale baltske države po propadu Sovjetske zveze, op. p.) in je takrat omogočil več kot 160 tisoč neslovenskim prebivalcem, torej osebam, ki niso imele republiškega slovenskega državljanstva, da so v novi državi dobile slovensko državljanstvo.

Del neslovenskih prebivalcev Slovenije, od katerih večina iz sovraštva do nove države ni želela slovenskega državljanstva, pa je bil februarja 1992  iz registra stalnih prebivalcev prenešen v register tujcev, kar so po ustanovitvi nove države tudi bili. “Izbrisani” so bili še zlasti od leta 1999 eno od glavnih orožij slovenske levice v boju proti strankam in politikom, ki so imeli korenine v Demosu.

Demonizacija: Izmišljeni vojni zločini
Slovenska levica je osamosvojitev skušala demonizirati oziroma očrniti tudi z izmišljenimi zgodbami o vojnih zločinih. Ena izmed takšnih zgodb je bila izmišljena zgodba o vojnih zločinih slovenskih teritorialcev in policistov nad pripadniki agresorske jugoslovanske vojske po spopadih na mejnem prehodu Vič-Holmec. Ta afera je izbruhnila leta 1999, torej isto leto, ko se je razplamtela prej omenjena afera o “izbrisanih”.

V sklop izmišljenih zgodb o vojnih zločinih lahko brez težav uvrstimo tudi preganjanje brigadirja Toneta Krkoviča, enega najbolj zaslužnih mož za zmago Slovenije nad agresorsko Jugoslovansko ljudsko armado (JLA), in sicer zaradi sestrelitve jugoslovanskega vojaškega helikopterja. Kot v posmeh temu pa so slovenska sodišča kot po tekočem traku oproščala oficirje JLA, ki so napadli Slovenijo.

Aleš Žužek

 • AlojzZ

  Jap! Tako je!
  To je eden od trikov, da levica ohranja oblast. Bistvo pa je masovno pranje možganov preko šolstva in mas medijev obveščanja. Samo še internet si mora prisvojiti pa bo imela vse!

  • resnicaboli

   Gorenak je prav ugotovil veliko jih ima pohabljene možgane in to se še nadaljuje kot ste napisali.

   • Breiva

    Jaz poznam celo enega uni-profesorja, bivšega dekana, ki ima tudi totalno pohbljene možgane. Zdaj si pa samo predstavljaj, kaj je ta učil svoje študente. Pohabljenost možganov se razširja kot rak!

 • zarja

  Internet je “šiba božja” za naše leve ptičke. Google skoraj VSE VE !

 • von Rhein

  Holmec! Spomnim se neke pogovorne oddaje na srbski tv,gostja je bila tista lažniva baba (mislim Predan ali podobno),ki je brez sramu lagala o pobijanju vojakov jugo vojske.Danes verjetno uživa v dobri penziji.
  Letos ob sprejemu v predsedniški “palači” sedi za mizo “osamosvojitelj ” Školjč.Drži se in gleda okrog sebe kot,da pričakuje neko svetovno pomembno priznanje in nagrado.No,oboje,sicer nezasluženo je dobil od tistih,ki jih je podpiral pri oviranju osamosvojitve.

 • Slovenec 33

  Ja nikjer na svetu okupatorji in izdajalci svojega naroda ne spoštuejo nobenih etičnih in moralnih norm in tudi v Sloveniji je tako – Kaj je domoljubje pa vsi ti sploh ne vedo.

 • Viktorh

  Želeli ste, poslušajmo!
  Le kdo je kriv?
  Sami! Ne vzgajamo svojih otrok, vnukov. Dovolimo, da jin namesto nas vzgajajo dobro plačani in pozicionirani učitelji, ki v svojih programih še vedno širijo laži o komunistih, revoluciji, sreči, ki naj bi jo nam prinesla partija in broz. Dovoljujemo, da se iz državnega proračuna financirajo drage maškarade, kjer potomci in simpatizerji propadlega, zločinskega sistema, veseljačijo na naš račun, oblečeni in opremljeni s simboli zločinskega sistema in širijo laži. Vse to je podprto z javno rtv hišo in mediji, ki še vedno zagovarjajo zločine..
  Na volitve ne hodimo, potem pa jamrajo, da nam ne vladajo pravi.

 • Bogdan Binter

  Dokler bodo levičarske združbe imele v lasti 90% medijev, se bo pranje možganov državljanov z izmišljenimi ali prirejenimi zgodbami nadaljevalo…Še dobro da smo dobili Nova24TV, ki nam kritično posreduje vse novice in takoj demantira neresnične in zavajajoča poročanja drugih medijev…!

  • baubau

   Res je,kar pravite,pa vendar so za pranje svojih možganov odgovorni tudi sami tisti,ki mafijskim medijem nastavljajo ušesa in glave…

 • MEFISTO

  Tudi rdečkarji morajo živeti, vendar ne predobro.

 • Kučko pod pručko

  Priznanje Novi24TV za prenos
  —————————————–

  Včeraj sem si z zamikom ogledal proslavo v počastitev državnosti tudi po televiziji. Še enkrat sem hotel podoživeti prelepi dve uri, ki sem jih preživel na Trgu dr. Jožeta Pučnika, hotel pa sem se prepričati, če je bil prenos res tako slab, kot so nekateri zapisali. Moje mnenje je, da je Nova24TV opravila kar dobro delo in je tudi s skromnimi finančnimi sredstvi poskrbela, da so tudi TV gledalci spremljali zares lep slavnostni večer. Zavedati se moramo, da se Nova ne more primerjati z RTV SLO, ki zaposluje na stotine snemalcev, kamermanov, tonskih in luč-mojstrov, režiserjev, scenaristov in ostalega tehničnega osebja. Če se ozremo po tej primerjavi, sem mi zdi, da si Nova24TV poleg organizatorjev iz vrst VSO zasluži vse priznanje, ker je povsem dostojno omogočila spremljati prireditev tudi tistim, ki niso mogli priti v Ljubljano in v živo spremljati proslavo, naše osamosvojitelje, domoljube in vse interprete, ki so nas v lepo povezanem programu napolnili z najglobjimi čustvi s pomočjo prelepe slovenske pesmi!!!

  • zarja

   Kučko pod pručko, vse je res, kot si napisal.
   Vse čestitke in pohvale Novi24TV !!!
   Iz malega raste VELIKO !

  • mirodel

   Gledal sem državno proslavo, ki jo je prenašala RTV SLO1. Toliko režiserskih kiksov, nepravilno postavljenih kamer in zdolgočaseno prikazovanih scen že dolgo nisem videl. Sicer pa vsa čast govorcu, vsaj enkrat na taki proslavi niso bile omenjene zasluge partizanov za našo osamosvojitev pred petindvajsetimi leti. Enako dober govor in nevtralno prikazana dejstva ob nastajanju slovenske države in nacije je omenil tudi predsednik državnega zbora pred tem. Vsaj enkrat neideološki govori predstavnikov vladajoče kaste

  • Hribouc

   Ja, Kučko , se pridružujem k tvoji pohvali obeh zadev! Bravo VSO & Hojs & Janša in , Bravo, NOVA24TV. Odpikaj Udbopeterle!

  • Nova24TV Mod 2

   Iskrena hvala. Posredujem.

 • Veritas

  Poročanje Proplusa oz POPTV je zrelo za ovadbo, tožbo, pritožbo, javno naznanilo… Citiram voditelja 24ur ob 19:00 – jani muhić: “…udeleženci proslave, ki jo organizira Janez Janša, naj ne bi bili plačani za udeležbo…”

  WTF?! Čisto podtikanje in omaloževanje – češ, ker jih je toliko je itak možno samo da so plačani, kao normalen tja itak ne bi šel…

  FUJ IN FEJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! In to so kao novinarji?!?!?!?!??! Za posrat!!!! Za take stvari bi v normalni državi z lahkoto v muhićevo čelo treščila kazen!!!!!!!!!

  • Anthon

   In še kar naprej se najde udeleženc, udeleženka raznih demokratičnih shodov, ki neumno in naivno odgovarja na novinarska vprašanja POP TV ali RTV SLO. Recimo na especially topoumno vprašanje: Zakaj ste tukaj?

   Sam sem dvakrat odreagiral glede tega. Prvič sem predlagal novinarki RTVSLO, ki je bila na strani ceste pred sodiščem, naj gre na drugo stran ceste, kjer so njeni. Jezno odvrnila, da sme biti, kjer ona želi. Bil sem zadovoljen, naj ve, da je ne kadim.

   Drugič pa je v Miklošičevem parku šel proti meni tudi novinar nacionalke z mikrofonom in želel vedeti, zakaj sem tam. Rekel sem, da za njihovo TV ne dajem izjav, da pa imamo človeka za “public relations” in naj se nanj obrne. Seveda je nekaj sekund za tem neka komaj čakajoča vztrajnica že sopihala v mikrofon svoje nebuloze. Totalno mimo.

   Komedijo POP TV in nacionalka delajo iz nas večkrat tudi zaradi nas samih, ker jim to z lastnim nezrelim sodelovanjem omogočamo.

   Za morebitno odgovarjanje takim, praviloma provokatorskim kvazi novinarskim hišam se je treba dobro pripraviti za kratke in precizne odgovore. Vsekakor je stupidno govoriti o svojih srčnih željah, pravici, ogorčenosti, žalosti, krivici ipd. nekomu, ki išče v tvoji izjavi bodisi dolenjsko zavijanje ali pa hoče prikazati, kako star in senilen si.

   • Veritas

    Levičarji so bolni na resnico,argumente… novinarji so pa itak družbeno politični delavci po levičarsko… torej tudi namerni provokatorji…

  • tomven

   jani muholovec novinar? Daj daj, saj gre za ubogo plačano revše z “preplozanimi” možgani, Tudi če bi ena sama njegova možganska celica razmišljala po svoje, se ne upa nič, kajti muda v “šraufštoku” so nerodna reč. Hudo je, če se za prgišče cekinov prodaš hudiču.

   • Veritas

    Zato sem napisal “!?!?!??!?!” Torej točno to kar izpostavljaš – to so navadni narcisoidni parameciji, ki imajo totalno oprano glavo z levičarsko agendo.

 • totex39

  Več kot polovica slovenskega naroda ima od komunistov in od medijev vcepljeno v možgane njihovo jugonastalgično levičarsko zgodovino in jih nobeden ne bo prepričal, da je bilo drugače.Vsi ti nimajo svojega mišlenja in to je v Sloviniji lahko strah vzbujajoče.

 • FORT WORTH

  Vsem tem jugonostalgikom in ljubiteljem lopovstva in maltretiranja Slovencev se na kratko rece veleizdajalci samostojne in neodvisne drzave Slovenije !

 • Olga

  Že od vsega začetka sem spregledala njihovo pokvarjeno igro! Tisti, ki niso vzeli slovenskega državljanstva vemo, da so kalkulirali. Njihova intimna opcija ni bila neka Slovenija! Z oržjem sta trgovala Milan in Jelko! Se spomnimo, kam sta šla složno…? V Izralel… V Reporterja piše, da ima Krkovičev sin samo plačo vodnika psov v slovenski vojski. Občina, kjer prebiva Krkovič, je tudi dala izjavo, da Krkovičev družina ni nikoli vložila zahtevka za veteranski dodatek za sina… Kdaj se bomo naučili: vse blatenje je namenjeno diskreditaciji! Ne verjemite ničesar! Z vsakim podatkom manipulirajo! Ali smo res osebno tako nepošteni, da mislimo, da nihče ne more biti pošten?!!!

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + +

 • dr Janez Sveti

  Slovenski narod je obstal kljub majhnosti samo zato, ker se je iz težav učil, ni zapustil svoje kulture, navad in ne jezika.
  Tako bo vedno.
  Dr Janez Sveto prerok

 • Antonius

  Zlobni demoni nastopajo v resničnih osebah izdajalcev, ki se pasejo okoli komunističnega VELEizdajalca ‘küčana!
  Tovrsten kleptomanski mrčes bi od suše volilnih glasov že zdavnaj pobralo, če ne bi volivci na vsakih volitvah padali na njihove prazne obljube, laži in jih z volilnimi glasovi vsakokrat izdatno “zalivali”.
  Ko se bodo pri odločanju na volitvah, volivci zavedeli moči svojega volilnega glasa, bo tudi resnica o slovenski osamosvojitveni vojni in njenih borcih, končno za zmeraj zapisana v slovensko zgodovino in postala argumentirani demon nad lažnivimi glavami VELEizdajalcev slovenske države in njenega naroda.

  • elh

   To je sicer res, vendar taki lahkoverni volilci niso kaj prida vredni. Jim ni mar, so nezainteresirani… Imamo volilno telo zelo nezdrave sestave in posledično država boleha. No boleha je premil izraz. Kako to stanje preseči je vprašanje,

  • Kučko pod pručko

   Antonius, ali bi se sploh dalo skupaj spraviti boljši zapis, ki bi v kratkem okarakteriziral veleizdajalca s svojimi demoni in nasedanje ljudi, ki mu dajejo moč odločanja in povzročanja za Slovenijo narejene nepopravljive škode???

   • Antonius

    Kučko pod pručko, vsi skupaj na portalu NOVE 24TV se trudimo, da tisti “pomembno” dopovemo najbolj odgovornim, da se zamislijo koga volijo in kdo je na koncu najbolj kriv za politično, krivosodno in gospodarsko stanje v naši ljubi Sloveniji.

 • Janez

  Resna zadeva !
  To z ex YU bo tudi enkrat treba doreči !
  Kot je povedal tudi Peterle !
  .. je bilo 1991. leta komaj preprečeno “petokolonaštvo” ljudi iz ex YU, ki so v R.SLO! ! L.r. JANEZ KOMENDA

  P.S. Problem “ljudi iz ex YU” pa ostaja še naprej – odprt !

 • Johan

  Zakaj pa jih niste POPUCALI 1991

  • domovina mili dom

   Ker ne posnemamo komunistov.

 • odzunaj

  https://www.youtube.com/watch?v=myQE82Bqgjk&feature=youtu.be

  Tukaj so demoni, ki jih Kučan ne more demonizirat !

 • garfi

  LAŽ PREVARA NASILJE IN KRIMINAL so temelj jugokomunajzarjev
  in njihove udbomafije
  Prebrisani so sedaj volilna baza komunajzarjev in to se je vedelo že takrat.
  Enako bo z lažnimi begunci na naš strošek.
  Zato sedaj rtv murgle stalno grozijo, da smo multikulti država in imamo multikulti šole.
  Sloovce pa še kar prostovoljno na zakol na vsakih volitvah.

 • baubau

  Treniraj razlikovanje duhov!

 • domovina mili dom

  Kdo pomaga komunistom demolirati preteklost in sedanjost.
  Čuš daje izjave, da se SDS preveč ukvarja z zgodovino. Enak žargon kot v Nsi.
  Ja porka matkurja, a komunisti so pa za napredek? Čuš, če tole bereš, a se ti je zmešal?
  Dokler ne bodo poravnani računi iz preteklosti ni sedanjosti in ne prihodnosti.
  Kdo straši z zvezdo iz preteklosti, a Čuš povej.
  Kdo so sodniki: kader iz preteklosti
  Kdo je izobraževalni kader: mentorji iz preteklosti
  Kdo vodi medije: kader iz preteklosti.
  Dokler bo migal še zadnji komunist, bo morala obstajati stranka, ki bo branik demokracije. To je trenutno samo SDS, pa obrneč kakor koli hočeš.

 • if

  Gre za veleizdajalsko politiko proti slovnestvu, ki svoje cilje gradi na zavračanju vsebin Zdravice Franceta Prešerna.
  Zato je praznik sloneske kulture 8. februar za njih farsa, ki jo uporabljajo le za kamuflažo svojega delovanja proti slovnestvu.

 • Peter

  Demonizira vse druge osamosvojitelje, seveda pa ne malega velikega osamosvojitelja, ki nas je dejansko sam in edini osamosvojil.
  Pričakujem repino knjigo o tej temi, no.
  Prvi osamosvojitelj bo pa naslov.

 • Hribouc

  Komu zvoni?
  Odg.: Kučanu in Udbokučanizmu zvoni.

  1.Poglavje: Putin fuckingoff the UN candidate, comrade Tuerek !
  1A . Veleizdaja Slovenije

 • Ros

  Samo denar, oblast in lastni interesi jih zanimajo.
  Ko je treba na operacijo pa odidejo v Švico na račun skupne blagajne. Ljudje pa umirajo v čakalnih vrstah. In govorijo o solidarnosti. Solidarnosti revežev do komunistične elite z visokimi plačami, pokojninami in privilegiji na vseh področjih. In ni jim dovolj. Oni bi še.

  Mlade, sposobne in izobražene Slovence preganjajo v tujino. Da zaposlijo pri nas tujce, ki še slovensko ne znajo. Da imajo oblast.

  Kar poglejte Hrvate. Ne dajo niti metra svojega ozemlja. In Srbe. Enako. Večina ljudi na Balkanu je nacionalistov.
  Slovenski komunisti bi se šli pa nek jugoslovanski narod. Dejstva jih ne zanimajo. Posmehujejo se lastni državi, svojim sonarodnjakom, volilcem, davkoplačevalcem. Vsem. In se v svoji zlobi smejijo trpljenju poštenih ljudi.

  Lastijo si državo, njeno ozemlje in ljudi. Za sužnje nas imajo. Komur pa to ni všeč ga mučijo, šikanirajo, sodijo in obsodijo. Preganjajo, onemogočijo, izženejo ali celo ubijejo. Tako je in nič drugače.

 • Ros

  Milan Kučan je naročil umor kateremu sem bil priča. Prav tako sem bil priča naročilu umora, ki ga je naročil MIlan Kučan osebno.
  Sosotorilci, ki so na vse načine poiskušali prikriti ta umor bodo tudi naznanjeni policiji.
  Priča.

  Milan kako bo za zapahi doživeti smrt? 20 let. Po zakoniku SFRJ se umor kaznuje z usmrtitvijo s streljenjem pred strelskim vodom. Ha?

  Dobrodošel nazaj v demokratično Slovenijo.

  Shabat Shalom

 • Adolf Hitler

  saj vsak ve kje ta svinja komunajzersa živi v murglah počakat in kurze prozes spuzat za vedno