Peta kolona (Levica) bo težko prepričala, da se ne gre več

Datum:

Stranka Levica je bojda postala polna opozicija. Telenovela “neresnih” levičarskih fanatikov o izsiljevanju vladnega peterčka se je končala na odboru za zdravstvo, ko so prekinili točko o zakonu Levice o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. “Na dveh stolih je v politiki zelo težko sedeti. Izvoliš neko vlado, vlada sprejme kup ukrepov, ti pa jokaš. Ti fantje v Levici so neresni,” sporoča novinar Peter Jančič.

                   

Andy Warhol je trdil, da vsak posameznik v življenju doživi “15 minut slave”. Za svojo medijsko slavo je Levica s svojimi dramaturškimi vložki skrbela celotni mandat vlade Marjana Šarca. Kako se bodo“neresni fantje” znašli v novi vlogi “polne opozicije”, pa bomo z veseljem spremljali v prihodnjih dneh in mesecih. “Oni se zavzemajo za stvari, ki so zamrle v 19. stoletju. Njihovi predlogi niso predlogi za prihodnost, ampak za preteklost,” pa je o programskih izsiljevanjih Levice povedal analitik Miloš Čirič.

Vlogo Levice je na zelo zanimiv način opredelil novinar Peter Jančič. Njeno igro na slovenskem političnem parketu ter njen odnos z vlado je opredelil kot “igro pete kolone”.Gre za dogovorjeno igro na začetku. Fantje so se dogovorili. Levica je omogočila, da je vlada nastala. Hkrati so podpisali pogodbo, da bodo dajali vtis, da je ta stranka v opoziciji. Sedaj so dobili pogodbeno neko plačilo, gredo izven te pogodbe. Peti koloni je težko reči, sedaj pa nisem več. Kdo pa ti bo verjel? Saj si cel čas sodeloval s temi, sedaj pa boš povedal, da si nenadoma stopil na drug stol. Na dveh stolih je v politiki zelo težko sedeti. Izvoliš neko vlado, vlada sprejme kup ukrepov, ti pa jokaš. Ti fantje v Levici so neresni,” zaključuje Peter Jančič v oddaji Kdo vam laže z voditeljem Borisom Tomašičem.

Poražena SD
Edina poraženka v tej igri užaljene neveste je stranka Socialni demokrati s svojo navidezno levičarsko radikalnostjo v vladi Marjana Šarca. Zato je tudi jasna reakcija predsednika Socialnih demokratov Dejana Židana, ki je skoraj pokleknil pred Meščevo “bandiero rosso” ter moledoval, naj ne zapustijo vladne barke. “Kdo ima sploh resne težave? Resne težave ima SD. Oni pa imajo resne težave. Ustvarjajo vtis, da so neka resna leva alternativa. Te vloge ne more odigrati SD, kot bi jo rada. Oni so šli v vlado, se trudijo s svojimi ukrepi. Sedaj bodo težave. Oni sedaj izgubljajo,” je še ena od pametnih ugotovitev Petra Jančiča.

Stranka Levica (Foto: STA)
Stranka Levica (Foto: STA)

Miloš Čirič je vlogo Levice problematiziral glede resnosti njenega položaja kot predstavnice vladajočih sil. Levica pa tega ni hotela sprejeti ter je igrala vlogo otroka političnih idej preteklosti. “Gre za resne razlike. Eni so zunaj ter jim je enostavno nekaj reči, drugi pa vseeno morajo gledati, kakšne so finančne posledice. Levica je zelo dobra v opoziciji ter če opozarja na stvari. V 70-ih letih v bivši Jugi smo dobivali kredite na veliko, smo krasno živeli. Na koncu koncev dobiš račun. Če ti produkcije nimaš, mora nekdo to plačati. Famozen stavek, ki so ga izrekli, da bodo pobrali več davkov. Od koga? Iz te cele zgodbe z Levico se ne bo nič zgodilo, tudi če odide, je to zgodba brexita,” svoje razmišljanje o najnovejši politični komediji v Sloveniji deli Čirič.

Miloš Čirič, Peter Jančič in Boris Tomašič v oddaji Kdo laže. (Foto: Nova24tv)
Miloš Čirič, Peter Jančič in Boris Tomašič v oddaji Kdo vam laže. (Foto: Nova24TV)

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...