Peter Jančič: Takšno koncentracijo moči, kot si jo želi Gibanje Svoboda, smo nazadnje imeli v času komunizma, ko je bil šef Kučan

Datum:

Politični spopad na levici je dosegel vrhunec v sredini iztekajočega tedna. Stara garda tranzicijske levice se je javno spopadla z lastnim podmladkom. Natančneje, Robert Golob, nekoč nižji funkcionar LDS proti pregovornemu stricu iz ozadja Milanu Kučanu. A, kot opozarja Peter Jančič v svoji kolumni na portalu Siol, bi se prav lahko zgodilo, da se je Golob s tem zakockal. V svoji megalomaniji, očitno opit od oblasti, je Kučana med vrsticami označil za starega bedaka, oziroma, če uporabimo Golobovo politično sprejemljivejšo verzijo: “To, da nekateri zelo zreli ljudje tega še vedno ne dojamejo in ne razumejo, da je takrat, ko se povezujemo na levi sredini, tako povezovanje treba brezpogojno podpreti. To je zame enigma. Ampak ljudje smo različni in različnost nas baje bogati.” Kučanu, ki mu lahko očitamo marsikaj, pravi Jančič, najverjetneje ni najbolj modro reči, da ne zna razmišljati. 

                   

To v prvi vrsti ni pametno, ker bi prav Golob lahko zelo hitro izpadel kot tisti, ki je bedak in to pri veliko mlajših letih. Njegovemu kandidatu Milanu Brglezu, sicer Socialnemu demokratu ankete napovedujejo slabše rezultate kot Nataši Pirc Musar. Kljub anketam, ki so v Sloveniji bolj namenjene ustvarjanju javnega mnenja kot merjenju dejanskega stanja, zaradi česar jim nihče več ne verjame.

Predsednik vlade torej vztraja z Berglezom. Rezultat volitev mu je najprej omogočil popolno podreditev Državnega zbora. Temu predseduje nenavadna Urška Klakočar Zupančič, ki ne izpusti priložnosti za afero. Zadnja je bila nezakonita, čeprav o tem ni odločil še noben državni organ. Predsednica Državnega zbora je namreč kar na volišču izvajala izrazito negativno propagando, kar zakon eksplicitno prepoveduje. Jančič je glede tega opozoril javnost, Klakočarjeva pa ga je nekako čez prst obtožila neprofesionalizma in neetičnosti. Tako ji je odgovoril: “To, da v medijih opozorimo, da ni prav, če vladajoči politiki na volišču v času volitev agitirajo, ni prejudiciranje odločitev organov in tudi ni neprofesionalno. To je preprosto naše delo. Volilni organi si na to vladajočih ne upajo opozoriti tudi zaradi tega, ker je nevarno.”

Nevarno je seveda zaradi tega, ker ima Robert Golob skoraj popolno oblast in bi kak uradnik, ki je pretirano skoncentriran na vladavino prava in dejansko opravljanje svoje službe, lahko brez te hitro ostal. Iz nam nerazumljivih razlogov Golob podpredsednico stranke še vedno ščiti, kljub temu, da ta škodi njegovemu imidžu in imidžu celotne stranke. Strah, da bi slovenska birokracija odreagirala in Klakočar Zupančičevo za očitno kršitev volilne zakonodaje sankcionirala, ni pretirano velik. Državno volilno komisijo, ki bi lahko na zlorabo zakonodaje opozorila, vodi nekdanji Golobov strankarski kolega Dušan Vučko, okrog sebe pa si je zaposlil še druge strankarske kolegice. O tem, kako se povolilna pogača reže na DVK Jančič zapiše: “Za komuniciranje z javnostjo je zaposlil nekdanjo piarovko te stranke, pozneje pa je odpustil izkušeno uradnico Nino Mujagić in kot pomočnico za organizacijo volitev namesto nje zaposlil nekdanjo sekretarko Pozitivne Slovenije.”

Kakšna bo za Goloba končna cena spopada s Kučanom?
Danes zvečer bo slovenska javnost prejela marsikateri odgovor, meni Jančič. Med drugim, kdo je zmagovalec konflikta med tranzicijsko nomenklaturo in njenim podmladkom. Ne glede na razplet pa je jasno, da je Golob s svojimi dejanji škodo že naredil. Nomenklatura ne odpusti kar tako. Če se bo povrh “verbalnega deklikta” izkazalo, da je še slab politični prognostik, “bo obveljalo, da je vladar, ki ne zna misliti, nekdo drug. In ne Kučan. Izguba avtoritete pa ima lahko same slabe posledice za Goloba,” zapiše Jančič.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...