Pediatri nasprotujejo veganskim prehranskim smernicam Golobovega strateškega sveta

Datum:

Člani aktualne vlade so pred volitvami sveto zatrjevali, kako bo glavno besedo imela stroka. Že večkrat pa se je pokazalo, da je šlo zgolj za natolcevanje in nič drugače ni tokrat v primeru ustanovitve strateškega sveta za prehrano, ki je predlagal, da se otrokom v vrtcih in šolah ponudi možnost rastlinskega oziroma veganskega jedilnika. Omenjenemu predlogu namreč ostro nasprotujejo pediatri, s prvopodpisano predsednico razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo dr. Natašo Bratinaki, in poudarjajo, da to ne bo imelo pozitivnega vpliva na zdravje otrok, ampak se lahko zgodi tudi obratno. 

                   

V torek je vodja strateškega sveta za prehrano pri premierju Robertu Golobu Nataša Fidler Mis predlagala, da se naj v vzgojno-izobraževalnih zavodih vsaj podvoji pogostost vnosa zelenjave, polnozrnatih žit in stročnic. Poleg tega, da je po njenih besedah pomembno, da smernice prepovedujejo za “otroka škodljive skupine živil, kot so visoko procesirana živila z veliko sladkorja, soli, nasičenih maščob in/ali aditivov, kot tudi načine priprave, kot sta vrenje in praženje”, je svet po poročanju STA predlagal popravek smernic z uvedbo dveh menijev: jedilnik z mešano prehrano in jedilnik na osnovi rastlinskih živil.

Veganska prehrana za malčke in mladostnike je odsvetovana
Glede spremenjenega jedilnika v vrtcih in šolah, ki naj bi pričel veljati v prihajajočem šolskem letu, je kritična stroka. Razširjen strokovni kolegij za pediatrijo je na 8. korespondenčni seji sprejel sklep, v katerem opozorja, da smernice Evropskega združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehranoglede prehrane otrok in mladostnikov (ESPGHAN) jasno odsvetujejo vegansko prehrano, zelo so pa zadržane tudi glede vegetarijanske prehrane. Kolegij sicer poudarja, da je sestava tako imenovanega Strateškega sveta za prehrano nekompetentna in neustrezna. V svetu namreč ni strokovnjaka, ki bi končal Medicinsko fakulteto in imel reference iz medicinskega dela področja javnega zdravja oziroma preventivne prehrane in/ali klinične prehrane. “Govorimo namreč o varovanju in vzdrževanju zdravja Slovencev, vseh starosti, zdravih in bolnih, z ustrezno/primerno prehrano, s katero pokrijejo svoje presnovne potrebe. Če jih ne, so so vsi zdravstveni problemi še večji (ali se razvijejo) in težo zdravstvene škode nosimo vsi, še najbolj pa preobremenjen zdravstveni sistem.”

Stroka kritična zaradi same sestave sveta
Glede vodje skupine prof. Fidler Mis so v strokovnem kolegiju izpostavili, da ima skromno znanstveno bibliografijo na področju klinično relevantne prehrane odraslih, če sploh. “Še bolj zanimiva sta prof. Samo Kreft, ki je nosilec veganskega portala in farmacevt, specializiran za področje fito-dopolnil. Boštjan Jakše je povezan z dopolnili verige Herbalife, kar je razvidno tudi iz njegovih objav v okviru področja znanosti. Zdi se, da bo ta “svet” Slovenijo popeljal v območje še dodatne zdravstvene škode zaradi neustrezne prehrane in množične uporabe prehranskih dopolnil, ki so večinoma nujen del veganske prehrane. Če posamezniki svojih prehranskih potreb ne pokrijejo, so vsi zdravstveni problemi še večji (ali pa se razvijejo) in težo zdravstvene škode nosimo vsi, še najbolj pa preobremenjen zdravstveni sistem”, so kritični.

Strokovnjaki predlagajo, da področje otrok in mladostnikov predstavljajo visoko usposobljeni kandidati, ki bodo zastopali pediatrično stroko in interese otrok in mladostnikov. Pri tem predlagajo načelo ustrezne strokovne in regijske zastopanosti. “Enako je potrebno urediti področje odrasle populacije, starostnikov, nosečnic in drugih skupin. Še več tudi, če bi hoteli vegansko prehrano prilagoditi tistim posameznikom, pri katerih je zdravstvena škoda ob takšnem načinu prehranjevanja in ob upoštevanju vseh prilagoditev prehranjevanja (in jemanjem prehranskih dopolnil) manj verjetna, v Sloveniji nimamo sistemsko vzpostavljenega sistema klinične prehrane, ki omogoča ustrezno individualno prilagajanje prehrane!”, so jasni.

Foto: Pixabay

Reorganizacija prehrane ni potrebna
Strateški svet pri premierju je sicer zatrdil, da naj bi bile njihove smernice oblikovane na podlagi mnenja pediatrične stroke, a kot lahko vidimo temu še zdaleč ni tako. Stroka po poročanju N1 zagovarja prepričanje, da ni nikakršne potrebe po reorganizaciji trenutne prehrane v vrtcih in šolah, ker ta deluje dobro, omenjeni svet pa po njihovem mnenju nima naloge za recenzijo že recenziranih in s strani Razširjenega kolegija za pediatrijo potrjenih smernic.

Denis Baš, ki zaseda mesto predsednika Sekcije za primarno pediatrijo je za isti medij povedal, da se je v svoji karieri že srečal s primeri, ki so imeli tragičen konec. “Otroci so bili sprejeti v bolnišnico, a so prišli prepozno. Zaradi veganske prehrane so bili zahirani in hudo bolni”. V vegetarijanskih in veganskih družinah je naletel celo na primere otrok, ki so bili primorani potrebo po mesu zadovoljevati s pomočjo sosedov ali v šoli.

Po njegovih besedah je potrebno zavedanje, da ni nobenega učinka, če se otrokom nudi zdravo hrano, ti pa je nato ne želijo sploh jesti. Otroci namreč nato gredo v trgovino ali lokal, da se prehranjujejo z nezdravo hrano. Poudarja, da se v celotni zadevi pojavlja tudi pomislek okrog tega, da omenjeni svet promovira parcialne interese določenih industrij. “Če jeste samo rastlinsko hrano, lahko hitro pride do pomanjkanja določenih hranil, zato potrebujete prehranske dodatke, te dodatke pa je seveda treba kupiti. Trg prehranskih dopolnil ni tako reguliran kot trg zdravil,” je ob tem opozoril.

Foto: Freepik

Predlog veganske prehrane v času aktualne vlade marsikoga ne preseneča, saj je Robert Golob že pred volitvami dal vedeti, da zagovarja manjšo konzumacijo mesa med ljudmi. O tem pa je kasneje razpredal tudi pred evropskimi poslanci v Strasbourgu, kjer je ta dejal, da je potrebno uporabljati manj mesa in se bolj osredotočiti na rastlinske vire- sadje in zelenjavo. “Na ta način bomo pomagali našemu planetu, pa tudi prihodnosti naših otrok. Otrok torej ne bomo učili le, kako naj bodo bolj zdravi, ampak tudi, kako naj živijo,” je zatrdil po poročanju 24ur in s tem na nek način že napovedal, da se bo uvajanje veganske prehrane začelo že pri najmlajših. Čeprav ga je morda pri njegovem razmišljanju dodatno navdušila njegova spremljevalka, ki je zaprisežena veganka, pa bi bilo nedvomno na mestu, da se vendarle prisluhne stroki. Konec koncev mladi predstavljajo največje bogastvo, zato za eksperimentiranje ne bi smelo biti prostora.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...

Janković bi “spreminjal pravila igre” za Magnifica

Potem ko študentski pohod na Rožnik in koncert Magnifica...

[Video] Grims: Moti jo svoboda govora in moti jo resnica

Evropski poslanec iz vrst SDS Branko Grims je v luči tokratne...